Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

BSOD 0x116 zawsze przy uruchomieniu Aero na sterowniku karty graficznej

C13niu 02 Oct 2011 13:43 3254 10
  • #1
    C13niu
    Level 10  
    Złożyłem zestaw pod Intel socket 1155:

    płyta: ASRock P67 PRO3 (New B3)
    procek: Intel Core i5 2500K 3.3 GHz BOX
    ram: 2 x Corsair DDR3 4096MB 1600MHz CL9.0 XMP Vengeance
    grafika: Radeon HD 6870 1GB DDR5
    hdd: Samsung SpinPoint F3 HD103SJ
    psu: Corsair CX500V2 500W



    Instalacja systemu Windws 7 64bit przebiegła ok. Po zainstalowaniu sterowników do karty graficznej podczas uruchamiania interfejsu Aero za każdym razem wyskakuje blue screen:
    Quote:
    STOP: 0x00000116 (...)
    atikmpag.sys


    Co do tej pory zrobiłem:
    1. atikmpag.sys wskazuje na sterownik od karty graficznej, więc podłączyłem kartę do drugiego kompa i tam na tym samym sterowniku działała.
    2. sprawdziłem z inną słabszą kartą graficzną - GeForce 450 i ten sam BSOD 0x116, w tym samym momencie na pliku od sterownika nvidi (dokładnie nie pamiętam nazwy - zaczyna się od nvidia..)
    3. Sprawdzałem z innymi pamięciami (2x4GB Goodram), mocniejszym zasilaczem (Chieftec 650W) - niestety to samo
    4. Oddałem płytę główną do reklamacji - dostałem nową i to samo
    5. Kupiłem inną płytę główną na tym samym chipsecie - Asus P8P67 LE R3.0 i to samo.
    6. Instalacja Vist'y 32 bitowej opóźniła trochę pojawianie się BSOD 0x116

    Wnioski:
    1. Komputer działa dobrze na sterowniku Windowsowym - standardowa karta graficzna VGA
    2. Karta graficzna jest dobra
    3. Nie jest to wina płyty głównej
    4. Nie jest to wina pamięci
    5. Zasilacz powinien wystarczyć (mocniejszy nic nie zmienia, a powyżej 650W to chyba do CrossFireX)
    6. Dysk twardy nie zmieniany, ale wątpię, czy jego uszkodzenie dawałoby tego typu objawy
    7. Znalazłem opisy BSOD 0x116 w sieci, ale dotyczą one sporadycznie wyskakujących błędów, a nie systematycznie - zawsze podczas inicjowania sprzętowego wspomagania przez kartę graficzną .

    Nie wiem co mam robić, co dalej sprawdzić :?:
    Proszę o pomoc, pozdrawiam.
  • #2
    Kiper__
    Level 9  
    Jeżeli to Cię pocieszy mam ten sam problem,z którym nie mogę sie uporać od dobrych paru miesięcy,a konfiguracje mamy podobną,ten sam procek,ta sama plyta glowna ;p
    Niestety,u mnie wyłączenie AERO nie rozwiązuje problemu,tak czy siak wysypuje bluescreenem.
    Gdzieś szperając po forach nvidi znalazłem podmianę nieszczęsnego pliku odpowiadającego za problem czyli Nvlddmkm.sys (u mnie z datą 2009 roku,nie zmieniony od 185.~ wersji sterów) na nowszy,ktory notabene znajduje sie w folderze najnowszego instalatora czyli z roku 2011.
    Wiem,że napisałem to dosyć nieprzejrzyście i zawile,ale może analogiczna podmiana plików u Ciebie pomoże?
    Ściągnij najnowsze sterowniki,wypakuj pliki instalacyjne i znajdź taki plik jak atikmpag.sy_ - zobacz datę pliku.
    Następnie znajdź plik atikmpag.sys gdzieś w folderze systemowym,zwykle Windows->System32->Driverstore-> Filerepository-> I tam już sam musisz znaleźć,po znalezieniu zobacz datę pliku.

    Tutaj masz co-nieco więcej
    http://www.computertipsfree.com/fix-nvlddmkm-sys-blue-screen-bsod-error-in-windows-7/

    A jak szperając po necie znajdziesz jakąś solucję napisz na moim temacie :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=9981896#9981896
  • #3
    beo
    Level 36  
    C13niu wrote:
    Zasilacz powinien wystarczyć
    A markę tego zasilacza poznać można? Napięcia mierzone miernikiem, i w normie?
    Edit
    Coś z widzeniem ostatnio chyba kłopoty...mam.
  • #4
    Kiper__
    Level 9  
    A powiedz mi jeszcze jedną rzecz - Komputer "wariuje" tylko jak włączasz AERO? Czy podczas wyłączonego AERO również?
    Dla samego AERO chyba szkoda tyle zachodu...

    Troche niepokoi mnie to,że tak jak napisałeś - wymieniłes grafe a problem się nie zmienił,na chwile obecną pracuje na kiczu (6200 turbocache 64MB) i komputer chodzi stabilnie już cały dzień,wadliwą GTX 460 oddałem na gwarancję i co bedzie dalej? To sie okaze.
    Mam tylko nadzieje (odpukać),że "nowa" karta nie bedzie znowu wywalac bsod 116...
  • #5
    C13niu
    Level 10  
    Przepraszam za kilkudniową nieobecność, ale miałem poważne problemy ze zdalnym serwerem (co chwila się wieszał - jak się okazało po długich bojach: padła płyta główna).

    Wracając do tematu...
    Z powodu braku czasu postanowiłem oddać sprzęt do testów do serwisu komputerowego. Nie miałem gdzie sprawdzić procesora, ani czasu na testy dysku twardego, czy na linux'ie.
    Może świeże spojrzenie kogoś innego wyjaśni sprawę. Czekam do przyszłego tygodnia na wyniki i na pewno coś napiszę.

    @Kiper__:
    Nie zdążyłem sprawdzić przy wyłączonym Aero. W temacie wspomniałem o Aero, ponieważ wtedy Windows korzysta z przyspieszenia sprzętowego karty graficznej - na sterowniku podstawowym (standardowa karta graficzna VGA) Aero nie używa przyspieszenia karty graficznej.
    Samo Aero nie jest tu chyba problemem, tylko wywołuje procedury które zawieszają system.
    Podziel się z nami jak zakończyła się sprawa reklamacji Twojej karty GTX 460.
    Pozdrawiam.
  • #6
    Kiper__
    Level 9  
    Widocznie BSOD 116 nie jest odosobnionym przypadkiem,gościu z serwisu jak usłyszał "BSOD 116" nie pytał o więcej,po prostu przyjoł karte ;)
    Zapewne z 3 tygodnie minie zanim dostane grafe ;p
  • #7
    C13niu
    Level 10  
    W serwisie powiedzieli, że najprawdopodobniej uszkodzona jest płyta główna.
    Ale po tym jak doniosłem im drugą płytę na tym samym chipsecie (mam dwie ASUS i ASROCK, bo też podejrzewałem płytę główną) - podejrzenie spadło na procesor (nie mieli akurat intela pod ten socket, żeby sprawdzić).

    W tej chwili najbardziej podejrzewam połączenie procesor i5 2500K - chipset P67 New B3 jako źródło BSOD 116.
  • #9
    C13niu
    Level 10  
    @DriverMSG:
    Testy czego sugerujesz wykonać ?
    O jakim LiveCD myślisz ?
    Nie trzeba mi tłumaczyć "jak krowie na granicy", ale jeżeli masz coś do powiedzenia w tym temacie to proszę o konkrety.
  • #11
    C13niu
    Level 10  
    Kartę graficzną już wykluczyłem:
    1. Działa ona dobrze na konfiguracji: Asus P5G41T-M/Intel E8400
    2. Inna karta graficzna na chipsecie Nvidia (GeForce 450) też wywala BSOD 116 w tym samym momencie tylko na sterowniku nvidi.
    3. W serwisie komputerowym testowali kartę.

    Jak tylko sprzęt wróci z drugiego serwisu, to posiedzę nad testami pod Ubuntu i zobaczę z ciekawości jaka jest reakcja linux'a (może to DirectX jest winowajcą i pod OpenGL wszystko będzie śmigało)