Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

co mogło się stać z instalacją antenową?

grzesiek9403 27 Sep 2011 20:58 3020 10
    grzesiek9403
    Level 9  
    Do 19 września odbierałem bez problemu DVB-T ok. 50 km na południe od RTCN Raszyn. Sygnał był na poziomie siła 100%, jakość ok. 95%. Obecnie mam problem z MUX-3 (tvp) w ciągu dnia nie odbiera wcale, wieczorem też jest słabo z sygnałem (skacze raz jest raz go nie ma) siła sygnału ok. 90% ale jakość ok,20% ( ciągle skacze). Odbieram na dość starej instalacji ( antena zewn, siatkowa, zasilacz sieciowy i wzmacniacz (?)- nie wiem dokładnie bo dostęp do anteny mam utrudniony a nie ja ją montowałem)
    Czy to może być coś z instalacją?
    irekr
    Moderator
    Pewnie padł wzmacniacz przy antenie. Burzy nie było...?
    Pozostaje sprawdzić czy zasilacz podaje napięcie do anteny przy pomocy woltomierza dołączonego do kabla antenowego. Jeżeli jest tam około 9 do 12V to masz wycieczkę na dach.
    Wystarczy wówczas zamienić to co stoi na antenę bez wzmacniacza i po kłopocie. W tej odległości od Raszyna wzmacniacz nie jest potrzebny.
    humek
    Level 32  
    Prymitywne wzmacniacze (zwłaszcza w tanich antenach siatkowych) to utrapienie.Mała burza, wyładowanie elektrostatyczne i wzmacniacz już nie istnieje.Lepiej zrób jak radził kolega powyzej,zamień antene na np.YAGI wieloelementowaą i kłopot z głowy ( nie zapomnij jeśli się zdecydujesz na zamianę odłączyć ten mały zasilacz sieciowy anteny który znajduje się w domu).
    grzesiek9403
    Level 9  
    ale kurde wieczorami MUX-3 jest prawie na 100%, a MUX-2 cały czas 100%, ściąga nawet Polsat HD na ok. 70% siły sygnału. MUX-3 pojawia się ok. 18:00, początkowo siła sygnału duża ok. 100%, ale niska jakość, następnie się normuje i jest siła 100%, jakość ok.95%. Do rana normalnie, bez zarzutu, dopiero około godz. 9 sygnal zaczyna słabnąć i w ciągu ok. pół godziny nie ma go wcale.

Czy to na pewno wina anteny?

P.S Zasilacz wymieniłem na nowy--->nic to nie dało.

Co do anteny Yagi, czy taka byłaby odpowiednia?
    LeDy
    Level 43  
    grzesiek9403 wrote:
    ale kurde wieczorami MUX-3 jest prawie na 100%, a MUX-2 cały czas 100%, ściąga nawet Polsat HD na ok. 70% siły sygnału. MUX-3 pojawia się ok. 18:00, początkowo siła sygnału duża ok. 100%, ale niska jakość, następnie się normuje i jest siła 100%, jakość ok.95%. Do rana normalnie, bez zarzutu,

P.S Zasilacz wymieniłem na nowy--->nic to nie dało.
    Prędzej sprawdź, pomiary napięć , wzmacniacz antenowy. Ja wybrałbym tą: http://www.dvbsklep.pl/antenaszerokopasmowalpdalog269dvbttelewizjacyfrowaianalogowa-p-98.html
    Anonymous
    Level 1  
    grzesiek9403
    Level 9  
    Quote:
    Awaria odbiornika (utrata czułości) to bardzo rzadka sprawa, ale oczywiście też może się przydarzyć. Alre to możesz wyeliminować jedynie poprzez porównanie z innym odbiornikiem - u siebie lub na innej instalacji. Nie będzie to w 100% skuteczna a weryfikacja, ale zawsze coś.

Antenę podłączałem pod stary TV i analog działa bez problemu. (Nie wiem czy o to ci chodziło)

Quote:
    Zwykle jest to wina instalacji antenowej (uszkodzenie wzmacniacza, kabla antenowego, przestawienie się anteny, etc...). I na to stawiałbym u Ciebie.

Jak właściwie ukierunkować antenę w kierunku nadajnika?
    zdzich42
    Level 41  
    W Twoim przypadku kieruj się przy ustawianiu anteny miernikiem sygnału. Moja rada taka: weź kup dwa piwa, zabierz je wraz TV do sąsiada, który ma sprawną instalację antenową i już wiesz wwszystko...
    PS
    Nie miałem nigdy problemu gdy były spełnione wszystkie warunki poprawnej instalacji. Nowa antena np. DSR680 (dobre bo krajowe) nowy kabel. Zrobisz raz poprawnie zakonserwujesz i spokój na lata.
    Anonymous
    Level 1  
    irekr
    Moderator
    Ja bym jeszcze sprawdził, czy przypadkiem Twoja lub któregoś z sąsiadów antena siatkowa się nie wzbudza....
    Wzbudza się wzmacniacz w takiej antenie a efekty nie muszą być zawsze widoczne.
    Być może w miarę zmieniającej się temperatury i wilgotności otoczenia częstotliwość generowana przez wzmacniacz także się zmienia i dlatego raz działa a raz nie. MUX3 z Raszyna jest nadawany na kanale 55, być może wzbudzanie ma miejsce gdzieś w pobliżu tego kanału i nie ma wpływu na odbiór MUX2 (k.48) natomiast na innych częstotliwościach jest to odczuwalne.
    Jeżeli mieszkasz na południe od Warszawy to powinieneś być w zasięgu RTCN Przysucha w Kozłowcu. Może sprawdź z jaka jakością są odbierane u Ciebie sygnały analogowe TVP1/2/3 i POLSATU oraz MUX2?
    Tu masz link do obiektu:
    http://emi.emitel.pl/EMITEL/obiekty.aspx?obiekt=DODR_E1F
    grzesiek9403
    Level 9  
    Problem rozwiązany.Wymieniłem tylko płytkę wzmacniacza na najsłabszą i jest b.dobrze :)