Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radio toyota yaris 2002r CQ-MS0820A nie świeci

kraszgoo 27 Sep 2011 12:49 3416 2
    kraszgoo
    Level 17  
    Witam. Mam takie radio które nie komunikuje się z wyświetlaczem umiejscowionym wyżej w kokpicie. Wyświetlacz pokazuje godzinę temperaturę i inne. Radio nie pobiera płyty CD. Czasem po wcisnięciu przycisku power zaczyna cicho grać samo radio nie można regulować głośności wyświetlacz nie pokazuje zakresu fal itd. Zasilanie radia jest prawidłowe 1,2 pin 12V oraz 10pin -GND. Czy ktoś z Państwa posiada schemat tego radia lub spotkał się z podobnym uszkodzeniem.
    onoff
    Level 11  
    Temat stary, ale może komuś się przyda.
    Kompletny service manual (skanowany): https://elektrotanya.com/panasonic_cq-ms0820a.pdf/download.html
    Jest tam również serwisówka modułu CN-TS0820AB (tego z wyświetlaczem).

Brak regulacji głośności itp. powyższe objawy wskazują na brak komunikacji między modułem sterującym (część górna z wyświetlaczem LCD), a częścią główną zawierającą radio, wzmacniacz itd. Skoro na wyświetlaczu coś jest, sugerowałbym przedzwonienie kabelków komunikacji między modułami (piny 9,10 we wtyczce "5+7" z części dolnej łączą się z pinami 11,3 wtyczki CN700 w części górnej). Uszkodzenie bus driverów mało prawdopodobne.
    Ja miałem nieco inny problem - po wciśnięciu power, radio również grało ledwo słyszalnie, nie można było uruchomić odtwarzacza CD, brak regulacji głośności itd. ale wyświetlacz był kompletnie martwy. Nie pokazywał niczego. Przyczyną był pęknięty jumper J700 (R=0,33), znajdujący się na stronie druku płyty głównej modułu sterującego radia (CN-TS0820AB).
    111lisu
    Level 16  
    Ja w podobnym wyświetlaczu musiałem polutować R700 2,2Om
    I ozył wyświetlacz oraz radio