Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pioneer PD-S801 - dziwny zgrzyt, przestał czytać płyty

im4gination 27 Sep 2011 13:23 8026 35
    im4gination
    Level 10  
    Witam.

Zwracam się o pomoc w zdiagnozowaniu usterki w moim odtwarzaczu Pioneer PD-S801. Z dnia na dzień odtwarzacz przestał czytać płyty. Po włożeniu płyty od razu słychać dziwny pisk/zgrzyt przez około 3 sek. Następnie na wyświetlaczu pojawiają się numery wszystkich utworów i nic się nie dzieje. Próbowałem na kilku płytach, wszystkie oryginalne. Bardzo proszę o pomoc.
    jankol-el
    Level 20  
    Zdjęcia, zdjęcia i jeszcze raz zdjęcia... Wnętrze odtwarzacza, czytelna jakość i popatrzymy.
    Sam także możesz rozwinąć opis usterki. Rozbierz go na tyle, żeby zaobserwować co się dzieje po włożeniu CD. Opisz to jakoś szczegółowiej.
    im4gination
    Level 10  
    Tak to wygląda po zdjęciu obudowy:

Pioneer PD-S801 - dziwny zgrzyt, przestał czytać płyty Pioneer PD-S801 - dziwny zgrzyt, przestał czytać płyty

Pisk słychać w momencie gdy mechanizm zaczyna obracać płytę więc jak mniemam w nim będzie usterka.

Nagrałem filmik aby bardziej zobrazować co się właściwie dzieje.

Po włożeniu płyty:

Po wciśnięciu "play":

Jakubek123
    Level 20  
    Stawiam w pierwszej kolejności na zatarty silnik, stąd ten straszny odgłos. Wystarczy że spróbujesz zakręcić palcem silnikiem i zobaczysz czy czuć opór,oczywiście na wyłączonym sprzęcie.
    im4gination
    Level 10  
    Odkręciłem 3 śrubki widoczne na zdjęciu. Silnik kręcący płytą nie daje szczególnego oporu, przynajmniej na mój gust. Niestety po wyjęciu i obróceniu całego mechanizmu do góry nogami nie daje się zauważyć czy to właśnie on piszczy. Silnik ten nie uruchamia się pod wpływem zasilania gdyż jak sądzę laser nie widzi płyty. Zostaje chyba całkowity demontaż silnika i próba podłączenia go pod zasilacz i w ten sposób sprawdzenie czy to jego wina.
    Jakubek123
    Level 20  
    Myślałem że laser zczytuje płyte, tak zrozumiałem z pierwszego postu że pokazuje nr utworów na wyświetlaczu. Po włożeniu płyty zakręci nią w ogole ? Taki pisk może też wydawać uszkodzony laser. Prosty test, odłącz tylko silnik i włącz sprzęt wkładając płyte,jeśli wystąpi pisk to masz pewność że pochodzi z "lasera"
    im4gination
    Level 10  
    Tak płyta zaczyna się kręcić ale po chwili zatrzymuje się ponieważ nie jest czytana.

Wypiąłem z kostki (+) prowadzący do silnika.
    Po włożeniu płyty ten sam dźwięk;/
    Czy to laser?
    Jakubek123
    Level 20  
    Jeszcze można ewentualnie sprawdzić,to silnik przesuwu - ten co leży bokiem, najlepiej cały laser jeśli jest taka możliwośc przesunąć na koniec i po włączeniu zobaczyć czy wraca, ale raczej obstawiam że to niestety będzie laser :( Sterowanie raczej odpada, gdbyby coś było z elektroniką świrowałby cały mechanizm, lub nie działał wcale.
    im4gination
    Level 10  
    Rozumiem. Silnik przesuwu to raczej nie będzie ponieważ ani raz nie widziałem żeby się uruchamiał gdy brzmiał zgrzyt. Sprawdzę to jednak jeszcze jutro po pracy gdy będę miał lepsze światło. A jeśli to laser czy jest szansa to naprawić, wymienić na nowy? Z jakimi kosztami należy się liczyć?
  • Helpful post
    Jakubek123
    Level 20  
    Naprawić raczej nie, jedynie możesz sprawdzić czy soczewka nie jest przez coś blokowana, chociaż tak czy siak hałas jest za duży, nie mam pewności czy to ten laser PEA1030 http://www.impelshop.com/?item=1448 ale jest dość drogi :( Ale oznaczenie trzebaby zweryfikować,bo nie mam 100% pewności czy to własnie taki laser tam siedzi.
    im4gination
    Level 10  
    Znalazłem schemat, przestudiuję go dzisiaj ale google również podpowiada ze to ten laser. Bagatela 280zł;/ Jak znajdę trochę czasu to postaram się jeszcze rozkręcić cały mechanizm. Bardzo dziękuję za pomoc.
    im4gination
    Level 10  
    Tak wygląda laser po wymontowaniu.
    Pioneer PD-S801 - dziwny zgrzyt, przestał czytać płyty Pioneer PD-S801 - dziwny zgrzyt, przestał czytać płyty Pioneer PD-S801 - dziwny zgrzyt, przestał czytać płyty

Jest jeszcze coś co można/ warto sprawdzić przed wymianą lasera na nowy?
    Jakubek123
    Level 20  
    Na drugim zdjęciu wydaje mi się że soczewka jest jakby tak trochę matowa,mam racje? Szczerze to jedyne pomiary jakie można zrobić to na podstawie serwisówki, zmierzyć czy prawidłowe napięcia pojawiają się na łączówce bloku optycznego. Jeśli masz pełną serwisówkę warto podać link albo ją tu wrzucić. Chociaż szczerze sądzę że problem na 95% jest w samym laserze, chociaż nie można wykluczyć że coś - na płytce sterowania - uszkodziło/uszkadza laser.
    User removed account
    User removed account  
    im4gination
    Level 10  
    @Jakubek123
    Schemat znalazłem tu na forum:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=5686105#5686105
    Soczewka "na żywo" wygląda dobrze. Zdjęcie jest raczej kiepskiej jakości więc może przez to wydaje się matowa. Tutaj troszkę lepsze.
    Jak i gdzie zmierzyć te napięcia?

@D.J-MatyAS
    Imponujący post. Jeszcze dziś zabieram się za czytanie. Może znajdę coś dla siebie. Jeśli chodzi o wyłącznik krańcowy to czy dobrze zlokalizowałem? W jaki sposób stwierdzić jego prawidłową pracę?
    User removed account
    User removed account  
    im4gination
    Level 10  
    Plan na dzisiaj to kupno płynu do czyszczenia i dokładne wymycie soczewki. Pomierzę też wyłącznik krańcowy, jeśli będzie ok to złoże wszystko do kupy i zdam relację czy pomogło.

Udało mi się znaleźć taki środek: Baader Optical Wonder Fluid - płyn do czyszczenia optyki Nada się?
    W ofercie mają też Alkohol izopropylowy w niższej cenie, ale z tego co wyczytałem nie jest to dobry środek. Może zna ktoś sklep w Krakowie (najlepiej po północnej stronie Wisły) gdzie można kupić środek dedykowany do czyszczenia soczewki lasera?
    User removed account
    User removed account  
    im4gination
    Level 10  
    Podzwoniłem po serwisach RTV ale żaden nie sprzedaje tego typu środków. Powiem szczerze, że wcale mnie to nie dziwi ponieważ jak sądzę samo-naprawa jest dla nich swego rodzaju konkurencyjnym działaniem. W sklepach RTV jest milion płynów do czyszczenia matryc, które wg sprzedawców można również zastosować do soczewki. Dlatego też zastanawiam się nad płynem do czyszczenia soczewek kontaktowych ze sklepu optycznego. Zdecydowanie dobrze dostępny tylko czy spełni swoje zadanie?
  • Helpful post
    Jakubek123
    Level 20  
    Jeśli chodzi o płyn do czyszczenia swoistej "optyki" czyli laserów,polecam najprostrzy,ogólno dostepny CLEANSER IPA (Izopropanol wysokiej czystości) - nigdy nie miałem żadnego problemu po jego stosowaniu.

Jednak czyszczenie w tym konkretnym przypadku wg mnie nie przyniesie żadnych efektów,ponieważ zanieczyszczony laser nie wydaje takich odgłosów.

Moderated By dj-MatyAS:

dj-MatyAS wrote:
    *Mycie wykonujemy WYŁĄCZNIE przy pomocy specjalnych płynów do mycia optyki laserowej, nabierając kroplę płynu na wacik kosmetyczny do czyszczenia uszu (CZYSTY!) i okrężnym ruchem DELIKATNIE przemywamy powierzchnię soczewki. Po umyciu drugim końcem patyczka (suchym) zbieramy (DELIKATNIE) nadmiar płynu wraz z zanieczyszczeniami i osuszamy soczewkę.

3.1.11. (10.2, 10.7, 12) Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.
    Niestety - Ostrzeżenie.

User removed account
    User removed account  
    im4gination
    Level 10  
    @D.J-MatyAS
    Jak nazywa się środek, którego Ty używasz? Może łatwiej będzie mi coś takiego namierzyć po nazwie. Większe sklepy komputerowe i sklepy z elektroniką już sprawdzałem, niestety wszędzie mają produkty na bazie izopropanolu.
    User removed account
    User removed account  
    im4gination
    Level 10  
    ..źle się wyraziłem, wszędzie do soczewek mają właśnie izopropanol. Nigdzie nie znalazłem innego środka. Możesz podać nazwę Twojego?
    User removed account
    User removed account  
    im4gination
    Level 10  
    Dziękuję. Zamówiłem VIDEO 90, jak przeczyszczę soczewkę dam znać jaki efekt.
    User removed account
    User removed account  
    GregorTrn
    Level 2  
    Jeżeli potrzebujesz wymienić laser w tym odtwarzaczu to nie ma sensu zakup nowego. ten model lasera był stosowany w większości odtwarzaczy z początku lat 90tych u Pioneera. Na portalach aukcyjnych można kupić tanie modele np PD-4500, 4550, 5500, 5700, 6700, PD-S501, 601. Wystarczy kupic taki odtwarzacz za 40-80pln i masz sprawny laser za ułamek ceny nowego. Można ewentualnie lekko go podkręcić zworką na tasiemce.

Moderated By dj-MatyAS:

Podkręcać zworką?
    A może Kolega nam wytłumaczy co to znaczy. Bo jeśli to o czym myślę - to jedynie jeszcze bardziej zniszczy laser.
    3.1.11. (10.2, 10.7, 12) Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.
    Ponieważ ten temat był już wałkowany wielokrotnie, uznaję "poradę" za szkodliwą.
    Ostrzeżenie.

000andrzej
    Level 37  
    GregorTrn wrote:
    Można ewentualnie lekko go podkręcić zworką na tasiemce.

Co to znaczy? Nie wiem czy dobrze rozumiem Twoją sugestię.
    im4gination
    Level 10  
    dj-MatyAS wrote:
    A co z mikrowyłącznikiem? Sprawny?

Tak. Zwiera w momencie wciśnięcia.
    Soczewkę przeczyściłem środkiem Video 90 i zabrałem się właśnie za składanie całości gdy w obudowie znalazłem taką oto sprężynkę:
    Nie widziałem jej w momencie rozkręcania mechanizmu więc nie mogę stwierdzić czy wypadła podczas rozbierania urządzenia czy wcześniej. Wiesz może gdzie należy ją zamontować?