Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

volvo 440 - gasnie na wolnych obrotach

janekpilarski 01 Gru 2004 11:48 1656 3
  • #1 01 Gru 2004 11:48
    janekpilarski
    Poziom 15  

    witam. mam volvo 440 91 rok z silnikiem 1,7 na pelnym wtrysku (taki silnik byl tez w renault bodajze 19). jest przerobiony na gaz. problem jest nastepujacy: rano zawsze odpala odrazu, jak jest cieply tez nie ma problemu z odpalaniem. jezeli go odpale na benzynie i nie ruszam go to caly czas bedzie chodzil, na gazie bez ruszania zgasnie przy okolo 30 stopniach na silniku,pozniej trzeba troszke odczekac i odpali. problem robi się gdy odpale go rano i zaczne nim jechac po lekkim rozgrzaniu oczywiscie (mowa teraz o jezdzie na benzynie,zreszta na gazie jest tak samo),auto nie chce jechac, jest bardzo mulowate, tak jakbym jechał na recznym,gdy puszcze na chwile noge z gazu i wcisne sprzeglo to auto momentalnie zgasnie. i tak jest za kazdym razem gdy wcisne sprzeglo i zdejme noge z gazu. gdy auto jest rozgrzane to ta sytuacja robi się rzadziej i robi się zazwyczaj gdy np jade pod lekka gorke i po dojechaniu na wzniesienie wciskam sprzeglo to auto momentalnie zgasnie (czyli wtedy gdy ma ciezej).czytalem o podobnym przypadku w jakims fordzie i ktos mowil ze moze byc uszkodzony przewod jakis ktory odpowietrza skrzynie korbowa. czy moze byc to u mnie tez? jezeli tak to jak to wyglada w moim silniku, w ktorym miejscu dokladnie się on znajduje? a moze to cos innego? prosze o podpowiedzi. swiece, przewody w n,kopulka i palec sa wymienione. silnik krokowy i czujnik temperatury (ssania)tez. Zrobilem odczyt bledow - wyszedl kod 111,czyli wszystko ok. prosze o wskazowki. dziekuje

    0 3
  • #2 01 Gru 2004 14:31
    Gmedza
    Poziom 15  

    Ja posiadam volvo 440 ale gażnik. Problem podobny. Ale przy odpalaniu. Kręci rozrusznikiem ale gdy zaczyna łapać nagla stop silnik gwałtownie zahamowany kontrolki gasną. Trzeba odczekać parę sekund i znowu. Czasem w czasie jazdy mułowaty ni może przyśpieszyć gaśnie. Wszystkie elektryczne usterki wyeliminowane. Wspomniałeś coś o odpowietrzeniu warto to sprawdzić. Podejżewam że mamy tą samą usterkę. Pozdrawiam.

    0
  • #3 01 Gru 2004 20:40
    Rafał Tazbir
    Poziom 10  

    sprawdz zawór głowny gazu ten z elektromagnesem.
    Może być taka sytuacja że jest brudnu lub przytarty samochód pracuje na gazie i na bęzynie razem.

    0
  • #4 03 Gru 2004 15:45
    janekpilarski
    Poziom 15  

    gaz odlaczylem i to samo

    0