Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ciekawe - awaria pc i ogień z zasilacza, problem z poprawną pracy komputera

arek59 28 Wrz 2011 23:10 2986 14
  • #1 28 Wrz 2011 23:10
    arek59
    Poziom 29  

    Witam wszystkich.

    Miałem niemiły problem oraz mały pożar mojego komputera, tak dzielnie komputer służył non stop przez 6 lat bez żadnych problemów do dziś.
    Chciałem żebyście mi pomogli dokończyć naprawę polegającą na samoczynnym psuciu się systemu i wyłączaniu monitora podczas uruchamiania.
    Więc opisze po kolei jak się działo.

    Włączam pc i bootowanie oraz ten pasek niebieski z logo windows uruchomił się ok do momentu przejścia na system powitalny ,,zapraszamy'' w tym momencie pojawiły się afekty na monitorze i system się zawiesił, monitor co 3 sekundy gasł na 1 sekundę i jednocześnie poczułem silny smród i dym z pod biurka, gdy zajrzałem pod biurko i zanim wyłączyłem zasilanie to słyszałem ze 3 strzały i widziałem ogień tzn iskry.

    I teraz tak, rozebrałem zasilacz, był dosłownie zwęglony ale naprawiłem przez wymianę kilku rozsadzonych kondensatorów i części, lecz po odpaleniu na stole przy obciążonej linii 5V i 12V żarówkami 24V/55W po ok 3 minutach znowu poszedł dym, zdążyłem zmierzyć jeszcze napięcia i wyszło tak na 5V miałem 9,7V a na 12V miałem aż 21,9V i słychać było leciutkie syczenie, szeleszczenie uzwojeń transformatora.

    Wszystko teraz wygląda tak - spalony zasilacz to deer 400W z czarnej listy i w końcu wyrzuciłem go do kosza.

    Ciekawe - awaria pc i ogień z zasilacza, problem z poprawną pracy komputera

    Ciekawe - awaria pc i ogień z zasilacza, problem z poprawną pracy komputera

    Więc sprawdziłem czy ocalał komputer. Dokładnie sprawdziłem płytę i wysadzone były 2 kondensatory i wymieniłem te jak na zdjęciu lecz zamiast 6,3V 3300uf dałem 6,3V 4700uf. Pozostałe kondensatory wizualnie były ok.

    Ciekawe - awaria pc i ogień z zasilacza, problem z poprawną pracy komputera





    Ciekawe - awaria pc i ogień z zasilacza, problem z poprawną pracy komputera

    Więc po tym zabiegu wszystko złożyłem do obudowy i na próbę odpaliłem na starym zasilaczu cogegen 300W i o dziwo wszystko ruszyło ale do tego momentu jak na filmiku i tak w kółko się dzieje, bios działa prawidłowo.

    [film=450.370:85d53a6e3a]https://filmy.elektroda.pl/[/film:85d53a6e3a]

    W połowie filmu zrobiłem restart komputera by pokazać to jeszcze raz. Gdy wyłącza się monitor to dyski i reszta nadal pracuje.
    Myślałem że winny jest ten stary zasilacz cogegen który również jest z czarnej listy, więc kupiłem zasilacz OCZ stealh&stream 2 500W za 170zł nówkę i problem jest ten sam jak na powyższym filmiku.

    Gdy zrobiłem format dysku i zainstalowałem system od nowa to system poprawnie działa, poniżej pokazuję film

    [film=450.370:85d53a6e3a]https://filmy.elektroda.pl/[/film:85d53a6e3a]

    Ale to nie wszystko, wszystko poprawnie działa, mogę włączać, wyłączać pc a czasem pojawi się to zaraz i to niespodziewanie, jest tak że do tego momentu pojawiają się afekty, komputer się zawiesza i wyłącza się. Potem nie można już uruchomić komputera i dzieje się tak samo jak poniżej

    [film=450.370:85d53a6e3a]https://filmy.elektroda.pl/[/film:85d53a6e3a]

    Dopiero instalowanie systemu ponownie przez np ,,napraw system'' działa poprawnie ale w każdej chwili może być problem jak powyżej, no nie mam już sił.
    Dodam że problem jest na porcie SATA (dysk na innym komputerze działa na 100% poprawnie), robiłem wszystkie opcje i nie pomogło, ata działa prawidłowo i jak się system zawiesi i wyłączy to dalej normalnie się uruchamia a w takim przypadku Sata już nie, podmieniłem dysk sata i jest to samo. Czy to problem z kontrolerem sata?

    Przez 6 lat komputer zawiesił się tylko 2 razy ale to z winy systemu, system był odświeżany w zimę co rok.

    Pozdrawiam.

    0 14
  • #2 28 Wrz 2011 23:16
    radio-service
    Poziom 35  

    Nie widzę żadnych filmów .

    0
  • #4 28 Wrz 2011 23:28
    Piotr160292
    Poziom 36  

    Na Twoim miejscu, sprawdziłbym kartę graficzną, bo skoro gasi się monitor i są artefakty, to możliwe, że ten szrot deer ją uszkodził. Dla czystości sumienia mimo wszystko sprawdziłbym też ram programem memtest i smart dysku programem HD Tune żeby mieć pewność, że nie zaczyna szwankować pomału.

    0
  • #6 28 Wrz 2011 23:54
    Kasek21
    Poziom 43  

    Czemu dałeś kondensatory o większej pojemności? Wymieniamy wszystkie kondensatory w danej linii zasilania.

    Napięcie może być wyższe, a nie pojemność!


    Grafika do sprawdzenia.

    arek59 napisał:

    Przez 6 lat komputer zawiesił się tylko 2 razy ale to z winy systemu, system był odświeżany w zimę co rok.


    Ten temat powinien być przykładem dla tych, którym sugerujemy wymianę zasilacza, a Oni piszą:

    "Przecież mam dobry zasilacz działa już 5 lat"

    W roli zasilacza np.: Deer, Feel, Codegen itp. itd.

    0
  • #7 29 Wrz 2011 00:56
    arek59
    Poziom 29  

    Grafika działa poprawnie cały czas przy dysku ATA i również przy dysku Sata do momentu zawieszenia i wyłączenia się kompa bo trzeba od nowa system instalować w dysku sata a w ata tak się nie dzieje. Normalnie jak gram czy używam PC to nie ma afektów lecz czasami zamula komputer i podczas przymulenia rzadko na sekundę monitor zgaśnie.
    To jaką metodą trzeba sprawdzić jeszcze grafikę, przekładka na inny komputer grafika działa bez zarzutu. Może na płycie głównej się uszkodził kontroler grafiki ale jakie są objawy to nie wiem.

    Kondensatory dałem większe bo miałem na stanie takie low esr 105*c pasujące do płyty głównej, miałem też zwykłe 3300uf/6,3V 85*C ale do techniki impulsowej odpada.

    0
  • #9 13 Lut 2012 09:23
    LysyOsw
    Poziom 26  

    Sprawdziłeś Ram?
    Użyj MemTest 86+.
    Wypal go na bootowalnej płytce.
    Jeżeli masz więcej niż jedną kość to testuj je osobno.
    Testuj kilka godzin np. całą noc

    0
  • #10 13 Lut 2012 12:31
    arek59
    Poziom 29  

    Miałem 2 indentyczne ramy, jeden z nich nie używałem wogóle (zapasowy) ale był sprawny i działał ok. Podmieniłem i nadal to samo, przy dwóch pamięciach też.
    Tylko przy dysku ATA wszystko w tym gry i programy działają w porządku to ram bym wykluczył.
    Problemy są z dyskami SATA, wszystko ładnie działa do momentu zawieszenia albo screena i trzeba od nowa stawiać system, system awaryjny działa ok.

    Ramy, zasilacz, procesor, DVD, grafikę wykluczam bo to wszystko sprawdzone i było przekładane.

    Pozostaje do sprawdzenia płyta główna i dysk (brak bad sectorów i błedów).

    Zostawiłem komputer w serwisie do sprawdzenia w którym kupiłem komputer i stwierdzili że wszystko jest w porządku i wina lezy po stronie systemu.

    Wgrywałem systemy XP sp2, sp3 z 3 różnych płyt, oczywiście xp sp2 płyty oryginalne.

    0
  • #11 13 Lut 2012 12:52
    LysyOsw
    Poziom 26  

    Z mojego doświadczenia wynika, że w serwisach zazwyczaj pracują pierdoły i nie doradzą dobrze.
    No to zmień dysk na inny pod s-ata i testuj.
    Wine systemu bym odrzucił.
    Może wymiana kabla s-ata, ale coś wątpie by pomogło.
    Ewentualnie może wepnij kabel pod inno wejście s-ata, chociaż raczej też wątpie by w tym był problem.
    Ale sprawdź bo nie zaszkodzi.
    Zawsze można też zaktualizować bios.
    Komputer wyczyszczony tak?

    0
  • #12 13 Lut 2012 15:25
    arek59
    Poziom 29  

    Komputer czyściutki, czyszciłem regularnie co 3 miesiące.
    Dysk podpinałem pod inne porty SATA, problem jest taki sam.
    W biosie grzebane i nic nie pomogło, był też reset biosu.
    Kabel SATA kupiłem zapasowy i nie pomogło.

    Dodano po 8 [minuty]:

    Rozebrałem dysk i na pierwszy rzut oka widać korozję i utlenienie się styków do głowicy oraz skorodowały puste pola lutownicze.
    Jeden element SMD przy wejściu zasilania podobny do diody na lini 5V odpadł i tak latał ale wlutowałęm w to miejsce z innego dysku.

    0
  • #13 13 Lut 2012 17:08
    termit202
    Poziom 22  

    Jak już rozebrałeś dysk , to najprawdopodobniej po złożeniu nie będzie już działał sprawnie...
    Przynajmniej tak mi się wydaje.

    Słabo wyjaśniłeś o co chodzi.
    Czytam cały temat,najpierw masz artefakty,monitor gaśnie,potem kupujesz nową płytę (bezsens) ,piszesz ,że to koniec wszystko działa,potem znowu coś się wali (piszesz,że niby to samo) i twierdzisz ,że to wina dysku.
    Czyli jak? nie rozumiem? dysk jest winny artefaktom i gaśnięciem monitora?...

    Nic z tego nie rozumiem ,i nie dziwię się ,że zainteresowanie tym tematem jest bylejakie.
    Albo Ty podasz nam więcej informacji ,i zastosujesz się do porad użytkowników i zrobisz ten memtest 86+ tak jak użytkownik LysyOsw napisał ,albo nikt Ci nie pomoże

    Druga sprawa, Pan Kasek21 podał też słuszną uwagę co do tych kondensatorów , i prawdopodobnie po wymienieniu ich wszystkich w sekcjii zasilania na nowe, taniej by wyszło niż kupywanie nowej płyty...
    Teraz kupujesz nowy kabel SATA , nie wiem po co...trzeba było poszukać , pożyczyć od kogoś a nie od razu wydawać ot tak kase,której każdemu z nas brakuje.

    0
  • #14 13 Lut 2012 20:42
    1791799
    Użytkownik usunął konto