Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Telewizor LCD 37 - 40 cali do 2200zł dla rodzinki - Proszę o poradę.

Ewka_13 29 Sep 2011 20:36 4685 16
    Ewka_13
    Level 9  
    Jak w temacie, a wybór telewizora dla rodziców spadł na mnie.
    Jako kobietka, która średnio się orientuje wybrałabym Samsung LE 40 D503 lub Sony 40EX501.
    Telewizor ma być do pokoju 25m (ok 3-4 m odległość oglądania, zależy kto gdzie siedzi), od północnej strony (więc raczej ciemnawo), odbiór z cyfry,po ciemku, bez bajerów - bo rodzinka głównie filmy ogląda i wiadomości, żadnych gierek i internetu.
    TV ma stać i jedna osoba ogląda na wprost, a 2 pod kątem.
    Rodzinka i tak zauważy zmianę ze starego 15- letniego Sharpa... ale czas na zmiany.
    marqe
    Level 10  
    Pokój masz duży wiec domyślam się ze rodzinka będzie oglądać tv nawet pod dużym katem.Dla rodziny pod kablówkę lepszy wyborem będzie plazma.Ze względu na to ze wraz ze zmiana kata patrzenie obraz nie traci na jakości jak to jest w lcd/led.Do podanej kwoty najlepszy będzie Panasonic tx-p42s30.Jeśli wolisz technologie lcd/led to weź sony seria 700 lub samsung seria od 6000 lub lg lv5500 lub wyższy i po oglądaj toshiby bo tez są bardzo interesujące np toshiba vl748.Zobacz także panasonica tx-l37e30(panasonic daje 5 lat gwarancji to jest duży plus,wiec jak wolisz technologie lcd/led to wybierz ten model). Napewno do podanej kwoty wybierzesz coś ciekawego.Ja proponuje plazmę s30 bo sam mam dużo rodzinę i każdy siada po całym pokoju wiec lcd/led odpadały.Zyczę miłych wypraw po sklepach i oglądaj oglądaj i wybieraj:)
    Janusz
    Level 26  
    Wybór trudny i zdaje się, że w dzisiejszych czasach to loteria - najważniejszym kryterium wydaje się długość gwarancji, sprzęt jest piękny i doskonały technicznie, lecz niestety bardzo marnej jakości.

Sam, mimo iż naprawiam głównie właśnie telewizory od ponad 20 lat i na bieżąco śledzę nie tylko zawiłości serwisowe ale i nowinki techniczne mam w tym momencie dość duży problem, ale i niestety jestem zapewne bardziej wybredny.
    Jak kolega wyżej podpowiedział raczej kup telewizor plazmowy, chyba że chcesz by rodzice zapomnieli jak wygląda prawdziwa czerń. Jeżeli tv będzie oglądany raczej w ciemności to jest to bardzo istotne.
    O wadach i zaletach obydwu technologii zapewne wiesz - LED to LCD w teoretycznie lepszym wydaniu.

Ja szukam telewizora, który będzie oglądany z odległości ok. 2,5 metra, więc ni mniej ni więcej tylko 37 cali, Tobie polecam spokojnie 42 calowy i zmianę "Cyfry" na "N" - kę, bo za niewielkie pieniądze masz sporo kanałów w HD, a to zupełnie inna bajka. No chyba, że masz w cyfrze naprawdę minimalną ofertę...

Pozdrawiam i życzę dobrych wyborów ;)
    Vorthess
    Level 11  
    Podpisuję się pod opinią poprzedników. Plazma, TX-P42s30E, średnia półka, jednak za tą cene żadnego LCD ani LEDa o choćby zbliżonych parametrach się nie kupi.
    JUREK127
    Level 14  
    Witam . Wybierz jeden z tych które wymieniłaś . To są dobre telewizory chociaż samsung lepiej kupić z serii 630 lub 650. Tutaj każdy chwali swoje a najbardziej ci którzy mają plazmy. Nowe tv lcd ze średniej i wyższej półki mają wystarczająco dobre kąty widzenia i dobrą czerń . Warto mieć tuner hd i podłączyć przewodem hdmi . Wtedy nawet kanały sd odbierają lepiej.
    konio68
    Level 16  
    Koledzy wyżej dobrze radzą też polecam plazmę. W tej cenie nie kupisz dobrego LCD , który będzie oferował porównywalny do plazmy obraz.
    RO9
    Level 11  
    Za podaną cenę można kupić telewizor plazmowy 50 cali i taki będzie właściwy do pomieszczenia 25m. Chyba, że oglądanie ma być z odległości mniejszej niż 2,5 metra, wtedy można (ewentualnie) rozważyć 46 cali. Nie ma znaczenia, czy Full HD czy Hd ready.
    Po tygodniu wszystkie telewizory "zmniejszają się" i występuje żal, że kupiło się 42 cale a nie większy.
    Vorthess
    Level 11  
    Lepiej przegospodarować pokój aby siedzieć bliżej, kupując mniejszą plazme (42/46), za to lepszej jakości, niż słabiutke plazmy Samsunga z serii "Duże, tanie i do dupy"
    Ewka_13
    Level 9  
    Dzięki za porady, ale nie chce czegos ponad 40" - za duże to i za dużo prądu żre. Tymczasem wpadł mi w oko Samsung UE37D5500.
    Vorthess
    Level 11  
    LOCOLOCO wrote:
    Przy tych warunkach jeśli wejdą programy HD w dużej ilości (a wejdą) to nie będziesz miał żadnej radości . Do takich warunków Panasonic 42E30 :
    http://www.hdtv.com.pl/forum/panasonic/66752-panasonic-lcd-led-tx-l37e30-test-otwarty.html

Tu podałeś model kosztujący tyle samo co plazma panasonica. Jak ktoś nie chce plazm (ma takie prawo), to ten telewizor można także polecić. Pytanie tylko po co, skoro przy plaźmie się chowa.
    Michal_rtv
    Level 15  
    Witam.
    Bez dwóch zdań bierz Sony 40EX501. Mogę Ci z czystym sumieniem polecić. Jest to model na zeszły rok i już trudno dostępny ale jeżeli uda Ci się go dostać to na prawdę nie będziesz żałować.

Pozdrawiam
    User removed account
    Level 1  
    Ewka_13
    Level 9  
    Czy na tuner należy zwrócić uwagę ? Czy ptzy odbiorze z Cyfry ma znaczenie czy to będzie DVB-T, DVB-T/C czy DVB-T/C/S. Czym się one różnią ??
    Vorthess
    Level 11  
    Dzisiaj już nie kupisz TV bez tunera cyfrowego (DVB-C)
    kamera
    Level 14  
    Ewka_13 wrote:
    Czy na tuner należy zwrócić uwagę ? Czy ptzy odbiorze z Cyfry ma znaczenie czy to będzie DVB-T, DVB-T/C czy DVB-T/C/S. Czym się one różnią ??

Witam. Może pomogę w rozszyfrowaniu tej "enigmy";
    -DVB-T cyfrowy tuner naziemnej telewizji w naszym kraju musi być MPEG-4 w tej chwili jest to standard, jeżeli TV go nie posiada nie warto go kupować
    -DVB-C cyfrowy tuner telewizji kablowej ,jest to standard w wyposażeniu TV , jego przydatność jest raczej przyszłościowa (telewizje kablowe same wyposażają użytkowników we własne tunery kablowe do odbioru cyfrowych programów )
    -DVB-S lub raczej do kanałów HD DVB-S2 jest to cyfrowy tuner satelitarny bardzo rzadko stosowany w TV ,w moim odczuciu jest to niepotrzebny gadżet , lepiej dokupić dodatkowy tuner DVB-S2 który na pewno będzie bardziej uniwersalny .
    I chyba rozwiązałem tą "enigmę":D .Pozdrawiam.
    Janusz
    Level 26  
    A tak już zupełnie uściślając w twoim konkretnym przypadku nie potrzebujesz de facto telewizora a jedynie monitor a/v :D

Oczywiście miałoby to sens gdyby takie monitory jak za dawnych były w sprzedaży i byłyby wielokrotnie tańsze niż w pełni wyposażone telewizory.

Poza tym nie patrz na to, ze potrzebujesz telewizor tylko "do cyfry", bo jutro wystawisz "druta" za okno i będziesz miała darmową tv cyfrową naziemną - być może już masz tylko o tym nie wiesz... więc koledzy słusznie gadają.

Pozdrawiam