Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[excel] przeszukanie jednego pliku i update drugiego

maciek.sowinski 05 Oct 2011 14:46 1349 4
    maciek.sowinski
    Level 2  
    Hej,

jestem tutaj nowy więc dzień dobry :).

Problem z którym musze sobie poradzić, a nie bardzo wiem jak jest następujący: Mam dwa pliki .xls; "finalny" i "tmp".
    W pliku finalnym mam takie kolumny; id_scenariusza, id_casu, status_scenariusza, status_casu, data.
    W pliku tmp kolumny są takie same.

W obu plikach są informacje o tych samych scenariuszach i casach, z tym że plik tmp jest częściej updatowany.

No i teraz muszę porównać pliki "finalny" i "tmp" i jeśli są różnice to updatować "finalny".

Tak jak ja to rozumiem to potrzebuje jakiejś pętli która bierze pierwszy wiersz z finalnego i przechodzi po tmp szukając odpowiadającego wiersza i sprawdza statusy, tak?

Dzięki za pomoc!
    Maciek
    adamas_nt
    Moderator of Programming
    maciek.sowinski wrote:
    Tak jak ja to rozumiem to potrzebuje jakiejś pętli która bierze pierwszy wiersz z finalnego i przechodzi po tmp szukając odpowiadającego wiersza i sprawdza statusy, tak?
    Mniej więcej. Zależy co chcesz sprawdzać: wystąpienie, wartości w wierszu, etc. Oczywiście wcześniej plik należy otworzyć, jeśli nie jest.

Jeśli w obu plikach, w obu kolumnach id_scenariusza i id_casu są identyczne, to może wystarczy połączenie lub funkcja wyszukująca...
    maciek.sowinski
    Level 2  
    Dzięki za odpowiedź :).

Może nie wyraziłem się jasno, to czego potrzebuję to kawałek kodu vb, excelowego makra który rozwiązuje mój problem. Jakby ktoś mógł pomóc byłoby super :).

pozdr!
    M
    adamas_nt
    Moderator of Programming
    Pomóc w czym, bo jeszcze nic nie napisałeś? Zacznij od Np przypisania nazwy arkusza źródłowego do zmiennej systemowej i otwarcia go. Przykładów pętli wyszukujących z porównaniem, kopiowaniem, etc jest na forum sporo. Użyj wyszukiwarki.
    krzysztofh
    Level 29  
    Nie napisałeś też, czy zmiany w pliku temp dotyczą jednej z kolumn czy wszystkich, bo wtedy jedna pętla if, lub for nie wystarczy.
    Co ma się dziać jak w pliku temp jedna wartość z wiersza będzie unikalna. Czy dopisywać cały nowy wiersz czy nie.
    Mało informacji.
    Rozważ może takie rozwiązanie. Otwierasz oba pliki, kopiujesz całą zawartość tabeli z temp do docelowego, następnie wykonujesz sortowanie i w pętli usuwasz zdublowane pozycje.