Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TV Samsung UE40D6500 Pliki z DVB-T "TS"

Wienczysław 04 Oct 2011 18:10 6056 10
    Wienczysław
    Level 11  
    Nagrywam na komputer filmy z DVB-T tunerem DVB-T USB Następnie z kompa kopiuję na pendrive, którego podłączam do TV UE40D6500 i TV nie może odtworzyć. Co ciekawe jak nagram coś około 1 min. to chwyta bez zająknięcia. Nie wiem jaką granicą jest długość nagrania z DVB-T pliku TS dla tego TV. Co ciekawe z pendrive lub płyty plik z filmem z DVB-T w całości odtworzy mój Blu-raj Samsung BD-C5500.
    Zastanawia mnie tylko dlaczego TV odtwarza plik TS , który ma około 1 min a nie plik, który ma np. 80 min.
    Nadmieniam, że na kompa nagrywam DVB-T programem pt. TotalMedia 3.5 . Program był dołączony do tunera DVB-T USB.
    matis057
    Level 33  
    Z formatu TS powinieneś dokonać konwersji na AVI - każdy odtwarzacz plików multimedialnych to odtworzy. TS jest trochę zasobożerny i nie każdy telewizor daje sobie z nimi radę...
    AxelNext
    Level 38  
    Żeby nie tracić na jakości to TS można skonwertować do MKV
    matis057
    Level 33  
    Ale też nie każdy odtwarzacz otwiera format MKV
    AxelNext
    Level 38  
    matis057 wrote:
    Ale też nie każdy odtwarzacz otwiera format MKV
    To nie argument bo nie każdy odtwarzacz odtwarza AVI ;)

Nowsze odtwarzają wszystko łącznie z TS i M2TS

Film nagrany w HD najlepiej skonwertować do MKV bo w AVI traci się wiele szczegółów.
    Zresztą wszystko wedle własnych potrzeb.
    WojtasJD
    Level 43  
    axelakis wrote:
    Film nagrany w HD najlepiej skonwertować do MKV bo w AVI traci się wiele szczegółów.

AVI (analogicznie jak MKV czy MPEG-TS) jest kontenerem i nie traci żadnych szczegółów.

Przed wyborem kontenera warto sprawdzić możliwości posiadanego sprzętu (pod kątem systemu plików też -> ograniczenie wielkości pliku)
    AxelNext
    Level 38  
    Tylko że jak użyjemy kodeka DivX albo Xvid w AVI to stracimy na jakości i to wiele.
    Chyba, że użyjemy kodeka DivX HD ;)

W MKV użyjemy kodeka H264 co daje nam nieporównywalnie lepszą jakość niż w popularnym AVI z DivX czy Xvid.
    Ted07
    Level 13  
    Dzięki axelakis, mam jeszcze pytanko:

1. Czy tym programem połączę też kilka rozbitych plików w jeden plik .ts (lub mpeg)???
    np. 000.ts 001.ts 002.ts info.ts w jeden plik .ts lub od razu w avi?

2. Rozumiem, że plik .ts przekonwertuję do formatu .avi za pomocą Format Factory???

O wynikach napiszę ;-)

Pozdro
    AxelNext
    Level 38  
    Do łączenia używam FileMerger , a z .ts lepiej zrób .mkv
    Plik większy ale jakość nieporównywalnie lepsza niż .avi