Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[compal FL90] czarny ekran

Magnum333 03 Paź 2011 10:24 1947 5
  • #1 03 Paź 2011 10:24
    Magnum333
    Poziom 2  

    Witam, byłbym wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu problemu z wyświetlaczem FL90.

    Podobnie jak wielu użytkowników, miałem problem z kartą kraficzną - swoją wygrzewałem 2-krotnie, ale po trzecim razie nie udało się. Przynajmniej tak mi się wydawało, dopóki nie podłączyłem zewnętrznego monitora i okazao się, że na nim wszystko jest OK. W międzyczasie zamówiłem nową ATI HD3450, ale do rozwiązania problemu z wyświetlaniem wstrzymałem sie z wymianą (tak czy inaczej ją planuję).
    Poniżej objawy:
    - system ładuje się normalnie
    - po uruchominiu ekran jest najpierw cały biały
    - po ok. 1 minucie robi się czarny, a właściwie niepodświetlony
    - próba doświetlenia latarką/lampką nie wskazuje, żeby się cokolwiek wyświetlało
    - na zewnętrznym monitorze wszystko działa OK
    - rozebrałem lapka, włącznie z LCD i nie stwierdziłem problemu z niepodpiętymi/luźnymi kablami, poza przetartymi kablami do mikrofonów
    - próbowałem przełączania ekranów Fn+F3, ale nie ma żadnych efektów - obraz jest widoczny cały czas na podłączonym monitorze zewnętrznym.
    Na bazie ww. objawów na tę chwilę raczej wykluczam kartę graficzną (choć może niesłucznie). Rozważałem inwerter (chociaż nie widać, żeby to była kwestia podświetlenia). Możliwe, że coś jest z podłączeniem (załamanie kabla). Widziałem też posty sugerujące problem z kontrolerem U15 (KB925QF). Jest możliwe, że funkcja przełączania ekranów Fn+F3 jakoś się zablokowała?

    Byłby wdzięczny za sugestie na bazie podanych objawów.

  • #2 03 Paź 2011 19:49
    zatronik1
    Poziom 24  

    Wymiana karty nie ominie Cię jednak raczej.Wielokrotnie widziałem takie uszkodzenie że na monit.zew. obraz ok. a na matrycy nie.Nic w tym nadzwyczajnego , za obraz na matrycy odpowiada inny blok karty graficznej niż na mon. zewnętrznym.

  • #3 03 Paź 2011 19:50
    mario_j
    Poziom 20  

    Czy przed wygrzewaniem był identyczny objaw jak teraz?

  • #4 04 Paź 2011 08:19
    Magnum333
    Poziom 2  

    Przed wygrzewaniem były artefakty i po poprzednich problemach wiedziałem co jest grane, dlatego szczerze mówiąc nie sprawdzałem na zewnętrznym monitorze - dopiero po wygrzanu karty, kiedy stara metodqa nie zadziałała.

    W tej sytuacji wymienię kartę na Radka i zobaczę jaki będzie efekt - chciałem przed wymianą poradzić się co do innych możliwości.

    Dam znać jaki jest efekt.

  • #5 05 Paź 2011 08:12
    Magnum333
    Poziom 2  

    Grafika wymieniona na nową ATI HD3450, ale problem nie został rozwiązany. Po wymianie grafiki:
    - obraz na zewnętrznym monitorze OK
    - ekran czarny cały czas (wcześniej na początku łądowania systemu był cały biały, potem czarny).
    Niestety nie mam nikogo znajomego kto "pożyczyłby" elementy ze swojego laptopa.

    Jakieś sugestie do sprawdzenia we własnym zakresie zanim oddam lapka do serwisu?
    Pytanie dodatkowe - znacie jakiś serwis godny polecenia w Olsztynie ?

  • #6 05 Paź 2011 12:46
    deros
    Poziom 1  

    Witam
    Czy ktoś się orientuje czy matryca 12.1 WXGA od dell D430 D420, będzie pasować do Dell Latitude X1.?.A może ktoś ma na sprzedaż taką używaną matrycę.?

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME