Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Zasilacze UPS
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Asus P5K Deluxe- Chassis Intruded

30 Wrz 2011 14:20 11006 26
  • Poziom 9  
    Witam.
    Posiadam problem z płytą Asus P5k Deluxe. Płyta ta po wyświetla komunikat "chassis intruded fatal error system halted". Zworka jest podłączona poprawnie. Wszystkie sposoby naprawy zostały przetestowane lecz żadna nie działa (restart cmos, bawienie się przyciskami power kablami itp.). Niestety płyta nie podlega wymianie tzw. RMA. I tutaj potrzebna mi jest pomoc was forumowiczów. O ile wiem jest to spowodowane uszkodzeniem tranzystora bądź ścieżki lecz kompletnie nie mam pojęcia gdzie szukać problemu.
    http://vip.asus.com/forum/view.aspx?id=201009...d_id=1&model=P5V800-MX&page=1&SLanguage=en-us
    Tutaj jest ukazane wymiana chipu odpowiedzialnego za to zabezpieczenie lecz niestety jest to inna płyta i zatem potrzebna mi jest pomoc w znalezieniu tegoż chipa bądź pomocy w znalezieniu uszkodzonego tranzystora bądź ścieżki. Dodaje zdjęcia płyty głównej abyście mieli wgląd w jej konstrukcję. Dziękuję za wszelką pomoc.
    Asus P5K Deluxe- Chassis Intruded Asus P5K Deluxe- Chassis Intruded Asus P5K Deluxe- Chassis Intruded Asus P5K Deluxe- Chassis Intruded Asus P5K Deluxe- Chassis Intruded Asus P5K Deluxe- Chassis Intruded Asus P5K Deluxe- Chassis Intruded Asus P5K Deluxe- Chassis Intruded Asus P5K Deluxe- Chassis Intruded Asus P5K Deluxe- Chassis Intruded
  • Zasilacze UPS
  • Specjalista AGD
    W którym momencie pojawia się komunikat?
  • Poziom 9  
    Pojawia się po wykryciu dysków pamięci itd. Na chwilę przed uruchamianiem Windowsa. Dodam jeszcze iż po restarcie Cmosa błąd się nie ujawnia dopiero po ponownym uruchomieniu bądź po próbie zapisu ustawień w biosie.
    Dokładnie w tym momencie.
    Asus P5K Deluxe- Chassis Intruded
  • Specjalista AGD
    Obudowa ma jakiś czujnik otwarcia?
  • Spec od komputerów
    W biosie nie masz opcji ( PC Healt Status) Reset Case Open Status ?
  • Poziom 9  
    Marcin.Slask
    Nie nie posiadam czujnika otwarcia obudowy. Zamiast czujnika w płycie głównej jest zworka ustawiona w trybie default. Czyli według manuala powinno działać
    tronic1
    Niestety nie posiadam takiejże opcji w biosie. Ani podobnej umożliwiającej wyłączenie tejże męczącej opcji.
  • Zasilacze UPS
  • Specjalista AGD
    Dziwni mnie też ten pierwszy komunikat: "Keyboard/Interface Error". Tak jakby płyta wykrywała błąd klawiatury. Podmieniałeś na inną / o innym złączu (PS na USB / USB na PS)?
    W BIOSie wchodziłeś w ukryte opcje przez F1?
  • Poziom 22  
    Odnośnie tej płyty,znalazłem takie info :
    Cytat:
    Well, The problem is very easy to fix.
    Turn on the motherboard, take a jumper and lets take a view where the power and reset panel pins are..
    To the left of them you see 3 rows of pins
    One of the rows has a pin off (no pin) in this mode
    x
    -
    x
    x
    Where x is a pin and - is a no pin space.
    Take a pin and put it jumping 3 and 4 pin.

    The motheboard is on as told before. Do not reset the bios and no update. Just press the reset button and stay alert pressing DEL key.
    Now.. you will find that you can enter bios using F1..
    Enter the bios and change all the things that can HALT on any error and SAVE.
    Thats all.


    Źródło:
    Code:
    http://vip.asus.com/forum/view.aspx?board_id=1&model=P5K+Deluxe&id=20070721125026578&page=1&SLanguage=en-us


    Tylko ten błąd klawiatury...
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Proszę zwrócić uwagę, że komunikat "Keyboard/Interface Error" mówi nie tylko o błędzie klawiatury, ale i o możliwym błędzie interface'u, co nalezy rozumieć jako błąd procesora klawiatury znajdującego sie na płycie głównej.
  • Poziom 43  
    Płyta poprawnie zapisuje do pamięci CMOS?Bateria podtrzymująca pamięć CMOS, napięcie jej
    poprawne?
  • Poziom 9  
    adamadi33
    Bateria do cmos posiada prawidłowe napięcie tenże błąd jest spowodowany klawiatura na usb jeżeli podłącze inną do ps/2 nie wyświetla "Keyboard/Interface Error".
    Resist_34
    Zworka jest ustawiona prawidłowo. Na dodatek u mnie w biosa można wejść jedynie gdy wyjmie się bateryjkę i wyłączy zasilanie na płycie.
    MARCIN.SLASK
    Niestety bios w tejże płycie nie ma ukrytych funkcji w stylu kombinacja klawiszy i magiczne opcje się pojawiają.

    Niestety ten błąd nie jest spowodowany ani biosem ani złym ustawieniem zworki. Tegoż błędu również nie da się wyłączyć w biosie. Jest to temat dość powszechny w asusie ale nikt do tej pory nie dał jednoznacznej odpowiedzi na to. Prawdopodobnie podejrzewam uszkodzenie jakiś tranzystorów na płycie ponieważ na wyjściu z pinu chassis nie ma żadnego sygnału.
  • Poziom 43  
    Błąd może być spowodowany programem biosu.Ponowny Flasz bios może rozwiązać sprawę.
  • Poziom 9  
    Niestety przetestowałem wszelkie możliwe biosy do tej płyty i niestety nic to nie dało.
  • Poziom 43  
    Płyta do serwisu powinna trafić.Aha jeszcze spytam o tą zworkę:chassis na pewno poprawnie umieszczona?Zworka zwiera poprawnie?
  • Poziom 9  
    zworka zwiera poprawnie dla pewności przetestowałem tą z dysku twardego.
    Serwisu u mnie nie ma. Jedynie co do asusa wysłać i zabulić sporą ilość pieniędzy dlatego zależy mi na naprawieniu jej na miejscu własnymi środkami.
  • Poziom 43  
    Raczej nie da się naprawić na własną rękę.Problem dość poważny dlatego powinna trafić do serwisu.Możesz też szukać różnych rozwiązań w sieci.
    Podaj z jakimi podzespołami uruchomiałeś płytę główną?
  • Poziom 9  
    Procesor C2D E4300 Pamięć goodram 1gb karta graficzna Nvidia 8500gT
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    MakoMM napisał:
    Prawdopodobnie podejrzewam uszkodzenie jakiś tranzystorów na płycie ponieważ na wyjściu z pinu chassis nie ma żadnego sygnału.

    A skąd Ci się wzięło, że na tym pinie ma być jakiekolwiek napięcie? Ten pin jest WEJŚCIEM z czujnika otwarcia obudowy a nie WYJŚCIEM. Czujnik otwarcia obudowy zasilany jest przez napięcie +5V obecne na trzecim pinie tego konektora. Zatem sprawdź, czy na pewno zwierasz środkowy pin (Chassis signal) z masą (GND) a nie z +5V.
  • Poziom 9  
    Jak bym zwierał masę z +5v to raczej bym poczuł
    a po 2 nie ma możliwości zewrzeć 5V z chassis ponieważ jest 1 pin luki. Zatem zworka jest ustawiona poprawnie.
  • Poziom 43  
    Bardziej przypuszczam że taki objaw może powodować procesor.Możesz do testów włożyć inny procesor i jedną kość ram.Karta graficzną też inna by się przydała.
    Zaś zworka czy naprawdę zwiera?Miernikiem sprawdź.
  • Poziom 9  
    Niestety nie mam innego procesora ani karty graficznej. Zworka na 100% zwiera testowane miernikiem
  • Poziom 43  
    Właściwie coś mi tu nie pasuje z sprzętu, wszystkie podzespoły jakie podałeś wydają się na rzut oka awaryjnymi wersjami.Nadal stawiam na to że ten objaw powoduje procesor.
    Nie podałeś jaki zasilacz.
  • Poziom 9  
    zasilacze mam 2 jeden modecom feel 3 500 drugi tracer 4 life 400 testowane na jednym i na drugim. Cały sprzęt działa na innej płycie głównej poprawnie bez żadnych problemów. Zasilacze pomimo że są słabe napięcia podają poprawne na wszystkich wyjściach o dziwo.
  • Poziom 43  
    Testowanie na największym badziewiu jakie znam.Tracer to nie jest zasilacz.
  • Poziom 12  
    Sprawdź czy w okolicy zworki chassis... i w okolicach dziur do przykręcania płyty do obudowy nie brakuje, żadnego elementu SMD. Kiedyś tak miałem, ktoś wkręcił śrubkę z za dużym łebkiem i zmiażdżył rezystor, wystarczyło zrobić zworę.
  • Poziom 19  
    Na czerwono - ewidentnie uszkodzone.
    Na zielono - prawdopodobnie uszkodzone.

    Wylutuj listwę PIN (chassis...), napraw ścieżki, wymień tranzystor, rezystor i co tam się okaże więcej, wlutuj nową listwę lub zrób zworę na stałe.
    Miej nadzieję, że nie padł scalak winbonda.

    Asus P5K Deluxe- Chassis Intruded

    Wartości elementów podam Ci, jeśli podejmiesz się naprawy.
  • Poziom 12  
    Ja miałem ten sam problem, przepalił się element widoczny na zdjęciu - wystarczyło zmostkować z pinem i śmiga. oznaczenie s72
    http://img690.imageshack.us/img690/4910/chassiswi.jpg

    Wyczytałem na innym forum że na innych płytach może być to przez element ,,105 KOhm RPMC '' trzeba go usunąć poprostu.

    http://i54.tinypic.com/2l8hfkg.jpg


    Zmień sposób wklejenia grafiki: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html
    [jankolo]