Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Thomson 21MX17E CO to może być ??

juriboss 01 Gru 2004 15:28 3682 18
  • #1 01 Gru 2004 15:28
    juriboss
    Poziom 15  

    Mam taki problem z telewizorkiem Thompson 21MX17E ( TYPE 468/TX807CS EN). Mianowicie na trybie stand by czyli po włączeniu do sieci czerwona kontrola powinna się palić a tak nie jest. Przetwornica wydaje się być OK. Są napięcia za diodami po stronie wtórnej. Wszystkie półprzewodniki w przetwornicy i na wysokim napięciu OK. (Trafo na oporność tez zmierzylem). Pilota nie mam. Przy próbie wciskania P+ lub P- kontolka mruga (co jest normalne) ale wysokie nie startuje. Nic. Ale nie świeci się po włączeniu do sieci pomimo iż przetwornica pracuje. Telewizor jest młody ma, dwa lata (I idealnie płaski kineskop) wiec mało w nim w zasadzie elementów. Wymieniłem elki po pierwotnej stronie. Chyba muszę wymienić po wtórnej? Może przyczyna leży nie w zasilaczu tylko w układzie sterowania?...

    0 18
  • #2 01 Gru 2004 16:45
    ELEKTRON2
    Poziom 21  

    sprawdz tranzystor końcowki mocy odchylania poziomego oraz jego sterowanie czyli tranzystor sterujący trafko separujące i jego zasilanie lub transoptor ,sory ale nie wiem co tam się znajduje , dalej to czy są impulsy H na tym tranzystorze

    0
  • #3 01 Gru 2004 18:54
    kheniek
    Poziom 11  

    sprawdz eprom , daj nowy pusty

    0
  • #4 01 Gru 2004 21:22
    ELEKTRON2
    Poziom 21  

    lak eprom może być pusty ? bardziej to eeprom

    0
  • #5 02 Gru 2004 13:34
    juriboss
    Poziom 15  

    Chdzi ote mały, ośmionóżkowy ukłądzik 22W04 obok pośredniej częstotliwości. (Skoro mam dac pusty to to oznacza że ten telewizor należy do tych w których pamięć sama sie inicjujue tak?)

    0
  • #6 02 Gru 2004 17:31
    juriboss
    Poziom 15  

    Z ukłądem odchylania poziomego to jest na osobnym module z boku. Jest w nuim wsztsko OK. A impulsów jeszcze nie sprawdzałęm. Natomiast co do eepromu to czy jest jakiś zamiennik do 22W04 bo moge miec problem z dostaniem tego ukłądu?

    0
  • #7 02 Gru 2004 18:32
    ELEKTRON2
    Poziom 21  

    eeprom to wszystkie nastawy typu poziomy głośności kontrastu jaskrawości , pamiętanie kanałów na programach itp.jak wymienisz czystą to wszstkie nastawy ,ustawienia trzeba ustawiać ponownie ,za ten układ powinien pasować popularny eeprom 4kbit np. AT24C04, M24C04, ST24C04
    strona przykładowa takiego układu http://boss.iele.polsl.gliwice.pl/data/Fairchild/docs/fm24c04u.pdf

    0
  • #8 02 Gru 2004 19:10
    kheniek
    Poziom 11  

    oczywiscie ze chdziło o eeprom
    pasuje kazda z podanych wczesniej z seri 24c04 itd.
    na niej sprawdzisz czy startuje a potem bedziesz sie martwił o zawartosc
    albo wszystko ustawisz w trybie serwisowym z pilota.

    0
  • #9 02 Gru 2004 19:10
    grześ68
    Poziom 16  

    jeśli dioda nie świeci a pulsuje w trakcie przełanczania programów to znaczy że otv jest w stanie pracy a nie stand-by (można spróbować wyłączyć go pilotem i dioda powinna zaświecić) najprawdopodobiej działa układ zabezpieczeń albo nie pracuje generator H.

    0
  • #10 02 Gru 2004 19:12
    grześ68
    Poziom 16  

    eprom zostawiłbym w spokoju

    0
  • #11 02 Gru 2004 19:22
    kheniek
    Poziom 11  

    w eepromie jest zapisana czestotliwosc gen. h i napiecie pracy przetwornicy
    samo wylutowanie eepromu pozwala sprawdzic czy przetwornica i wys. nap. jest ok po prostu tv startnie. jak nie startnie to masz uszk. tam

    0
  • #12 02 Gru 2004 19:27
    grześ68
    Poziom 16  

    kheniek napisał:
    w eepromie jest zapisana czestotliwosc gen. h i napiecie pracy przetwornicy
    samo wylutowanie eepromu pozwala sprawdzic czy przetwornica i wys. nap. jest ok po prostu tv startnie. jak nie startnie to masz uszk. tam

    w tym modelu częstotliwość H jest robiona przez podział częstotliwości kwarcu przy TDA a napięcie zasilania przez dzielnik z usys.

    0
  • #13 02 Gru 2004 19:31
    kheniek
    Poziom 11  

    wyczytałem ze jest to chasiss tx807 a wniej niema zadnych pr. do regulacji

    0
  • #14 02 Gru 2004 19:42
    grześ68
    Poziom 16  

    tak ale nie ma też regulacji częstotliwości H z trybu serwisowego ta regulacja w trybie serwisowym występowała w chasis ICC9 ICC19 a w tx-ach żadnych.
    A w sprawie eepromu to założenie nowej pustej pamięci i włączenie otv powoduje przepisanie do niej nastaw fabrycznych, to samo można zrobić również w trybie serwisowym włączając funkcje init, później zostaje tylko korekcja balansu i geometrii zależnie od telewizora.
    Pozdrawiam.

    0
  • #15 02 Gru 2004 23:18
    juriboss
    Poziom 15  

    W telewizorze tym kontrolka nie świeci się od początku jak właczamy włacznikeim sieciowym wiec potwierza sie to co napisał kolega grzes68. Pilota nie mam ale musze zlatwic i sprobować cos pilotem pokombinowac tak jak napisał inny kolega. Wylutowałem EEPROMa i właczylem i to samo. Aha zauważylem jeszce ze po wyłaczeniu (Wyłącznikem) w przetwornicy po jakichś 1-2 sekundach daje sie słyszeć takie cichytki, krucutki pisk (Który narasta przez krótką chwileczkę). Czyli teraz co wstawić nowy, pusty 24C04 ? I zainicjuje sie sam? A jeżeli trzba go jaoś zainicjowac to jak?...

    -------------------------------------------------------------------------------------
    Aha przeoczyłem w trybie serwisowym się inicjuje? OK. ALe wstawić czysty na razie? A w tryb wchodzi się pewne jakos inaczej ...

    Nie pisz postu po poście - użyj funkcji "zmień". Posty scalono. (am)



    Rozumiem zatem, iż generator H jest realizowany na tym wieeeelkim TDA (9554)? Bo to z TDA idą (poprzez jakieś tam rezystory) ściezki do przewodu trójżyłowego, który łączy płyte główna modułem H (Oprócz niego jest jeszcze tylko gruby, podwójny przewód do płyty a z tamtąd do cewek „poziomych”). Zatem według kolegów Generator ten jeżeli nie pracuje to na tym trójżyłowej taśmie nie ma żadnych sygnałów.Czy więc uszkodzenia szukać muszę tam, w pośredniej częstotliwości?.Czy w takim razie TDA mógł się uszkodzić?. A w przetwornicy jest dzielnik robiony na malutkiej peerce do regulacji napięcia.Sa jeszcze trzy peerki na wspomnianym module H do regulacji chyba jakichś parametrów obrazu (dziwne jak na taki nowy telewizor). A co do pamięci to jest sens wkładać nową jeśli po wylutowaniu starej telewizor dalej zachowywał się tak samo?.... PS Dziękuję za radę, zapomniałem :)

    0
  • #16 03 Gru 2004 08:43
    grześ68
    Poziom 16  

    na płycie głównej od spodu obok traa w/n są dwa tranzystory powierzchniowe niestety jestem na urlopie i nie mam w domu schematu, nie pamiętam jakie one mają symbole ale kolektor jednego z nich jest połączony z bazą tranzystora sterującego BU wystarczy ten powierzchniowy podnieść i otv powinien zastartować te dwa powierzchniowe to jest układ zabezpieczeń dalej powinno być widaś co jest nie tak jeśli to jest otv z płaskim kin, to z boku jest dodana płytka korekcji e-w nie wolno jej odłanczać można sprawdzić na tej płycie tranzystor (STP.... polowy) ewentualnie diody, to co piszesz krótki syk przy włączeniu sugeruje że generator pracuje, otv próbuje startować i się zabezpiecza.

    0
  • #17 03 Gru 2004 13:41
    juriboss
    Poziom 15  

    Na S2055 jest napięcie! Być może niedokładnie dotknąłem sondę przy pierwszym pomiarze. W każdym razie jest na kolektorze 136V (Po włączeniu do sieci, gdy kontrolka się nie pali). Jest wiec też napięcie na trafie na 1 i 3 nodze.(Pion i poziom nie są zasilane) Więc przypomniałem sobie co napisał Kolega grześ68, że skoro kontrolka nie pali się to znaczy że OTVC jest w stanie pracy. Trzeba więc go wyłączyć żeby się przekonać czy kontrolka się zapali. Ale nie mam pilota wiec poczekałem po prostu 20 min bo jak wiadomo telewizorki się wyłączają mniej więcej po takim czasie (Choć na przykład w skarpach robi się niebieski ekran po chwili od braku anteny). I faktycznie zapaliła się kontrolka!! To potwierdza wszystko to co kolega grześ68 napisał: Ze ten TV jest w stanie pracy. To niezmiernie ciekawa usterka dla mnie. Wobec tego chodzi o te zabezpieczenia. Faktycznie wsztsko sie zgadza. A wiec podniosę ten tranzystor (PS. tam nie am BU tylko S2055 jak juz wspomnialem). dziekuję za radę z tym powierzchniowym SMD :) (A wiec to jest jednak ukłąd zabezpieczeń :)) zrobię i napiszę!!



    Z ostatniej chwili:
    W obydwu tych tranzystorach SMD jedna nóżka łączy się z Bazą S2055 wiec przeciąłem ścieżkę wychodzącą od nóżki łączącej się z Bazą S2055 i w jednym i w drugim. Po włączeniu do sieci niezbyt głośne bulgotanie, skwierczenie (i jeszcze cichy stuk w głośnikach) w… właśnie, gdzie? Byłem na 93 % pewny że w trafie WN więc odlutowałem jego trzecia nogę (Ta od kolektora S2055) i włączyłem. Cisza… Wiec jednak trafo prawda?

    0
  • #19 03 Gru 2004 17:03
    juriboss
    Poziom 15  

    Dobra. To zamawiam trafo... Dziękuję wszystkim z apomoc a w szczególności Koledze grześ68. :))))

    0