Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VORDON Tuner TV HD DVB-T MPEG-4

canimb 05 Oct 2011 22:20 6334 9
  • #1
    canimb
    Level 9  
    Hej,

    Nabrałam się i zakupiłam to urządzenie: http://vordon.pl/towar.php?65/tuner_tv_hd_dvb-t_mpeg-4

    Ładnie piszą, ale: w pudełku nie było ani anteny ani instrukcji obsługi, a ja się na tym kompletnie nie znam (antena i instrukcja miała być w zestawie).

    Teraz mam pytanie jak to uruchomić i jak sprawdzić czy nie jest zepsute? Zrobiłam tak:
    - podłączyłam urządzenie kablem HDMI do TV,
    - podłączyłam antenę tą, co mam obecnie na dachu - jakąś zwykłą, podstawowe kanały są,
    - podłączyłam zasilanie do tunera

    Wydawałoby się logiczne, że powinno działać, ale działa tak:
    - wykrywa mi TV urządzenie, bo inaczej nie mogłabym sie przełączyć na HDMI,
    - i pojawia sie napis "brak sygnału"

    Z przodu świecą sie na niebiesko 2 lampki pwr i signal.
    Dodatkowo wydaje mi się, że nie działa pilot, bo nic nie wskazuje, że tuner na niego jakkolwiek reaguje - nawet na menu nie mogę wejść.

    I tu moje pytanie macie jakieś pomysły, co może być nie tak???? Jak stwierdzić, że na pewno nie działa pilot, lub urządzenie?

    Moja cierpliwość do tej firmy się skończyła, nie odpisują na maile, chyba myślą, że przeczekają moją złość, NIE POLECAM MIEĆ COKOLWIEK WSPÓLNEGO Z TĄ FIRMĄ!!! Bo to taka loteria może sie uda, a może sie nie uda takie 30%/70%, paczki są niekompletne, a i instrukcji obsługi dobrych nie ma, gdybym wiedziała to, co teraz wiem w życiu bym tego nie kupiła, ale pomyślałam ciekawe czy taki tuner wogóle działa i chciałam sprawdzić tanim kosztem :/ NAIWNOŚĆ
    Ethernet jednoparowy (SPE) - rozwiązania w przemyśle. Szkolenie 29.09.2021r. g. 11.00 Zarejestruj się za darmo
  • #2
    _cheetah_
    Network and Internet specialist
    canimb wrote:
    Z przodu świecą sie na niebiesko 2 lampki pwr i signal.
    Dodatkowo wydaje mi się, że nie działa pilot, bo nic nie wskazuje, że tuner na niego jakkolwiek reaguje - nawet na menu nie moge wejść.
    I tu moje pytanie macie jakieś pomysły co może być nie tak???? Jak swierdzic ze na pewno nie dziala pilot, lub urzadzenie?

    na początek podłącz dekoder korzystając ze złącza SCART (EURO) i z TV wybierz wejście AV lub EURO, zależnie od modelu TV. Takie podłączenie zawsze musi działać.

    Co do napisu "brak sygnału" to albo to jest komunikat TV, że nie ma połączenia z urządzeniem zewnętrznym, tu dekoderem, albo dekoder nie ma sygnału z anteny. Stawiałbym na to pierwsze.

    Możesz popatrzeć też tam: Link

    canimb wrote:
    Moja cierpliwość do tej firmy sie skończyła nie odpisują na maile, chyba myślą, że przeczekają moją złość

    zakup był przez Internet, więc masz prawo do zwrotu towaru (odstąpienia od umowy sprzedaży) bez podania przyczyny w przeciągu 10 dni od zakupu. Jeśli z towarem nie było formularza zwrotu - termin odstąpienia od umowy sprzedaży wydłuża się do trzech miesięcy.
    Jeśli zdecydowałabyś się na zwrot, zawsze możesz skontaktować się z po bezpłatną i fachową pomoc do najbliższego Rzecznika Konsumentów z UOKiK. Mają wysoką skuteczność działania...
  • #3
    canimb
    Level 9  
    Kurcze dzięki za odpowiedz!

    Znaczy się w moim TV (plazma Samsunga) nie da sie wejść na złącze HDMI, jeżeli nie ma podłączonego pod niego urządzenia, więc jeżeli sie w menu pojawia, to znaczy, że wykrył urządzenie wiec wychodzę z założenia, że cos tam ono działa,

    Tuner obsługuje - według specyfikacji - wyjścia Composite CVBS/ HDMI/ SCART / Cyfrowe COAXIAL także Euro odpada :/

    Myślę ze z anteny nie ma sygnału, ale czy możliwe ze w TV ta antena działa a w tym tunerze nic a nic, null??? Ale czemu nawet nie mogę menu włączyć z pilota do tego urządzenia to mnie dziwi tez, bo kupiłam nowe baterie małe paluszki Kodaka wiec myślę ze nie możliwe żeby żadne 2 z 4 nowych baterii nie działały...

    Napisałam do nich 3 maila ze jak sie nie odezwa to zgłaszam do rzecznika ochrony konsumentów (znalazłam tez u siebie w mieście takowego) i czekam na ich odpowiedz. Oczywiście żadnego formularza zwrotu nie było, dobrze wiedzieć ze mam czas do 3 miesięcy teraz pewnie oni idą na przeczekanie 10 dni żeby później mi powiedzieć ze za późno...
  • #4
    _cheetah_
    Network and Internet specialist
    no, pilot to podstawa, bez niego nic nie zrobisz. Hm, to się nie zdarza, żeby pilot nie działał, ale może masz i takiego pecha. Baterie wkładasz na pewno prawidłowo - sprawdź dwa razy na spokojnie...?

    W tej chwili dekoder nic nie odbiera, bo ma niezaprogramowanych kanałów i dlatego to on wyświetlałby "brak sygnału", jeśli jesteś pewna, że połączenie HDMI jest OK.

    A co do sygnału z anteny, to są co najmniej dwa aspekty:

    1. czy w ogóle jesteś w zasięgu jakiegokolwiek nadajnika DVB-T i antena jest na niego skierowana (bo analogi możesz odbierać z innego nadajnika);

    2. czy twoja instalacja antenowa może odebrać przesył DVB-T, bo może jest na inne pasma, albo ma niewłaściwe elementy, utrudniające odbiór.

    Tu sprawdzasz, czy jesteś w zasięgu:
    mux-2
    mux-3


    można też tu:
    najbliższe nadajniki
    odległość i profil terenu do nadajników DVB-T
  • #5
    canimb
    Level 9  
    No właśnie niestety poprawnie wkładam te baterie: / i to mnie najbardziej martwi, bo jak sie okaże ze zepsute to będzie tyle zachodu z tym: / nawet nie chce mi sie myśleć o tym:/

    Co do anteny to nawet nie wiem, jaka to jest szczerze mówiąc, ale całkiem możliwe ze nie odbiera takiego sygnału, spróbuje w takim razie pokombinować z innymi co mam w domu, bo może ta na dachu jest w inną stronę skierowana, a mieszkam w takiej jakiejś dolinie ze często jest problem z sygnałami w tym rejonie, ale to nie zmienia faktu ze według mnie do menu powinnam wejść na urządzeniu, a tu to niby działa, TV go wykrywa a nic sie na nim nie da zrobić: / Kurcze gdyby dali tą antenę co miała być w zestawie to bym miała przynajmniej jedną rzecz do wykluczenia.

    No nic poczekam na maila od nich i może w końcu odpowiedzą, a jak nie to w piątek do rzecznika napisze i może się mi przynajmniej uda kasę odzyskać i kupię inny tuner :D



    Przypominam, że w na tym Forum obowiązuje " poprawna polszczyzna ".
    Proszę poprawić swoje wpisy.

    Regulamin pkt 3.1.13 . [SP5ANJ]
  • #6
    matzg
    Level 35  
    canimb wrote:
    Jak swierdzic ze na pewno nie dziala pilot, lub urzadzenie?

    Witam, pilota można sprawdzić czy wysyła sygnał za pomocą kamery (aparatu) np. telefonie,będzie na nim widać czy pilot wysyła sygnał wciskając przyciski na pilocie.
  • #7
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.
    matzg wrote:
    Witam, pilota można sprawdzić czy wysyła sygnał za pomocą kamery (aparatu) np. telefonie,będzie na nim widać czy pilot wysyła sygnał wciskając przyciski na pilocie.

    Podpowiem, że oczywiście należy skierować włączoną kamerkę (aparat, telefon) na przód pilota gdzie po przyciśnięciu dowolnego klawisza - rozjaśni się punkt na ekranie kamerki.

    To tak w celu wyjaśnienia problemu - dla koleżanki.

    canimb napisała :
    Quote:
    Tuner obsluguje - wedlug specyfikacji - wyjscia Composite CVBS/ HDMI/ SCART / Cyfrowe COAXIAL takze Euro odpada

    Złącze SCART to inaczej Eurozłącze.

    Podłącz ten tuner poprzez standardowe złącze SCART (tuner -> TV) i przełącz TV na wejście SCART a będziesz na 100% pewna, czy tuner działa i co pokazuje.


    Pozdrawiam.
  • #8
    canimb
    Level 9  
    Dzięki chłopaki za odpowiedź,

    Pilot sobie sprawdziłam i działa, ale tuner nic na niego nie reaguje, menu się nie da włączyć :/.

    W takim razie zostało mi chyba kupno kabla pod Euro i sprawdzenie czy działa. Bo kabel HDMI nie może być zły? Bo kupiłam HDMI 1.3 no ale w specyfikacji urządzenia na stronie jest napisane, że obsługuje: Złącza HDMI - HDMI (wersja 1.2 oraz 1.3).

    Nie mam pojęcia już kompletnie co jest nie tak, bo według mnie nawet jak nie ma sygnału to powinno się menu otworzyć, no chyba, że jest coś nie tak w połączeniu TV-tuner, ale no co może być nie tak?
  • #9
    _cheetah_
    Network and Internet specialist
    canimb wrote:
    W takim razie zostało mi chyba kupno kabla pod Euro i sprawdzenie czy działa. Bo kabel HDMI nie może być zły?

    dowolne rzeczy mogą się zdarzyć. Zacznij od połączenia sprzętów kablem EURO.

    Po podłączeniu tym kablem, i włączeniu dekodera do sieci, TV powinien się automatycznie przełączyć na dekoder, a na ekranie TV powinien ukazać się obraz ze startującego odbiornika - możliwe, że będzie to logo producenta albo jakieś inne powitanie. Tego typu odbiorniki startują długo - do kilkunastu sekund. Mogą się też w tym czasie zmieniać grafiki na ekranie. A po wystartowaniu faktycznie może być czarny ekran z napisem "Brak sygnału" z uwagi na niezaprogramowane kanały.

    canimb wrote:
    Nie mam pojęcia już kompletnie co jest nie tak, bo według mnie nawet jak nie ma sygnału to powinno się menu otworzyć, no chyba, że jest coś nie tak w połączeniu TV-tuner, ale no co może być nie tak?

    tak, menu zawsze musi się dać otworzyć, choćby po to, aby skonfigurować odbiornik i zainstalować kanały.
  • #10
    canimb
    Level 9  
    No nic w takim razie prawdopodobnie trafiłam na zepsuty egzemplarz :/ Bo mi z ich serwisu napisali, że skoro świecą się lampki to tuner działa, i może coś być nie tak ze złączem lub płytą główną urządzenia :/

    No nic dzięki wszystkim za porady i pomoc, spróbuje jeszcze kupić ten kabel do Euro i zobaczę czy coś się zmieni :/.

    I najprawdopodobniej poproszę o zwrot kasy, bo 2 raz czekać 3 tygodnie na kolejną przesyłkę z Chin, która tak samo może być ryzykowna nie zamierzam.

    Dziękuję raz jeszcze :D