Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nie wyświetla się obraz na monitorze.

stefan121997 25 Sep 2011 10:40 1046 10
    stefan121997
    Level 9  
    Witam, mam problem z monitorem. Kupiłem nową kartę graficzną i zamieniłem ją z tą co do tych czas miałem. Lecz po jakiś 4 mies. pożyczyłem ją kumplowi, ale on nawet jej nie podpiął, bo rozwiązał problem ze swoją, więc wróciła z powrotem do mnie do domu, ale mi nie chciało się jej podłączać, bo na tamtym komputerze miałem problem z netem, więc stała w opakowaniu nie podpięta. Leżała tak około 2 miesiące, aż w końcu miałem ją przypiąć i przypiąłem. Włączyłem kompa i czarny obraz, pisze tylko "Tryb oszczędny", a jak odłączę kabel nie zasilający tylko od karty graficznej to pisze "Sprawdź sygnał przewodowy" Sprawdzałem tak też starą kartę i to samo. Co się mogło stać?
    striker1990
    Level 17  
    Na początek podaj pełną specyfikację komputera.
    Sprawdź oby dwie karty u kolegi czy działają ew. możesz najpierw zresetować bios u siebie w komputerze, resetując ustawienia, zestaw powinien ruszyć, jeżeli żadna z kart nie jest uszkodzona.
    stefan121997
    Level 9  
    Bios resetowałem kilka razy i jak karty mogą być 2 uszkodzone jak 2 działały.
    Qbuś
    Level 38  
    stefan121997 wrote:
    i jak karty mogą być 2 uszkodzone jak 2 działały.

Niewłaściwie wpinane.
    stefan121997
    Level 9  
    No właśnie! Zapomniałem napisać, że kolega też tak miał i oddał do serwisu i powiedzieli mu, że była źle podłączona. Jak ja ją mam wpiąć? Kartę wpinałem i wypinałem tysiące razy i zawsze tak samo i zawsze dobrze, a teraz?
  • Helpful post
    Piotr160292
    Level 38  
    Albo grafika jest uzkodzona, albo ram/płyta główna/procesor. Najlepiej byłoby, jakbyś bez ramu i grafiki załączył kompa. Jeżeli nie zapiszczy, to płyta do wymiany...

Dodano po 4 [minuty]:

Możesz jeszcze spróbować rozebrać pacjenta na części pierwsze łącznie z demontażem procesora i poskładać go do kupy. Ja właśnie miałem dwa razy taką akcję, już byłem pewny, że płyta jest uszkodzona i miałem zamiar już kupić nową, ale postanowiłem jeszcze rozebrać go oraz poskładać od nowa i ruszył.
    stefan121997
    Level 9  
    Ale tu wdłg mnie jest źle włożona, bo mówie, że kolega miał taki sam problem i powiedzieli mu, że była źle wpięta, a Qbuś napisał, że źle wpięta ...^^
    jankolo
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    stefan121997 wrote:
    ale on nawet jej nie podpiął

Byłeś przy tym, że masz taką pewność?
    stefan121997
    Level 9  
    PS Po wyciągnięciu ramu płyta się nie odzywa, ale niedawno kupowałem nową płytę główną.

Dodano po 2 [minuty]:

jankolo wrote:
    stefan121997 wrote:
    ale on nawet jej nie podpiął

Byłeś przy tym, że masz taką pewność?

Tak, ponieważ ja to wszystko robiłem ;x

Dodano po 1 [minuty]:

Co do testowania np karty w innym komputerze, albo inną kartę w moim, to będę robił to w tygodniu.

Dodano po 3 [minuty]:

A nawet gdybym podpiął ją do jego kompa to co w związku z tym?
    striker1990
    Level 17  
    A płyta po wyciągnięciu grafiki zgłasza coś? Głośniczek podpięty?
    stefan121997
    Level 9  
    Głośniki nie podłączone, a płyta nic się nie odzywała. Chwila podłącze głośniki.

Dodano po 1 [minuty]:

Nie, cisza, tylko na ekranie pisze "Sprawdź sygnał przewodowy".

Dodano po 27 [minuty]:

striker1990 wrote:
    Najlepiej byłoby, jakbyś bez ramu i grafiki załączył kompa. Jeżeli nie zapiszczy, to płyta do wymiany...

Czyli wychodzi na to, że płyta główna jest do wymiany?

Dodano po 1 [godziny] 39 [minuty]:

Ok, dzięki wszystkim, już działa. Powyciągałem wszystko, zrestartowałem bios wszystko podpiąłem i hasa ^^. Zamykam