logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bester 1800 Turbo - ograniczona regulacja posuwu drutu potencjometrem

rafal412 27 Wrz 2011 11:05 8111 10
REKLAMA
  • #1 9968251
    rafal412
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    Witam
    Posiadam urządzenie jak w temacie zasilone z sieci jednofazowej i od jakiegoś czasu nie daje mi spać dziwne zachowanie potencjometru do regulacji posuwu drutu.
    Spawarka jest prawie nowa choć zakupiona już 3 lata wstecz - mało używana.
    Regulacja potencjometrem od nowości jest praktycznie minimalna, tzn. bez względu na położenie przełącznika mocy pokrętło regulacji drutu jest ustawiane przeze mnie na 3-ce z mała korektą o połowę w jedna lub drugą stronę.
    W innym zakresie prędkość drutu jest stanowczo niedopasowana do spawania.
    Po podstawieniu innego potencjometru o tych samych parametrach sytuacja się powtarza z ta różnicą, że pokrętło musi ustawione być w okolicach 7-mki.
    Czy to jest normalne że korekta prędkości drutu potencjometrem jest tak mała.
    Oczywiste jest, że wraz ze zmianą położenia przełącznika mocy wzrasta prędkość drutu w tych urządzeniach, ale czy ten potencjometr nie powinien mieć szerszej regulacji jak tylko pomiędzy 2.5-3.5?

Ewentualnie proszę o informację co jest przyczyna takiego zachowania.

Dodam jeszcze, że nigdy bym się nad tym potencjometrem nie zastanawiał, gdyby nie fakt, ze mój sąsiad posiada jakiś chiński migomat i u niego ta regulacja jest w dużo szerszym zakresie, tzn. raz spawa na 3 innym razem na 5 i innym z kolei na 12.

Posuw, posuw!!! Nie "posów". Tytuł poprawiłem i proszę zapamiętać.
    [retrofood]
  • REKLAMA
  • #2 10420368
    bacher11
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Prawdopodobnie spalił się tranzystor Irf 640 .
  • REKLAMA
  • #3 10420540
    rafal412
    Poziom 13  
    Dziękuje za zainteresowanie tematem.

Tranzystor był już raz wymieniany ponieważ uległ uszkodzeniu i nie widzę różnicy, wysuw drutu działa niezmiennie tak samo przed jak i po wymiane.
    Pozdrawiam
  • #4 10424695
    Jacek1983rr
    Poziom 24  
    Ocena: 367
    W tym modelu to coś normalnego iż oscylujesz w granicach 3. Nie jest to usterka.
  • #5 10425638
    rafal412
    Poziom 13  
    Oswoiłem się już z tą myślą ponieważ pracuje tak już od dłuższego czasu.

Zastanawiam się jednak czy jest jakiś sposób modernizacji tego napędu?
  • REKLAMA
  • #6 10428686
    Jacek1983rr
    Poziom 24  
    Możesz wstawić inną płytkę (zamiennik) ale nie widzę sensu wydawania dodatkowych pieniędzy.
  • REKLAMA
  • #7 10428779
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 894
    Możesz wstawić mniejszy /co do wartości/ około 1/4 potencjometr ale musisz dołożyć na końcach rezystory aby układ widział "ten sam" potencjometr.

Napisz jakie parametry ma oryginalny to ja napiszę Ci co i jak kupić u jak połączyć aby regulacja była ok.
  • #8 10434750
    Jacek1983rr
    Poziom 24  
    Oryginalny potencjometr ma 10kom
  • #9 10517152
    rafal412
    Poziom 13  
    Witam
    Sprawdziłem i mój oryginalny potencjometr rzeczywiście ma 10kom

Bardzo proszę kolegę bestler o informację jak to podłączyć z mniejszym potencjometrem.

P.S.
    dziękuje za zainteresowanie tematem
  • #10 12841925
    vesperos
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    W moim 1801 tez chyba jest problem, bo spawanie możliwe jest tylko na ustawieniu "poniżej 1". Co może być tego przyczyną?

Edit: 18.10.2013
    W moim przypadku wystarczyła wymiana potencjometru 10k om A. Stary był uszkodzony, obudowa była luźna i prawdopodobnie nie zabezpieczała przed przekręceniem.
  • #11 18234570
    rafal412
    Poziom 13  
    Wymieniłem potencjometr na sprawny

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z regulacją prędkości posuwu drutu w spawarce Bester 1800 Turbo, która wykazuje minimalną korekcję przy ustawieniu potencjometru. Pomimo wymiany potencjometru na nowy, problem nie ustępuje. Inni uczestnicy dyskusji potwierdzają, że takie zachowanie jest typowe dla tego modelu, sugerując, że nie jest to usterka. Proponowane są różne rozwiązania, w tym wymiana na mniejszy potencjometr oraz dodanie rezystorów, aby poprawić regulację. Użytkownik rozważa modernizację napędu, ale niektórzy doradzają, aby nie inwestować w dodatkowe modyfikacje.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA