Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Spawarka inwertorowa FLORA tig 160s

Fryzo18 05 Oct 2011 06:06 4651 3
  • #1
    Fryzo18
    Level 11  
    Witam wszystkich. Tak jak napisałem w temacie mam problem ze spawarką inwertorową. Dostałem taką uszkodzoną w rozliczeniu i próbuję ją naprawić. Sprawa wygląda tak, że po załączeniu jej wszystko działa poprawnie gdy chcę zacząć spawać i dotykam elektrodą masy słychać cyknięcie zapala się dioda od spawania i tyle. Spawarka nie podaje napięcia na elektrodę, tzn jest tam 11V ale to cały czas czy spawam czy nie. Przeszukując forum znalazłem informację na temat bardzo czułych i awaryjnych modułów igbt. Czy ktoś mi jest w stanie napisać jak krok po kroku sprawdzić taki moduł, żebym wiedział jak go zdiagnozować. Druga sprawa to sprawdzenie głównego dużego trafa nie wiem jakie napięcia powinny się tam pojawiać, może ktoś miał styczność z taką spawarką. Na forum nie znalazłem nigdzie takich informacji może dla ułatwienia dodam, że wnętrze spawarki to to samo co rockworth ARIW160. Bardzo proszę o pomoc jeśli będą jakieś pytania to odpowiadam na bieżąco. Na zdjęciu zaznaczyłem czerwonymi kropkami miejsca w których chciałbym wiedzieć jakie powinno występować napięcie. Pozdrawiam

    Spawarka inwertorowa FLORA tig 160s
  • #2
    mecheł
    Level 11  
    Wymień diody podwójne chyba, Sprawdź, czy jest zwarcie na wyjściu spawarki, kiedy jest odłączona od prądu.
  • #3
    Fryzo18
    Level 11  
    O które podwójne diody chodzi? Gdzie mam sprawdzić to zwarcie? pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie sprawą
  • #4
    wento1234
    Level 11  
    Dzwoń kolego do serwisu.Firma istnieje,na necie jest ich strona,wpisz FLORA POLSKA.Z tego co się orientuje posiadają części do tych tigów