Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kino domowe co wybrać w cenie około 2 000 zł

n3kro 25 Sep 2011 18:17 8341 30
phoenixcontact
    n3kro
    Level 12  
    Witam

Planuje zakup kina domowego do dość dużego salonu (około 30 m^2). Muszę przyznać, że w temacie sprzętu audio jestem kompletnym laikiem z tego względu trudno mi nawet sprecyzować wymagania dotyczące specyfikacji technicznej sprzętu :<. Mam za to kilka wymogów czysto praktycznych:

- Zestaw ma współpracować z konsolą PS3, która będzie pełniła rolę odtwarzacza oraz Samsungiem PS50 C530. Wszystko musi być ze sobą kompatybilne. !
    - Kino będzie wykorzystywane przede wszystkim do odtwarzania filmów dlatego interesuje mnie zestaw 5.1, jednak chciałbym, aby zestaw nadawał się również do odtwarzania muzyki w stereo. W związku z powyższym przednie kolumny oraz aplituner muszą przysłowiowo dawać radę grając w 2.0
    - Ze względu na to, że nie mam możliwości przeciągnięcia kabli audio po/pod podłogą zależy mi na tym, aby tylne głośniki można było podłączyć bezprzewodowo. Z przebiegu dyskuji wniosku, że rozwiązanie jest to raczej niemożliwoe dlatego w tym miejscu prosiłbym o rady/jakieś sprawdzone "patenty" na poprowadzenie kabli tak aby nie rzucały się w oczy.
    - Nie wykluczam sprzętu używanego
    - Wszystkie elementu muszą być w kolorze venge lub czarnym;)

Na tą chwilę rozważam zakup:
    - zestawu 5.1 Tonsil Focus
    - lub stereo Tonsil Maestro 2 lub S (Czy te modele zasadniczo się czymś różnią?) - w tym przypadku zestaw rozbudował bym z czasem
    Kolumny miałby grać z amplitunerem denom 2308 (lub innym w zaproponowanym w podobnej cenie, ze względu na PS3 Aplituner musi posiadać HDMI)

Pozdrawiam i z góry dziękuje za rady

Dodam tylko w kwestii ceny. Oczywiście chciałbym wydać jak najmniej jednak jeżeli będzie to niezbędne, aby zestaw spełniał powyższe warunki będę mógł dołożyć parę złotych.
  • phoenixcontact
    brkbrk
    Level 10  
    Do dwóch tysięcy to kupi się dwie kolumny (bez pieca), które w miarę reprodukują dzwięk zgodnie z nagraniem(np tonsil siesta) chodz to nadal nie zbyt wysoka półka jeśli już mówimy o krystalicznym dzwięku, nie mówiąc o kinie domowym. Zapewniam, że nie istnieje kino domowe w dodatku z amplitunerem jakimkolwiek, które zadowoli kogokolwiek dzwiękowo, chyba że ktoś nie ma uszu. Po prostu ilość elementów (5 głośników i amplituner) przypadające na 2000 zł powoduje, że każdy element robiony jest po kosztach i do d.... generalnie. Dla słuchających dobrej muzyki będzie to koszmar a dla kogoś kto słucha umcyk umcyk techno itp bas nie będzie pierdział może przez pierwsze parę słuchań o ile nie od razu.. Jeżeli ktoś rzadko ogląda filmy to lepiej mieć dobre stereo...

Dodano po 1 [minuty]:

Jedyna deska ratunku to sprzęt używany, ale wiadomo w dobrym stanie i o odpowiadającym nam parametrom w tym wypadku będzie ciężko. no i w tej sumie...

A w dodatku salon 30m2 to spore wyzwanie dla sprzętu więc sprawa się jeszcze bardziej komplikuje

Dodano po 1 [minuty]:

Nie zauważyłem że miałby być jeszcze subwoofer a to już w ogóle przegrywa sprawę...
    n3kro
    Level 12  
    Doskonale zdaje sobie sprawę z ograniczeń zestawu za ~2000 zł, jednak nawet w tej cenie można dostać zestawy lepsze i słabsze. Zależy mi na dobry stereo i dopełnieniem go głośnikami do oglądania filmów, które z definicji nie muszą grać pięknie, ważne jednak żeby oddawały w miarę przestrzeń scen w filmie :) Na innym forum zaproponowano mi taki zestaw:

http://www.skapiec.pl/site/cat/27/comp/1073126
    http://www.skapiec.pl/site/cat/29/comp/877849

Co o tym sądzicie ?

i bardzo ważna dla mnie sprawa, która może zadecydować o zmianie elementów zestawu. Jak wygląda bezprzewodowego podłączenia "tylnych" głośników ? Bardzo mina tym zależy ponieważ ze względu na układ salony nie mam możliwości schowania kabli w listwach. Jednym wyjściem byłoby w puszczenie kabli po podłodze co raczej nie wchodzi w grę ze względów estetycznych.

Co do suba, do filmów każdy jeden się nada, a do muzyki zależy mi na tylko i aż na dobry stereo
    brkbrk
    Level 10  
    tak tylko problem polega na tym, że głóśniki nawet stereo podłączone pod amplituner przetwarzają dzwięk cyfrowo. O rozwiązaniu, o którym mówiłeś słyszałem jednak tak zwane kombajny wielozadaniowe czyli amplituner, który sam w sowie jest kombajnem plus odtwarzanie muzyki stereo nie radzą sobie z tym najlepiej a na pewno nie za te pieniądze.

Powiem szczerze musisz raczej ukierunkować się na jedno albo kino albo stereo (wtedy ew. możesz dodać sobie zestaw głośników B do filmów, żeby mieć 4 ale będą one odtwarzały ten sam dzwięk w każdym kanale lub dwukanałowo jeśli taka opcja istnieje w nagraniu filmu.

Czyli albo w miarę dobre kino albo w miarę dobre stereo no i wszystko używane, chyba że rzucisz się na samodzielne budowanie głośników tak jak wiele osób z forum co daje znaczne oszczędności...

Dodano po 2 [minuty]:

zestaw, który podałeś przekracza twój budżet a plus subwoofer to już bardzo przekracza :) w stereo to na pewno nie zagra uwierz mi...
    n3kro
    Level 12  
    2000 to cena plus minus, jak pisałem w pierszym poście jestem w stanie dołożyć parę groszy o ile będzie warto

Jeżeli kolumny dadzą rade z niskimi tonami to sub można odpuścić.

Jeżeli uważnie przeczytasz mój pierwszy post zauważysz, że cytuje w nim właśnie fragment tego krótkiego artykułu :<
  • Helpful post
    Herethic
    Level 28  
    Krótka piłka i konkretnie. Proponuję Amplituner KD w klasie Denon AVR 3805, lub wyżej.
    Warto.
    Z kolumn - proponuję Ci np. Voyager 200,
    albo coś w podobnej, lub nieco wyższej klasie.

Do Twojego metrażu pasują, do starego disco też, w rocku spisują się
    nieźle, ich żywiołem są gitary, które brzmią prawdziwie, nie syntetycznie.
    Z jakością basu trochę gorzej, choć jest go dość sporo.
    Jest szybki, ale... Podobnie ze stereofonią... Tez małe ale...
    Tweeter jest nieco za ostry.

Tego typu "kawałki" rockowe brzmią na Voyager-ach przyzwoicie.
    http://www.youtube.com/watch?v=_0sGqZqnT2M
    http://www.youtube.com/watch?v=WoAXW30mMAg
    http://www.youtube.com/watch?v=F4fPv450OYM
    http://www.youtube.com/watch?v=A6kL1afUN-o&feature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=UVJKlOkrgt0

Perkusje, raczej tego typu:
    http://www.youtube.com/watch?v=e1anVuRXj2g&feature=related
    lub takie (mały żarcik-warto obejrzeć)
    http://www.youtube.com/watch?v=n_BmeBfV-O4&feature=related

Do starego disco tego typu nadają się:
    http://www.youtube.com/watch?v=lrJBjxxh1vA
    http://www.youtube.com/watch?v=GuJQSAiODqI&ob=av2e

Do "czarnej" muzyki i jazzu nie nadają się. O kontrabasach i tego typu instrumentach raczej zapomnij.
    Nie są to kolumny wysublimowane, ale w miarę uniwersalne. Po podaniu im dużej mocy mają niestety
    dość nieprzyjemnie "rezonanse obudowy". Przy normalnym i w miarę głośnym odsłuchu jest OK.

Z całą pewnością sa warte swojej ceny (500-700zł).

W stereo jest to całkiem przyzwoity sprzęt za te pieniądze.

Nowych kolumienek produkcji"smakoszy potraw ryżowych", w tym budżecie zdecydowanie nie polecam.

Do Voyagerów Tonsil produkował monitory i głośnik centralny.
    Zestaw wygląda tak: Kino domowe co wybrać w cenie około 2 000 zł
    Poszczególne elementy często bywają m.in na "allegro".

Całość (jak na zdjęciu) to koszt w przedziale 1500-2000zł.

Z Amplitunerów, które poradzą sobie ztym w KD i stereo, przykładem może być właśnie np.Denon AVR 3805.
    http://www.kinodomowe.idg.pl/news/313334_1/Denon.AVR3805.html
    Wydatek rzędu 1200zł - zależy jak trafisz. Z "niższą półką" radziłbym nie kombinować.

Pamiętaj, żeby sprawdzić swój wybór "nausznie" przed zakupem. Najlepiej na własnych płytach. I swoim wzmacniaczu.

Pozdrawiam.

Ps. Dlaczego aż tyle o Voyager-ach? Ba mam te (stunningowane) "cholery" u siebie, a nie u znajomych. W trochę innej konfiguracji. Podane w poście konstrukcje słyszałem i również polecam, ale wolę to co mam, choć powoli przychodzi czas na wymianę... Planuję DIY...[/quote]
    n3kro
    Level 12  
    Hmm w przytoczonym wyżej artykule znalazłem informację, że amplitunery dośc szybko się "starzeja" ze względu na wprowadzenie nowych technologi kodowania dźwięku ? W związku z powyższym czy zaproponowany przez Ciebie denon będzie lepszym rozwiązaniem na tu i teraz od wymienionego wyżej Onkio ? Pytanie numer dwa kolumny wydają się być w porządku biorąc pod uwagę, że istnieje możlwiość skompletowania do nich całkego zestawu kina domowego. No włąśnie jak oceniasz te kolumny jako element kina domowego ? Czy nie będzie problemu z podłączeniem całego zestawu pod TV i PS3?

Widzę, że jesteś obeznany w temacie, więc zapytam się ponownie o możliwość podłączenia satelit bezprzewodowo z amplitunerem czy jest na to szansa jak nie teraz to w przyszłości? Te kable nie dają mi spokoju, a tak jak pisałem ze względu na układ pokoju nie mam możliwość pociagnięcia ich w listwach przy ścianie :(
  • Helpful post
    Herethic
    Level 28  
    Dolby Pro Logic IIx, Dolby TrueHD i DTS-HD Master Audio są zgodne
    z dekoderami Dolby Digital i DTS.
    Nie ma możliwości podłączenia tych satelit bezprzewodowo. Są pasywne.
    Moim zdaniem do kina domowego te kolumny są ok.
    Niestety nie wiem jak z PS3. Musiałbyś się upewnić.

W podobnej kwocie dostaniesz też AVR-2308. Uciągnie te kolumny.
    Jeśli się nie mylę, PS3 można podłączyć przez HDMI więc
    może być to lepszy wybór, choć ja wolę 3805.

Denon AVR-2308:
    7-kanałowy amplituner a/v z hdmi 1.3a, skalerem 1.080p i obsługą dwóch stref
    ◦końcówki mocy: wzmacniacz 7-kanałowy
    ◦konfigurowalny wzmacniacz (2 niezależne terminale), surround back l/r
    ◦końcówki mocy: 9, przypisane na stałe: 7 (front, front b, center, surround), przypisanie: amp. assign-1: bi-amping, zone2, stereo-system
    ◦135 w (6 ohm, 1 khz, thd 0.7 %)
    ◦100 w (8 ohm, 20hz-20khz, 0.05%)
    ◦konstrukcja wzmacniacza mocy: dyskretny high current transistor
    ◦duży, odlewany aluminiowy radiator (bez zakłócającego wentylatora)
    ◦szerokość pasma przenoszenia: 10 hz - 100 khz
    ◦transformator z uzwojeniem ekranującym (podobnie jak 2 dodatkowe transformatory)
    ◦podwójny prostownik w układzie równoległym
    ◦niezależne zasilacze: 8
    ◦formaty dźwięku: dolby digital, dolby digital ex, dolby pro logic ii przetwarzanie 96 khz (analog/pcm), dolby pro logic iix (cinema, music ze wszystkimi opcjami, game) również dotyczy dts 5.1/6.1 z przetwarzaniem 96 khz (analogowe/pcm), dts, dts-es discrete/matrix 6.1, dts neo:6 cinema / music (mzuyka z opcją korekcji) przetwarzanie 96 khz(analogowe/pcm), dts 96/24
    ◦dsp: 32 bitowy dsp sharc 3 generacji sharc adsp-21367
    ◦cinema equalizer
    ◦wirtualny dźwięk przestrzenny (słuchawki/głośniki)
    ◦programy dsp: 7
    ◦stereofonia wielokanałowa: 5-/6-/7- kanałowe stereo
    ◦przetwornik c/a: 24 bit / 192 khz
    ◦przetwornik a/c: 24 bit / 192 khz
    ◦digital interface receiver (dir): 24 bit / 192 khz
    ◦auto setup
    ◦wykrywanie podłączenia głośników
    ◦kontrola faz głośników (faza absolutna)
    ◦wykrywanie wielkości głośników (duże/małe)
    ◦detekcja optymalnej częstoliwości odcięcia zwrotnicy: każdy głośnik indywidualnie
    ◦automatyczne uwzględnianie odległości głośników (z dokładnością do 0,01 metra)
    ◦automatyczna regulacja poziomu (kroki 0,5 db)
    ◦precyzyjny mikrofon pomiarowy: dm-s405z (na wyposażeniu) wyprodukowany przez audio-technica o liniowej charakterystyce, przewód o dł. 6m, przystosowany do montażu na statywie
    ◦auto room eq
    ◦tryb pracy: audyssey multeq (filtr fir)
    ◦algorytm pomiarowy: sekwencja pomiarowaaudyssey multeq
    ◦optymalizacja/pamięć krzywych korekcji: audyssey: krzywa referencyjna multeq. audyssey flat: płaska w całym zakresie częstotliwości. audyssey byp. front: krzywa referencyjna multeq bez korekcji przednich głośników. przy wszystkich krzywych korekcji wielopunktowy system pomiaru audyssey jest aktywny. wszystkie krzywe korekcji są mierzone w jednym momencie.
    ◦wybór krzywych korekcji bez ponownego pomiaru systemu (audyssey, audyssey flat, audyssey byp. front, manual)
    ◦ręczna regulacja korektora graficznego: 9 zakresów każdy głośnik indywidualnie 63, 125, 250, 500, 1k, 2k, 4k, 8k, 16khz
    ◦tryb direct mode z korektorem/bez korektora
    ◦możliwość przyporządkowywania krzywych korekcji trybom surround
    ◦funkcja kopiowania zmierzonych krzywych eq do ręcznego graficznego eq
    ◦auto room eq z audyssey
    ◦równoległa korekcja przebiegu częstoliwości dla większel ilości punktów odsłuchu: do 6 punktów odsłuchu
    ◦korekcja akustyki pomieszczenia w zakresie opóźnień i częstotliwości
    ◦technologia filtorwa: filtr cyfrowy finite impulse response (fir)
    ◦równoległa korekcja wszystkich częstotliwości dla pełnego zakresu słyszalnego przez człowieka (20 hz - 20 khz)
    ◦deinterlacer: faroudja fli-2310
    ◦regulowany tryb progressive (auto, video1, video2)
    ◦skaler: 480p bzw. 576p / 720p / 1080i / 1080p (dla sygnału analogowego wideo > wyjście hdmi)
    ◦przetwornik a/c wideo: 10-bitowy (adv7401)
    ◦przetwornik c/a wideo: 10-bitowy (adv7172)
    ◦personal memory plus / auto surround
    ◦ściemnianie wyświetlacza: 4 tryby (jasny, średni, ciemny, wyłączony)
    ◦tryb pure direct (wyłączanie zasilania sekcji wideo, sekcji cyfrowej, wyświetlacza)
    ◦direct mode
    ◦wyciszanie dźwięku
    ◦regulacja wzmocnienia "variable gain" (kroki 0,5 db, w tym setup)
    ◦regulacja poziomu wyciszenia (-20, -40, -oo db)
    ◦regulowana głośność włączania (ostatni, ---, krok 1db)
    ◦regulowana głośność maksymalna (off, -20, -10, 0 db)
    ◦konstrukcja chassis zapewniająca doskonałą jakość dźwięku
    ◦starannie dobierane elementy
    ◦niezależna regulacja opóźnienia sygnałów w poszczególnych kanałach: l/c/r/sl/sr/sbl/sbr/sub
    ◦sterowanie basami: (40/60/80/90/100/110/120/150/200/250 hz) częstotliwość, nachylenie charakterystyki filtra dolno-/górnoprzepustowego: -24 db/okt. / -12 db/okt.
    ◦głośniki przednie a/b (a, b, a+b)
    ◦zaciski głośnikowe (także do wtyków bananowych) dla głośników wszystkich kanałów
    ◦opóźnienie audio (lip sync) (0-200 ms)
    ◦przełącznik wyboru źródła zapisu na taśmie
    ◦menu ekranowe (osd) (również na wyjściu hdmi do 1080p i na wyjściu komponent wideo)
    ◦wyświetlacz dwuwierszowy (w tym informacja ikonowa o ilości kanałów i konfiguracji wyjściowej)
    ◦funkcja rename dla zmiany nazw wejść (8 znaków)
    ◦usuwanie wejść
    ◦korekcja poziomu sygnału wejść analogowych (każda indywidualnie, ±12 db)
    ◦pamięci "user mode": 3 pamięci
    ◦zmiana pamięci "user mode" (max. 16 znaków)
    ◦przełącznik wyboru źródła sygnału wideo
    ◦konwersja wideo: video -> s-video, video/s-video -> component, s-video -> video
    ◦konwersja wideo: komponent 480i/576i -> video/s-video
    ◦konwersja wideo hdmi: wideo, s-video -> hdmi 480i/576i, 480p/576p, 720p, 1080i,p, komponent 480i/576i -> hdmi 480i/576i, 480p/576p, 720p, 1080i,p, komponent 480p/576p -> hdmi 480p/576p, 720p, 1080i,p, komponent 720p -> hdmi 720p, 1080p, komponent 1080i -> hdmi 1080i, 1080p
    ◦cyfrowa konwersja wideo: z separacją 3d y/c, tbc - korektor podstawy czasu
    ◦dwustronny pilot zdalnego sterowania
    ◦pilot ir: rc-1081 z dwoma poziomami obsługi (zaprogramowany, przyciski glo)
    ◦wprowadzanie kodów zdalnego sterowania amplitunerów a/v (max. 4 różne kody)
    ◦przygotowany do współpracy z dwukierunkowym pilotem zdalnego sterowania rc-7000ci/7001rci (via rs-232c)
    ◦restorer skompresowanego audio
    ◦funkcjonalność odtwarzacza ipod (z opcjonalnym asd-1r, asd-3n/w)
    ◦obsługa ipod: ipod 3./4./5. gen., photo, video, photo, mini, nano, nano2: audio, foto (slideshow odpowiadający ipod), wideo, obsługa pilotem zdalnego sterowania, wyświetlanie tytułów (osd, wyświetlacz fl, rc-7000ci), ładowanie akumulatora ipod
    ◦wersja hdmi: 1.3a
    ◦przełączanie hdmi: wejścia: 2, wyjścia: 1
    ◦funkcje wideo: rozdzielczość maksymalna 1.080p (24, 50, 60 hz), deep colour (30, 36 bitów), xv.ycc
    ◦obróbka sygnału wideo sygnał analogowy -> hdmi: konwersja, i/p, tryb progresywny (auto, video1, video2), skaler (do1.080p)
    ◦wyjście hdmi: wybór formatu obrazu, paleta barw, wybór zakresu rgb
    ◦menu ekranowe na wyjściu hdmi: setup (do 1.080p), obsługa źródeł analogowych (video, s-video)
    ◦obróbka sygnału audio: hdmi repeater (wzmacniacz), 2-kanałowe lpcm: 24-bit, 176.4/192 khz, 6-kanałowe lpcm: 24-bit, 176.4/96 khz, 8-kanałowe lpcm: 24-bit, 176.4/96 khz, bitstream dolby digital, dts
    ◦wejścia cyfrowe optyczne / koaksjalne(możliwość dowolnego przyporządkowania): 3 (w tym 1x przednie)/ 3
    ◦wyjścia cyfrowe optyczne: 1
    ◦wejście gramofonowe (mm)
    ◦analogowe wejścia audio: 8 (w tym phono i przednie) wszystkie wejścia mogą być regulowane w zakresie ±12db
    ◦analogowe wyjścia audio: 2
    ◦wejścia wielokanałowe (kompatybilne z 100 khz): 6-/8-kanałowe
    ◦wyjścia przedwzmacniacza: l/c/r/sl/sr/sbl/sbr/sub strefa 2
    ◦wejścia kompozyt wideo/s-video: 5 (w tym 1 przednie)/ 5 (w tym 1 przednie)
    ◦wyjścia kompozyt wideo/s-video: 2+monitor / 2+monitor
    ◦wejścia komponent wideo: 3, szerokość pasma: 5 hz-100 mhz, dowolne przyporządkowanie
    ◦wyjścia komponent wideo: 1
    ◦wejścia hdmi: 2
    ◦wyjścia hdmi: 1
    ◦wejścia a/v na płycie czołowej: audio (l/r), wideo (composite/s-video), cyfrowe (optyczne)
    ◦złocone zaciski: przednie wejścia
    ◦gniazda sieciowe (przełączane): 1
    ◦wyjście wyzwalające +12v: 1 (średnica 3,5mm), możliwość dowolnego przyporządkowania (w zależności od trybu strefa/źródło/surround)
    ◦wyjście słuchawkowe (średnica 6,3 mm)
    ◦interfejs ipod (nowy ipod dock control asd-1r/3n/3w)
    ◦multi room / home automation
    ◦obsługa dodatkowej strefy (main, zone2), sterowanie: źródło / głośność (podczas użycia końcówek surr. back dla strefy 2), audio
    ◦możliwość przyporządkowania stopnia końcowego kanałów efektowych tylnych poszczególnym strefom (konfigurowalne)
    ◦osobne gniazda głośnikowe amp assign dla równoległego podłączenia systemu surround i głośników multiroom (2 terminale konfigurowalne dla zone2)
    ◦wyjście audio do strefy 2 (stałe)
    ◦interfejs szeregowy (rs-232c)
    ◦podłączenie zewnętrznego odbiornika/nadajnika podczerwieni
    ◦kontrola dodatkowych stref: głównym pilotem zdalnego sterowania, opcjonalnym dwukierunkowym pilotem zdalnego sterowania rc-7000ci/7001rci
    ◦rozszerzone funkcje strefy 2: możliwość przyporządkowania stopni końcowych w: strefie 2, regulacja barwy i balansu, regulowane power on, volume limit, muting level
    ◦tuner (rds / radiotekst)
    ◦pamięć stacji: 56
    ◦wyłączanie tunera przy korzystaniu z innych źródeł dźwięku
    ◦pobór mocy w stanie czuwania: < 1 watt
    ◦aluminiowa płyta czołowa
    ◦dostępne kolory: srebrny, czarny
    ◦wymiary (sxwxg): 434 x 171 x 420 mm
    ◦waga: 12,8 kg

Pozdrawiam.
  • phoenixcontact
    n3kro
    Level 12  
    HDMI to chyba jedyny sensowny sposób podłączenia konsoli do amplitunera/tv. Pytanie na które jeszcze nie uzyskałem odpowiedzi to jak się zaproponowany przez DENDON ma się do ww. Onkyo HT-R538. Mógłbyś wskazać główne powody dla których warto poszukać tego denona, onkto na pewno też ma jakieś plusy jako że to nowa konstrukcja.

Poczytałem trochę i przekonałem się do produktów denona jednak bardzo ciężko jest je dostać :<

Herethic, a co sądzisz o takim zestawie:

http://allegro.pl/kolumny-tonsil-focus-stan-idealny-okazja-i1832881538.html

Szczerze mówiąc pasuje mi nawet kolorystycznie do salonu (czerń z czerwienią) ;).
    Herethic
    Level 28  
    Nie znam ich. Nie jestem zwolennikiem wąskich "drapaczy chmur". Grają zazwyczaj "wysokim basem" i przy większym obciążeniu mocą "drżą". Moim uprzedzeniem jednak się nie sugeruj. Nie wiem, czy to reguła, i czy dotyczy tych Focusów. Mam zbyt niewielkie doświadczenie w tej kwestii. Skoro jednak są z subwooferem, to myślę, że są warte uwagi... Sprawdź sam, posłuchaj, może będą Ci odpowiadać. Myślę że warto się przekonać. Przy niewielkim, lub średnim obciążeniu oczekiwałbym od nich bardziej "czystego" brzmienia niż z Voyagerów, ale to tylko przypuszczenie.

Denony są ogólnie dość modne, stosunkowo łatwe w odsprzedaży, ale często
    bywają m.in. na www.tablica.pl i www.allegro.pl Z tym Onkyo sie nie zetknąłem. Musiałbyś zapytać kogoś innego. Ogólnie jednak wychodzę z założenia, że lepiej kupić używany sprzęt wyższej klasy, niż nowy niższej. Oba rozwiązania maja swoje plusy i minusy jak wiesz.

Pozdrawiam
    n3kro
    Level 12  
    zaktualizowałem pierwszy post
    Herethic
    Level 28  
    n3kro wrote:
    ... zależy mi na tym, aby tylne głośniki można było podłączyć bezprzewodowo. Z przebiegu dyskuji wniosku, że rozwiązanie jest to raczej niemożliwe
    Jest możliwe, jeśli zdecydujesz się na kolumny aktywne, z własnym zasilaniem, ale drogie i moim zdaniem bardziej kłopotliwe.
    n3kro wrote:
    prosiłbym o rady/jakieś sprawdzone "patenty" na poprowadzenie kabli tak aby nie rzucały się w oczy.
    Z mojej strony, proponowałbym:
    1) Listwy przypodłogowe PCV/MDF na dole ścian.
    2) Nacięcie kafli lub parkietu, wciśnięcie kabli w powstałą szczelinę
    i osłonięcie ich niewielkim profilem aluminiowym w kształcie odwróconej litery T
    3) Przyklejenie pod sufitem ozdobnych listew ze styroduru
    Te ostatnie, jeśli chcesz, mogę Ci wyciąć w dowolnym kształcie i rozmiarze,
    tak żeby nie raziły. Jeśli chcesz, pisz na priv-a.

Proponowałbym Ci wygooglować porównania Denon-a 2308 do innych Amplitunerów. Różnych marek.
    Z tej marki widziałem ostatnio na allegro 4306 za 1800zł

Jest to sprzęt wysokiej klasy, który w zasadzie poradzi sobie chyba ze wszystkim, co kupisz w Twoim metrażu. No i ma 4 HDMI.
    Moim zdaniem, zdecydowanie jest warty tej ceny (również znacznie wyższej) i świetnie nadaje się również do 2.0.:D
    Nawet, jeśli w przyszłości pomyślisz o kolumnach ze znacznie wyższej półki...
    Za długo by o nim pisać... Sprawdź recenzje, może będzie Ci odpowiadał?

Pozdrawiam
    n3kro
    Level 12  
    Heh jasne, że ten model byłby lepszym rozwiązaniem jednak to już 1800 zł, a gdze kasa na głośniki. W ten sposób z 2000 zł zrobiło się już prawie 3000. Maksymalny, nieprzekraczalny limit, który sobie wzynaczyłem to 2400 zł na AMP +głośniki.
    n3kro
    Level 12  
    Witam kupiłem zestaw kina domowego voyager 7.1 :). teraz szukam ampka pod ten zestaw do około 1200 zł. Oczywiście wymagania się nie zmieniły dobre stereo oraz HDMI pod PS3. Póki co jestem skłonny kupić Harman-Kardon avr-255. Jednak na allegro nie ma ciekawych ofert. Czy możecie mi polecić konkretny model alternatywnego amplitunera. Mile widziane linki z allegro ponieważ zaczyna zależeć mi na czasie.

Pozdrawiam
    Herethic
    Level 28  
    Sądząc po parametrach, moim zdaniem Harman-Kardon AVR-255 jest trochę za słaby "mocowo" do tego zestawu. Szukając "Amplika" do tego zestawu, zwróciłbym uwagę na nieco mocniejsze konstrukcje, ale zrobisz jak uważasz. Mam nadzieję, że będziesz zadowolony z Voyager-ów (i z wybranego Amplitunera).
    Pozdrawiam.
  • Helpful post
    Pablo1964
    Moderator
    Herethic wrote:
    Harman-Kardon AVR-255 jest trochę za słaby "mocowo" do tego zestawu.

Nieprawda. Producenci japońscy podają moc przy wysterowanym jednym kanale. W praktyce jest ona o ponad połowę niższa. H/K podaje moc w warunkach rzeczywistych. Stąd różnica "papierowych" parametrów na niekorzyść H/K. Wystarczy jednak porównać pobór mocy z sieci a wszystko się wyjaśni.
    n3kro
    Level 12  
    Dobra panowie, raczej zdecyduje się na HK. Chyba nawet nówkę sztukę bo ceny nowego klocka jest naprawdę niezła. Musze kupić jeszcze jakieś przewody do całego zestawu. Co polecacie ?. Zapewne będę zamawiał przez allegro :)
    Herethic
    Level 28  
    Polskie przewody z miedzi beztlenowej (OFC) 2,5-4mm - zależnie od długości, są moim zdaniem wystarczające. I tanie.
    Wystrzegaj się CCA OFC.
    Miłego odsłuchu!
    n3kro
    Level 12  
    rozumiem, że do jakości wtyku oraz samego kabla nie macie Panowie wątpliwości?
    n3kro
    Level 12  
    Wystarczą dociski ? :>.

Wcześniej pisałem o problemie ze schowaniem kabli. Ostatecznie zdecydowałem się na dość proste rozwiązanie tzn. satelity będą podłączane wyłącznie na czas seansu, a na co dzień zestaw będzie chodził bez nich. Tak więc przydałaby się możliwość sprawnego podpięcia i odpięcia poszczególnych głośników bez zabawy z zaciskami. Sprawa jest jeszcze do przetestowania ponieważ głośniki jeszcze do mnie nie dojechały, a amplitunera jeszcze nie kupiłem. Jestem bardzo bliski zakupu HK 255, choć mam wątpliwości ponieważ na każdym forum można przeczytać skrajnie rożne opinie i to nie tylko na temat tego modeli, ale i innych propozycji ze stajni denona czy onkyo... Szczerze mówiąc, nigdy nie miałem tyle problemów z podjęciem decyzji co do zakupu sprzętu jak z tym kinem domowym :P
    Pablo1964
    Moderator
    Przemyśl to dobrze. Po kilku tygodniach będziesz miał dość takiego rozwiązania.
    n3kro
    Level 12  
    Mam nadzieje, że jak przyjedzie do mnie cały sprzęt to znajdzie się lepsze rozwiązanie. "Na sucho", póki co nie mam innych koncepcji.

Co do grubości kabli. Satelitki w zasadzie nie są zbyt wymagające, a kolumny wraz z głośnikiem centralnym i subem nie będą oddalone od ampka więcej niż ~1,5 m. W związku z tym może wezmę 1,5 mm^2. tutaj w zasadzie cena nie robi różnicy jednak im cieńszy kabel tym lepiej go schować. Co o tym sądzicie ? Dodam, że jeżeli udało by mi się ukryć kable pod listwami ich długość może sięgać nawet do 10 metrów (dla satelit z jednej strony)
    Pablo1964
    Moderator
    n3kro wrote:
    Jestem bardzo bliski zakupu HK 255, choć mam wątpliwości ponieważ na każdym forum można przeczytać skrajnie rożne opinie

Amplitunery H/K brzmią znacznie lepiej w trybie stereo niż porównywalne cenowo wyroby konkurencji, zwłaszcza japońskiej. Jeżeli masz wątpliwości, kup wyższy model i będziesz w pełni usatysfakcjonowany.
    n3kro
    Level 12  
    hehe uwierz mi jak bym mógł kupiłbym jeżeli byłoby mnie stać. Ważne jest dla mnie stereo myślę, że kino mnie zadowoli jakie by nie było, mając na uwadze fakt że filmy oglądam od zawsze na głośnikach wbudowanych w tv dlatego najprawdopodobniej wybiore HK ponieważ
    - jest przystępny cenowo
    - co by o nim nie pisano, wszyscy podkreślają że wśród konkurencji wybijaj się pod względem stereo
    - posiada stosunkowo dobre wyposażenie i wszystkie funkcje jakie według mnie powinien posiada amplituner
    - ma oryginalny wygląd ;)

Wątpliwości budzą
    - jakość, dużo piszę się o buczeniu, stukaniu i grzaniu się klocka, jednak ponoć wady te zostały usunięte w nowszych seriach
    - moc, tutaj mnie uspokoiłeś że nie będzie miał problemów z vogarzerami 7.1
    - różnego rodzaju drobne problemy, o których piszą użytkownicy które najczęściej jednak udaje się szybko rozwiązać.
    - mało funkcjonalny pilot
    n3kro
    Level 12  
    Zanim założyłem ten temat przeczytałem ww. artykuł. Na początku nawet nawiązałem do niego w pierwszym poście jednak z czasem z różnych względów go edytowałem i usunąłem ten fragment.