Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

PENTIUM Dual-Core E5800 niski mnożnik

mtl10 30 Sep 2011 16:45 2248 4
    mtl10
    Level 10  
    Witam!
    Mam następujący problem. Postanowiłem zmodernizować komputer poprzez wymianę procesora z Pentium Dual-Core E2220 na E5800. Liczyłem, że przesiadka z 2,4 na 3,2 Mhz będzie zauważalna. Niestety.
    Komputer po włączeniu utrzymywał mnożnik core x16 (3200 Mhz) kilkanaście minut a następnie przechodzi na wartość x9 (1800 Mhz) i tak się utrzymuje bez względu na to co robię. Obciążanie procesora (orthos, prime95 itp.) nie powoduje wzrostu mnożnika więc nie jest to stan oszczędnościowy. Funkcje takie jak EIST, C1E, TM2 mam na "Disabled", BIOS resetowałem i aktualizowałem do najnowszego. Mnożnik w BIOSie jest ustawiony i zapamiętywany prawidłowo na x16. Wszystkie nastawy są na normal (nic nie jest kręcone)

Z tego powodu, że jak napisałem wcześniej na zimnym komputerze jakiś czas mnożnik jest prawidłowy, uznałem, że jest coś nie tak z chłodzeniem. Wymieniłem boxowy wiatrak na coś lepszego oraz zdemontowałem radiator chipsetu i nałożyłem nową pastę bo stara się pokruszyła. Efekt wręcz paradoksalny. Temperatura CPU w IDLE spadła z 38 do 24 st C a systemu z 41 do 35 st C (odczytane ET6), natomiast mnożnik x16 utrzymuje się dosłownie 3-5 min od włączenia.

Próbowałem coś znaleźć w necie na ten temat, ale żadna informacja nie odnosi się do mojego przypadku, jedynie podawane są rady w stylu "wyłącz EIST, C1E, TM2", albo: jak procesor będzie obciążony to mnożnik wzrośnie.

Chciałem też napisać, że problem nie jest czysto obsesyjny wyświetlanej cyferki ale realnej wydajności. W początkowych przypływach wydajności (x16) robiłem testy praktyczne w Photoshopie z użyciem filtrów oraz konwersji plików RAW do JPG (na czas) i różnice są proporcjonalne do szybkości jaką podaje mnożnik (CPU-Z).

Podaję jeszcze niektóre parametry.
    Płyta GIGABYTE P35-S3G, BIOS ver. F5, CPU E5800, DDR2 PATRIOT PSD21G8002 2Gb w dualu, zasilacz TRACERT 4Life/450 HF

Proszę o każdą sugestię, bo mi się już pomysły skończyły.

https://obrazki.elektroda.pl/6210556900_1317394772.gif
    Kasek21
    Level 43  
    Rozumiem, że na E2220 takie cuda się nie działy?
    Masz gdzie sprawdzić ten CPU?

Ps. Wymień ten "zasilacz".
    Johny19811
    Level 16  
    Kasek21 wrote:
    Rozumiem, że na E2220 takie cuda się nie działy?
    Masz gdzie sprawdzić ten CPU?

Ps. Wymień ten "zasilacz".

Dzisiaj z procesorami to jest tak, że albo działają w 100% sprawnie albo są kompletnie martwe. Kolejna złota rada - "wymień zasilacz" ...TDP tego procesora nie przekracza 65W.

Niech kolega nam napisze pod jakim systemem operacyjnym pracuje. Mimo wszystko, mnie się wydaje, że to kwestia poprawnej konfiguracji oszczędności energii w OSie
    Kasek21
    Level 43  
    Nie do końca jest tak jak piszesz np.: seria Brisbane procesorów AMD i jej problemy z czujnikiem temperatury.

Co do zasilacza widzisz dopisek PS? Napisałem przy okazji bo szkoda sprzętu jak ma być zasilany Tracer'em!
    mtl10
    Level 10  
    System WINDOWS XP PROF. BOX (legalny) + SP3. Nowa instalacja po wymianie procesora.
    Schematy zasilania przetestowałem wszystkie, zwłaszcza - minimalne zarządzanie energią i zawsze włączony. Zero efektu.