Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wózek widłowy LINDE E15. Jedzie z maksymalną prędkością.

adik22 02 Paź 2011 18:47 6179 15
  • #1 02 Paź 2011 18:47
    adik22
    Poziom 10  

    Witam
    Mam problem z wózkiem elektrycznym LINDe E15 z 1984r. Mianowicie wózek po wciśnięciu jednego z pedałów do jazdy jedzie max. prędkością wcześniej w zależności od wciśniecia prędkość ulegała zmianie. Z tego co zauważyłem to regulacja prędkości następuje poprzez wiązkę światła a nie tak jak zakładałem za pomocą potencjometru. Układ ten znajduje się pod pokrywą pedałów jazdy a kable uda do płyty sterowania. Może ktoś wie co go bili za to ze tak chodzi obarczają mnie i chcą mnie obciążyć kosztami a domyślam się że one nie są niskie. Zrobiło sie to niedługo po tym jak wymieniłem silnik do hydrauliki. Wszystko robiłerm na wyłączonym aku więc nie ma tu mowy o jakimkolwiek zwarciu .
    Proszę o POMOC

    Oto wygląd płyty sterującej oraz układy uruchamiającego jazdę:
    https://obrazki.elektroda.pl/4383868900_1317573657.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/8348057000_1317573800.jpg

    https://obrazki.elektroda.pl/3187847600_1317574123.jpg

    0 15
  • #2 03 Paź 2011 22:30
    adik22
    Poziom 10  

    Nowym zjawiskiem jaki sie pojawił w wózku jest to ze po jakimś czasie pracy przestaje reagować na pedały jazdy "przód", "tył". Natomiast hydraulika wideł działa. By móc dalej jechac trzeba wyłączyć i włączyć kluczyk. Po takim restarcie nadal nie ma wolnej jazdy a wózek rozpędza sie od razu

    0
  • #3 30 Lis 2011 07:03
    adik22
    Poziom 10  

    Musze wznowić tematr gdyż po chorobowym znów mi przyszło sie męczyć z owym widlakiem:(

    Oto tyrystory które są w tym widlaku:
    https://obrazki.elektroda.pl/8983178400_1322589306.jpg

    - tyrystor nr 1 został uszkodzony podczas sprawdzania:( ale juz jest zamówiony nowy:) (na wyjscie G posłałem 12V bez rezystora, spowodowało to iż anoda i katoda jest cały czas zwarta)
    - tyrystor 2 i 3 nie reaguje na sprawdzanie tym urzadzonkiem http://www.instructables.com/id/SCR-Tester-from-a-Flashlight/
    nie wiem może coś źle robie:(
    tyrystor 3 ma obustronne przejście między górną powieżchnia a środkowym odczepem natomiast 2 nie ma żadnych przejść.

    jak już wspomniałem nie reagują one na testowanie metodą

    Link usunąłem. Należy poznać i używać klawiszy URL. [retrofood]

    Dodano po 1 [minuty]:

    jutro dobiorę się do gławików. Jeśli chodzi o kondensator to jak narazie nie mam czym go sprawdzić( brak miernika pojemności)

    0
  • #4 06 Sty 2012 18:09
    adik22
    Poziom 10  

    Niestety wózek wciąż jeździ na pełnych obrotach :( Nie wiem co jest grane. Myślałem ze ktoś borykał sie z tym problemem i udało mu sie go usunąć.

    Więc temat nadal aktualny

    0
  • #5 06 Sty 2012 18:56
    maciek984
    Poziom 9  

    z tego co wyczytałem na fotum (nie pamiętamw którym temacie) w 15 regulacja prędkości odbywa sie za pomocą potencjometru a nad całościa czuwa moduł. Szukam coś na szybkiego bo jutro jakiś elektryk ma do niego przyjechać i chciałbym wizieć co może być z nim nie tak

    0
  • #6 07 Sty 2012 01:06
    adik22
    Poziom 10  

    W moim nie ma potencjometru. Działa na zasadzie fotokomórki. Jeśli fotokomórka jest przysłonięta to wózek powinien jechać wolno jeśli sie ją odsłoni wtedy powinien włączać drugi bieg. jeśli chodzi o płyte mocy to możliwe ze poszla ale to drogi szpas by ja sobie tak wymienić i nie mieć pewności ze to ona siadła.
    oto foto fotokomórki :
    https://obrazki.elektroda.pl/5185486500_1325895299.jpg

    z tego co zaobserwowałem to wolny bieg włącza mikro-styk a drugi włącza odsłonięcie foto...

    0
  • #7 08 Sty 2012 17:26
    Piotras1919
    Poziom 10  

    Linde E15 to mało danych, potrzeba jeszcze nr seryjny lub chociażby typ (335,324, 386)

    0
  • #9 08 Sty 2012 22:53
    Piotras1919
    Poziom 10  

    E15 seria 324

    0
  • #10 23 Sty 2012 22:33
    adik22
    Poziom 10  

    Zgadza sie ale problem nadal nie rozwiązany.

    0
  • #11 29 Mar 2012 15:33
    Piotras1919
    Poziom 10  

    Skoro jest sterowany przez foto komórkę , to może sygnał jest przekazywany światłowodem,gdzieś jest przytarty lub zbyt załamany?

    0
  • #12 04 Kwi 2012 16:53
    markos555
    Poziom 14  

    Mam te tyrystory,może znajdę też moduły jazdy,kiedyś naprawiałem takie wózki.

    1
  • #13 11 Sie 2018 22:30
    lewek35
    Poziom 10  

    Musze wznowić tematr ponieważ ostatnio w moim wózku doszło do takiej samej awarii jak w temacie, model ten sam. Czy udało się samemu usunąć awarie i co było uszkodzone w wuzku.

    0
  • #14 14 Sie 2018 18:17
    widlowe-predki

    Poziom 7  

    Identyczny model wózka? Początek numeru seryjnego to 324?

    0
  • #15 14 Sie 2018 20:30
    lewek35
    Poziom 10  

    Ten sam model. Kompletny nr seryjny to 324701023015 / 1987r

    0
  • #16 14 Sie 2018 21:02
    Art.B
    Specjalista Automatyk

    Zabytek straszliwy. Problematyczne zadajniki jazdy. Tyrystory... Pomierzyłeś już cokolwiek? Sprawdź sygnał napięciowy z zadajnika jazdy (czy zmienia się bodajże w zakresie 0-10V). Jeśli jest OK, to zostają tyrystory, układ LC oraz sterownik. Sytuacja dość niebezpieczna, bo jak sklei styki stycznika, to i przez ścianę może przejechać.

    0