Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Konica Minolta Bizhub C250-czesto zacina papier z pod.1

krzyssiek 26 Sep 2011 11:38 4983 4
    krzyssiek
    Level 11  
    Witam serdecznie.

Na wstepie powiem że urzadzenie jest serwisowane od początku przez autoryzowany serwis Konica Minolta i wg serwisu i moich próśb do 200tys kopii "podobno" wszystko było wymieniane jak fabryka przykazała, tylko oryginalne materiały-sam kupowałem, regularne przeglądy itp potem dalej na oryginałach tylko przeglądy rzadziej - co 30 -40 tys kopii lub przy wymianie bębna.

Konica Minolta Bizhub C250 - przebieg ok 500tys kopi nie ciągnie papieru A4 z podajnika 1, czesto papier ledwo wyjdzie z szuflady na 5-10 cm i staje, nie jest pognieciony ani wilgotny, nigdzie nie zagięty, ostatnio nawet podczas próby pobrania papieru papier nie wyjdzie nawet na 1cm - ma juz zacięcie na rolce w szufladzie - rolka na moją prośbę specjalnie wymieniona - choc ta nowa szara wygląda gorzej niz oryginalna przezroczysta ...(podobno nowa oryginalna rolka). Kilka prób w takim przypadku nic nie daje, wyłączam ksero i po godzinie, dwóch jak włącze to pracuje tak przez kilka dni az znow się zatnie. Serwis byl ze 3 razy i nic nie znalazł tylko wymienił rolkę na nową, kiedys jeszcze przy 100tys kopii było wymieniane sprzegło na gwarancji ale serwis mówi że to nie sprzęgło

Usterka uciązliwa - pytałem się serwisu czy maszyna nie jest juz zużyta (serwis i materiały zawsze oryginalne, wymiany bębnów zawsze oryginał i na czas) - i wg serwisanta te maszyny ciagną do 800tys kopii a u mnie na oryginalnych materiałach podobno super działa.

Wcześniej miałem papier w podajniku 2 (wchodziła cała ryza) ale zaczął zacinac papier przy ok 400tys kopii i za namowa serwisu wkładam A4 do podajnika 1 (wyżej) a format A3 do pod.2 - niżej.

Sciagnałem sobie service manual i widze że powinny być wymienione jeszcze inne rolki i separatory w podajniku 1 i 2 a nie były wymieniane (wszystkie materiały jakie były wymieniane zawsze zabierałem, nowe materiały jak bębny czy tonery sam kupowałem aby miec pewnośc że mam nowe a nie zregenerowane). Nie wiem czy serwis mnie lubi i nie chce naciagac na te rolki czy tez nie mówi wszystkiego aby miec robote ....

Czy dobrze podejrzewam że powinienem wymienić pozostałe rolki i separatory ?
    Doszukałem się że jest to :
    Tray 1- separation roller assy
    Bypass - feed roller i separation roller assy

Za wszelkioe uwagi będę wdzięczny.
    Pozdrawiam krzyssiek
    Nightwing
    Level 17  
    Hmm... dziwne że serwisant zapomniał wspomnieć o wymianie tych rolek, ale dokładnie tak należy wymienić rolki, bypass to jest jest podajnik ręczny a o tym nie pisałeś żeby były problemy.

Musisz wymienić Tray 1 (jak nie zajdziesz to daj znać podam nr katalogowe) (nie jestem pewien ale tam jest rolka i seperation pad) do tego zobacz jaką masz podstawę (są 3 rodzaje, z tylu jest oznaczenie) i tam też należy zakupić zestaw do szuflady 2 i 3 (jak dobrze pamietam 3 gumy) i wymienić, tak niezły winnik
    krzyssiek
    Level 11  
    Bardzo dziękuję za potwierdzenie moich przypuszczeń.
    Co do Part numnerów to znalazłem w service manualu numery:
    Tray 1 - feed roller - 4034 3012 xx
    Tray 1 -seprataion roller assy - 4034 0151 xx
    Bypass fedd roller - 4131 3001 xx
    Bypass separation roller assy - 4034 0151 xx

Tylko te xx - nie wiem po co ?

Ceny są smiesznie małe tych rolek - nie wiem dlaczego serwis na nich oszczedzał .....
    Nightwing
    Level 17  
    Tak, jeszcze sobie wymień w innych szufladach i będzie spokój z tematem
    krzyssiek
    Level 11  
    Serdecznie dziękuję i pozdrawiam!

Temat zamykam.

Super szybko i konkretnie Nightwing :D!
    Miłego dnia.