Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
OptexOptex
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ciągle rozładowany akumulator

01 Paź 2011 15:37 6924 23
  • Poziom 14  
    Mam poloneza 1.6 gli 1996r. ben.+ gaz. i mam taki problem, rozładowuje mi aku po nocy lub kilku dniach. Zmierzyłem pobór prądu i wynosił 0.11A, gdy wyjąłem bezpiecznik od radia to pobór spadł do 0.07A a gdy wyjąłem bezpiecznik od świateł awaryjnych to pobór spadł do 0.02A. Dodam jeszcze że gdy dotknę klemą zacisku na akumulatorze to się iskrzy, nie wiem czy tak powinno być, dlatego piszę tutaj. Proszę Was o wypowiedzi na ten temat.
  • OptexOptex
  • Poziom 15  
    kiedyś robiłem samochód i tez kolesiowi padała bateria po nocy i winna była: żaróweczka od oświetlenia kabiny....
  • Poziom 14  
    A co z nią mogło być nie tak ?

    Sprawdziłem jeszcze ładowanie i otrzymałem dziwne wyniki. Przy obrotach 1000 ładowanie wynosiło 14.00 V lecz gdy zwiększyłem obroty do 2000 lub 3000 to ładowanie spadło do 13.8V~13.9V. To raczej coś nie tak jest.
  • Poziom 16  
    Witam. Jskrzenie przy załączaniu klemy to jak najbardziej normalne. W samochodach jest trochę elektroniki, i w zespołach takich jak zegarek, szybkościomierz, radioodtwarzacz, przerywacz kierunkowskazów i inne są tam kondensatory, które po przerwie w zasilaniu,w momencie załączania powodują widoczne iskrzenie.
    Spadek napięcia przy dodaniu gazu wskazuje na słabo napięty pasek klinowy.
  • Poziom 36  
    Można by szukać usterki w radiu, bo bezpiecznik od awaryjnych ma na swojej linii także centralkę alarmową (przynajmniej u mnie był tak podpięty alarm Silicon). Też często słyszałem o tych kablach do żaróweczki oświetlenia wnętrza... Co do dodawania gazu, to podobne objawy daje zużycie szczotek w alternatorze.
  • OptexOptex
  • Poziom 14  
    Rozebrałem to oświetlenie wnętrza i rozłączyłem te kabelki ale to nic nie dało pobór prądu nie zmalał, jedynie pomagało wyjecie bezpiecznika od świateł awaryjnych dawało znaczny spadek poboru prądu.
    "Wodnik-W8" pasek jest dobrze naciągnięty.
    Co do tych szczotek to sprawdzę to dzisiaj i dam znać o efektach.
  • Poziom 27  
    Sprawdź może, czy nie świeci się oświetlenie bagażnika.
  • Poziom 14  
    U mnie nie ma czegoś takiego jak oświetlenie bagażnika. Ten alternator to w tygodniu postaram się rozebrać i dam znać czy coś się polepszyło.
  • Poziom 36  
    mario9987 napisał:
    U mnie nie ma czegoś takiego jak oświetlenie bagażnika.


    W każdym polonezie, a przynajmniej w tych od mr 93' było coś takiego, jak lampka oświetlenia bagażnika. Znajdowała się po lewej stronie, pod plastikowym panelem z głośnikiem. Zapalało się tylko, gdy były włączone światła postojowe lub drogowe, nie współpracowało z żadnym czujnikiem... Jeśli u Ciebie, z jakiś powodów, lampki nie ma, to poszukaj kabli od niej i dobrze je zaizoluj!

    P.s.
    Rozumiem, że ewentualny komputer od LPG jest podłączony bezpośrednio do klemy, i że nie podejrzewasz go o zbytnią konsumpcję prądu? Jaki alarm masz w samochodzie i czy ma on syrenkę z akumulatorowym back-upem?
  • Poziom 14  
    Sprawdzałem i nie ma u mnie tej lampki, nie ma nawet kabli które mogły by być do niej. To że oświetlenie bagażnika jest to wiem, miałem takie w polonezie 1.4 rover.
  • Poziom 27  
    Mam Atu plus 1.6GLI 98rok i jest oświetlenie, a nawet włącznik w okolicy zamka tylnej klapy. Ale może to wersja "De Luxe" dla Vipów ;)
  • Poziom 31  
    Skoro pobiera to urządzenie z procesorem od awaryjnych to je wymień. Miałem ten sam przypadek tylko e GLE. Po wymianie kostki /awaryjne, tam są chyba jeszcze wycieraczki. kontrola hamulca i doświetlanie wnętrza/ przestało rozładowywać.
  • Poziom 14  
    Ja nie wiem czy pobiera prąd to urządzenie z procesorem od awaryjnych, napisałem tylko że po wyjęciu bezpiecznika(który odpowiada według instrukcji za światła awaryjne)pobór prądu spadł.
  • Poziom 31  
    To znaczy że pobiera. Awaryjne, to jedne z tych świateł, które można włączyć "bez stacyjki". "Przerywacz" pobiera prąd, bo jest uszkodzony i rozładowuje aku. Nie domyślaj się dlaczego. A jak chcesz się domyślać to go sobie rozbierz i pooglądaj, a jak się znasz i dasz radę -napraw.
  • Poziom 36  
    Że tak jeszcze raz zapytam, licząc na odpowiedź:

    MASZ CHŁOPIE AUTOALARM W TYM POLONEZIE?!
  • Poziom 14  
    Alarm był ale został odłączony właśnie z powodu zbyt dużego poboru prądu.
  • Poziom 15  
    Dolej wody do akumulatora :D
  • Poziom 36  
    No i fajnie, alarm został odłączony, ale czy wyjęty fizycznie z samochodu? Zawsze jest możliwość, że po odłączeniu zasilania centralka zaczęła pobierać prąd inną drogą, czy to przez awaryjne, czy przez jakiś czujnik... Tak czy siak, weź pod uwagę, że na zestaw alarmowy składa się nie tylko syrenka, ale i centralka, czujnik wstrząsowy, czujnik ultradźwiękowy... Jeżeli któryś z tych elementów nadal jest podłączony (często podłączane z oddzielnego źródła), to może rozładowywać aku, właśnie z powodu braku zasilania centrali.

    Nasunie się pytanie - czemu się przeczepiłem do alarmu? No więc tak się składa, że mam poloneza 1.6GLI 95', i w nim alarm Silicon podłączony jest pod bezpiecznik od awaryjnych, a do tego samochód także rozładowuje akumulator (pobór wynosi nieco mniej, bo 90mA, choć czasem osiągał 110mA).

    Jeszcze tak;

    -czy działa Ci wentylator wraz zregulacją obrotów? Niby jego usterka nie powinna nic zmieniać, bo jest zasilany po przekręceniu stacyjki, ale ja kiedyś usunąłem regulator, zastępując go zwykłym włącznikiem, co skutkowało rozładowaniem akumulatora w ciągu <6 godzin... Może przypadek, może jakies zwarcie?

    Założyłem kiedyś temat na elektrodzie, właśnie o zbyt wielkim poborze prądu... Odpowiedzi były różne, ale ktoś powiedział o zaolejonych kablach, że mogą mieć upływ, ktoś inny o lampce oświetlenia wnętrza... Na dziś sprawa wygląda tak, że poldek ma nowy akumulator, i może stać tydzień bez odpalania i nie rozładowuje się...

    Podam Ci link do mojego tematu, może coś wyciągniesz z niego: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1304142.html


    Jeszcze tylko jedno, może nie do końca wyda Ci się związane z tematem, ale... Jakie masz obroty biegu jałowego??? U mnie jest równo 1000rpm, choć według serwisówki to za wiele... Ale to jest system na komputerze, więc obrotów się nie reguluje... Z serwisówki wyczytałem także, że powodem zbyt wysokich obrotów jałowych może być zbyt wysokie napięcie ładowania.... Co z kolei powoduje niszczenie akumulatora... Coś jakby się łączyło w jedną, logiczną całość....

    Sprawdź kolego, co możesz, powiedz, jakie usterki miała elektryka pojazdu, czy masz przerwaną wiązkę w bagażniku, czy nie przygasają Ci jakieś kontroli (na przykład podczas hamowania czy wrzucania wstecznego?), czy nie skaczą Ci wskaźniki poziomu paliwa i temperatury bez powodu...


    Wiedz jeszcze, że nie wiem, czy ma to jakiś związek, ale kilka dni temu poldek, o którym mowa, przestawał odpalać... Kręci, pompa działa a świeci CHECK... Byhćmoże padł czujnik wału korbowego, ale może to też padł moduł zapłonowy... Może on powodował nadmierny pobór?!


    Pozdrawiam.
  • Poziom 14  
    Alarm faktycznie może nie jest w pełni usunięty, co może powodować rozładowanie akumulatora, co do obrotów biegu jałowego to też wynoszą u mnie 1000 rpm i właśnie na tych obrotach ładowanie mam 14.0v a po zwiększeniu obrotów do 2000 lub 3000rpm ładowanie spadało do 13.8~13.9. Poszukam jeszcze czegoś o tym alarmie i zobaczę czy to coś pomorze.
  • Poziom 39  
    Spadek napięcia przy wzroście obrotów silnika wskazuje na niesprawność alternatora. A może to być zużycie szczotek, zużycie pierścieni ślizgowych, przerwa w połączeniu pierścień-uzwojenie wirnika lub zwarcie na uzwojeniach stojana.
  • Poziom 29  
    Jakim problemem jest sprawdzić czy urzadzenie mikroprocesorowe (to od awaryjnych, wycieraczek itd. ), wyciągnąć urządzenie pozostawiając bezpiecznik od awaryjnych i zmierzyć pobór prądu.Brak zmiany oznacza że to nie on jest winny. Wtedy szukaj czy faktycznie alarm nie jest podpiety pod ten bezpiecznik. :)
  • Poziom 36  
    Teraz to i ja się dołączę do tematu z zapytaniem... Rozumiem, że urządzenie mikroprocesorowe to to coś wiszące nad skrzynką z bezpiecznikami, tj. pod deską rozdzielczą po lewej stronie? Jak często padało to urządzonko, że kolega je podejrzewa, i za co ono w sumie odpowiada? Wiem, że steruje kontrolką hamulców, wycieraczek, ale czy kontroluje ono także zespoły tylnej klapy bagażnika, tj. tylna wycieraczka i ogrzewanie szyby? Czy do wysokiego poboru prądu z tego urządzonka może przyczyniać się zerwana (choć dobrze zaizolowana) wiązka kabli do klapy bagażnika? Czy raczej usterka siedzi w środku urządzonka?

    Pozdrawiam...
  • Poziom 14  
    Witam
    Więc tak alternator został rozebrany i wyczyszczony, ładowanie wróciło do normy. Co do poboru prądu to nie udało mi się znaleźć przyczyny ale aku na razie się nie rozładowuje. Dzięki serdeczne wszystkim za odpowiedzi.