Witam.
Zakupiłem samochód Peugeot boxer II 2005 2,0 bezyna+gaz.
Na wolnych obrotach na benzynie sporadycznie wypadają zapłony, na gazie sytuacja się potęguje. Dodatkowo podczas jazdy na gazie do 3 tyś występuje delikatne "skubanie". Czasami po przełączeniu na gaz przestaje pracować jeden cylinder do 3 tyś obrotów. Wyłączenie silnika, wyciągnięcie kluczyka ze stacyjki i ponowne zapalne rozwiązuje problem. Wypadanie zapłonu i skubanie zostaje.
Co wykonano:
Świece nowe - ngk gazowe (co prawda były przewidziane do A8 ale takie leżały na półce) szybciej były iskry do gazu - brak poprawy
kable nowe - Bosch
cewka nowa - Bosch
luzy zaworowe sprawdzone - poprawne
szczelność cylindrów - sprawdzona na wszystkich równa prawie 100%
wyczyszczona przepustnica z czujnikami
wtryskiwacze gazowe i komputer nowe
równe podciśnienia na wężykach doprowadzających gaz
na komp. równy czas otwarć wtryskiwaczy
wymieniona listwa wtryskiwaczy na inny typ-brak poprawy
Samochód był u dobrego gazownika na sprawdzeniu i kalibracji.
Co zauważono:
- łapie usterki
1. zła skuteczność katalizatora (na gazie częste, brak wpływu)
2. wypadanie zapłonu na 4 cylindrze
3. złe napięcie z czujnika składu mieszanki ( zdarza się rzadko po maksymalnym obciążeniu silnika, 3 bieg, max otwarcie przepustnicy)
W/w usterki powodują zapalnie się kontrolki silnika, ale nie wpływają na pracę, wypadanie zapłonów, skubanie i spalanie pozostają bez zmian.
Jedna cewka względem drugiej pracuje dwa razy szybciej.
Sprawdzono lampą, odsłuchano pracę świec na wzmacniaczu.
Na oscyloskopie badając prace iskry przed wymianą cewki występowały piki.
Po wymianie cewki nie sprawdzałem, ale też nie było poprawy.
Podejrzewam, że problem tkwi pomiędzy cewką a komputerem.
Dziwne, że jedna cewka pracuje inaczej niż druga, jedna napędza dwie świece, a usterka dotyczy jednego cylindra.
Komputer może tą usterkę wyłapywać po braku pracy cylindra, a nie po braku iskry i przyczyną może być również dawka paliwa.
Nie wiem jaki związek ma wyłączenie samochodu i wyciągnięcie kluczyka do nie pracowania cylindra (usterka po przełączeniu na gaz).
Rozważam jeszcze wymianę świec na ngk LPG- cena 60zł/szt. lecz bez wiary w poprawę.
Dodam, że samochód musiał długo stać albo jeździć nad morzem bo główki śrub są mocno skorodowane.
Wtyki wtryskiwaczy i czujników przy przepustnicy sprawdzone i popsikane kontakt - spray-em
Proszę o pomoc.
Marek
Zakupiłem samochód Peugeot boxer II 2005 2,0 bezyna+gaz.
Na wolnych obrotach na benzynie sporadycznie wypadają zapłony, na gazie sytuacja się potęguje. Dodatkowo podczas jazdy na gazie do 3 tyś występuje delikatne "skubanie". Czasami po przełączeniu na gaz przestaje pracować jeden cylinder do 3 tyś obrotów. Wyłączenie silnika, wyciągnięcie kluczyka ze stacyjki i ponowne zapalne rozwiązuje problem. Wypadanie zapłonu i skubanie zostaje.
Co wykonano:
Świece nowe - ngk gazowe (co prawda były przewidziane do A8 ale takie leżały na półce) szybciej były iskry do gazu - brak poprawy
kable nowe - Bosch
cewka nowa - Bosch
luzy zaworowe sprawdzone - poprawne
szczelność cylindrów - sprawdzona na wszystkich równa prawie 100%
wyczyszczona przepustnica z czujnikami
wtryskiwacze gazowe i komputer nowe
równe podciśnienia na wężykach doprowadzających gaz
na komp. równy czas otwarć wtryskiwaczy
wymieniona listwa wtryskiwaczy na inny typ-brak poprawy
Samochód był u dobrego gazownika na sprawdzeniu i kalibracji.
Co zauważono:
- łapie usterki
1. zła skuteczność katalizatora (na gazie częste, brak wpływu)
2. wypadanie zapłonu na 4 cylindrze
3. złe napięcie z czujnika składu mieszanki ( zdarza się rzadko po maksymalnym obciążeniu silnika, 3 bieg, max otwarcie przepustnicy)
W/w usterki powodują zapalnie się kontrolki silnika, ale nie wpływają na pracę, wypadanie zapłonów, skubanie i spalanie pozostają bez zmian.
Jedna cewka względem drugiej pracuje dwa razy szybciej.
Sprawdzono lampą, odsłuchano pracę świec na wzmacniaczu.
Na oscyloskopie badając prace iskry przed wymianą cewki występowały piki.
Po wymianie cewki nie sprawdzałem, ale też nie było poprawy.
Podejrzewam, że problem tkwi pomiędzy cewką a komputerem.
Dziwne, że jedna cewka pracuje inaczej niż druga, jedna napędza dwie świece, a usterka dotyczy jednego cylindra.
Komputer może tą usterkę wyłapywać po braku pracy cylindra, a nie po braku iskry i przyczyną może być również dawka paliwa.
Nie wiem jaki związek ma wyłączenie samochodu i wyciągnięcie kluczyka do nie pracowania cylindra (usterka po przełączeniu na gaz).
Rozważam jeszcze wymianę świec na ngk LPG- cena 60zł/szt. lecz bez wiary w poprawę.
Dodam, że samochód musiał długo stać albo jeździć nad morzem bo główki śrub są mocno skorodowane.
Wtyki wtryskiwaczy i czujników przy przepustnicy sprawdzone i popsikane kontakt - spray-em
Proszę o pomoc.
Marek