Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
Renex
  • No to teraz ja się pochwalę...

Skleciłem "toto" jakieś trzy latka temu, jako pracę dyplomową. Od tego czasu trochę na piecyku pograłem i muszę powiedzieć, że (poza paroma wyjątkami) sprawdził się.

Krótki opis (reszta jest w załączniku):
    Piecyk posiada dwukanałowy lampowy preamp wzorowany na Soldano SLO-100 (troche tylko zmodyfikowany). Oryginalnie (czyt. podczas obrony pracy) jako końcówka mocy służył zestaw Nord Elektronika 100W na MOSFETach (nie pamiętam symbolu). Niestety końcówka często padała, a mi nie chciało się szukać przyczyny i przerabiać schematu. Zmieniłem więc końcówkę na LM3886. Piecyk ma teraz mniejsza moc, ale za to działa bez żadnego problemu.

Brzmienie:
    - kanał Clean: nieco przybrudzone, choć na słabszym sygnale z gitary da się uzyskać prawie "szklankę"; po przełączeniu na tryb Crunch piecyk zaczyna wchodzić w bluesowo - rockowy przester.
    - kanał Ultra: tutaj zaczyna się mięcho :D najkrócej mówiąc brzmi jak System Of A Down (przy okazji: wszyscy mi zazdrościli brzmienia :D)

Resztę znajdziecie w pliku (jest tam schemat preampa, zdjęcia piecyka i część pisemna pracy)

Zapomniałem: piecyk podłączony jest do kolumny Tonsila EZG100B (4x10" 8Ohm 100W)

Jeszcze: Pewnie jesteście ciekawi na ile wybroniłem. Uprzedzam pytania: 6 z wyróżnieniem :D

W razie jakichkolwiek pytań piszcie
    Attachments:

Cool? Ranking DIY
    About Author
    chucu
    Level 18  
    Has specialization in: bramy przemysłowe
    chucu wrote 143 posts with rating 54, helped 29 times. Been with us since 2003 year.
  • Renex
    janek11389
    Level 42  
    Witam! Co do palenia się tej końcówki, to nie trzeba było szukać przyczyny, wystarczyło tylko dołożyć jeszcze jedną parę w stopniu końcowym, jedna to stanowczo za mało, tym bardziej, ze wzmacniacz posiada przester i to zwiększało jego moc nawet dwukrotnie.
    Pozdrawiam
  • Renex
    -RoMan-
    Level 42  
    janek11389 wrote:
    Witam! Co do palenia się tej końcówki, to nie trzeba było szukać przyczyny, wystarczyło tylko dołożyć jeszcze jedną parę w stopniu końcowym, jedna to stanowczo za mało, tym bardziej, ze wzmacniacz posiada przester i to zwiększało jego moc nawet dwukrotnie.

wKF: (w Kwestii Formalnej)
    Przester przy pełnej mocy nie powinien podgrzewać poprawnie skonstruowanej końcówki tranzystorowej - sprawność w pełni wysterowanego prostokątem wzmacniacza rośnie a nie maleje.
    Problemem bywają rezystory wyrównawcze w emiterach bipolarnych tranzystorów końcowych - trzeba je liczyć z uwzględnieniem dwukrotnie większej mocy na nich wydzielanej w takim przypadku.
    No i oczywiście stary problem głębokiego sprzężenia zwrotnego i wychodzenia tranzystorów bipolarnych z głębokiego nasycenia - to może 'zaboleć' - ale to nadal kwestia konstrukcji wzmacniacza - lokalne sprzężenia zwrotne, zabezpieczenia przed nasyceniem tranzystorów, poprawna kompensacja.

RoMan
    radocha
    Level 28  
    RoMan, nie całkiem trafiłeś. Kiedy w piecu gitarowym jest włączony przester, to akurat nie końcówka mocy jest przesterowana, przynajmniej w normalnych warunkach, a wzmacniany przebieg tak naprawdę to wcale nie jest prostokąt. Tranzystory końcowe potrafią naprawdę dostawać po d..., bo jednocześnie wcale nie pracują jako kluczujące a jednocześnie do obrobienia są szybkie czasy narastania. Zresztą, nawet gdybyś przesterowywał głeboko końcówkę a nie parę stopni wcześniej ciął (i potem obrabiał to co wcześniej od szczytów obcięte) sygnał, to sprawność niekoniecznie rośnie. Tranzystory końcowe mają spore pojemności, i już przy częst. rzędu kHz może się na nich sporo mocy odkładać, im większe czasy narastania- tym więcej. A końcówka jobla nie do tego projektowana, i wogóle cienka jak drut na cewkę
    -RoMan-
    Level 42  
    radocha wrote:
    RoMan, nie całkiem trafiłeś. Kiedy w piecu gitarowym jest włączony przester, to akurat nie końcówka mocy jest przesterowana,

Myślałem, że dość jasno wyraziłem, o jaką sytuację chodzi:
    ===8<===
    Przester przy pełnej mocy nie powinien podgrzewać poprawnie skonstruowanej końcówki tranzystorowej - sprawność w pełni wysterowanego prostokątem wzmacniacza rośnie a nie maleje.
    ===8<===
    i chodzi o pełne wysterowania wzmacniacza mocy.
    Zdaję sobie doskonale sprawę, że zazwyczaj robi się przester na wcześniejszych stopniach (choć niekoniecznie ;->).
    Co do pozostałych problemów - pisałem - w _porawnie_ skontruowanym wzmacniaczu.
    Jest rzeczą oczywistą, że wzmacniacz, który działa jako-tako tylko i wyłącznie dzięki silnej kompensacji i głębokiemu sprzężeniu zwrotnemu, ma powolne tranzystory w końcówkach itd. będzie się grzał niemiłosiernie przy czymkolwiek z większą zawartością wyższych harmonicznych.
    Ale ja stary jestem i wybrzydliwy ;-)

RoMan
    radocha
    Level 28  
    ja dalej się upieram, że taka końcówka nie jest sterowana prostokątem, setki razy oglądałem na oscyloskopie przebiegi z przesterów po reg. barwy i NIGDY to nie był prostokąt. Fajnie by było, metalowcom by się piecyki robiło najłatwiej. 2 darlingtony na końcówkę, zwarte bazy i jazda....
    -RoMan-
    Level 42  
    radocha wrote:
    ja dalej się upieram, że taka końcówka nie jest sterowana prostokątem, setki razy oglądałem na oscyloskopie przebiegi z przesterów po reg. barwy i NIGDY to nie był prostokąt. Fajnie by było, metalowcom by się piecyki robiło najłatwiej. 2 darlingtony na końcówkę, zwarte bazy i jazda....

Kłótnia na forum sensu nie ma. Mówimy o dwóch różnych sprawach - Ty piszesz o w miarę współczesnych konstrukcjach, gdzie faktycznie - wszystko dzieje się przed końcówką i określone brzmienia są powtarzalne (w miarę) choćbyś do pieca podłączył słuchawki.
    Ja piszę o czymś zupełnie innym - o przesterowanej końcówce, czyli czymś, co się robiło lat temu 20 i więcej, z braku dostępu do porządnych efektów czy choćby części.
    Stary, radiowęzłowy wzmacniacz W-100 (4*EL34) pakowało się do obudowy przypominającej Marshalla, do tego prościutki przedwzmacniacz i _jedyną_ możliwością uzyskania sensownego przesteru było własnie przeciążenie końcówki.

Podobnie było ze wzmacniaczami tranzystorowymi - o ile mnie skleroza nie myli, to w numerze 10/76 Radioelektronika Bogusław Dubiel (później BDSound) opublikował schemat końcówki na 4 szt. 2N3055 i co najmniej połowa polskich kapel przez następne kilkanaście lat używała piecyków skonstruowanych na tym schemacie (często z przeróbkami). i nadal, z braku porządnych przedwzmacniaczy, głównym źródłem przesteru była właśnie mocno przeciążona końcówka. I jeśli trafiło się na dobre 2N3055 (teraz już nie pamiętam, czy była to Toshiba, czy Hitachi), to własnie na pełnym wysterowaniu radiatory stygły. O takich ciekawostkach, jak to, że końcówka liczona na 120-150W dawała w prostokącie prawie 300W i paliła seriami stare, dobre GD30/30 (4 sztuki oczywiście) też warto w ramach wspominek starych czasów przypomnieć :-)

Proponuję zakopać topór wojenny - pochodzimy chyba z różnych epok - ja z 'dwuena łupanego' a Ty raczej opierasz się na nowszych pomysłach.

RoMan
    włuczykij
    Level 27  
    chucu wrote:

- kanał Ultra: tutaj zaczyna się mięcho :D najkrócej mówiąc brzmi jak System Of A Down (przy okazji: wszyscy mi zazdrościli brzmienia :D)

a dokladnie ktory kawalek??? fajne brzmienie maja na kawalku b.y.o.b z najnowszej plyty, ale to chyba przez jakis booster....
    lziental
    Level 12  
    Jeśli chodzi o piecyki gitarowe to i tak najważniejsze są odpowiednie głośniki, a wtedy i moc nie jest potrzebna duża...!
    SKT
    Level 13  
    Macie moze jakieś schemaciki do piecyka, tylko nie tak jak tu na lampówkach:/ wolę żeby była calość na tranzystorkach, tak było by najlepiej:D
    janek11389
    Level 42  
    SKT wrote:
    Macie moze jakieś schemaciki do piecyka, tylko nie tak jak tu na lampówkach:/ wolę żeby była calość na tranzystorkach, tak było by najlepiej:D

Witam! Jeżeli nie masz wygórowanych ambicji, to może to Ci podejdzie, jak będziesz chciał coś większego, to wystarczy głośnik i gabaryty skrzyni zmienić.
    Pozdrawiam
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic215412.html
    jorge
    Level 11  
    Witam.

Chucu bardzo zainteresował mnie Twój projekt. Ogromnie ciekawi mnie jego brzmienie.

W zwiazku z tym czy mógłbyś nagrać i umieścić próbki wszytskich kanałów? (ewentualnie na maila creedman(_at_)op.pl)

Od dłuższego czasu zbieram się do budowy wzmacniacza lampowego, ale jestem początkujący w tym temacie. Szukam po necie projektów i Twój mi się spodobał. Ale mały problem mam- PCB.
    Czy możesz umieśćić projekty płytek drukowanych do zasilacza i preampu?

z góry dzięki
    pozdrawiam
    włuczykij
    Level 27  
    ja sie zbieram juz od dawna zeby zmontowac jakis fajny head..... konstrukcja master-volume fendera 50-100w aje narazie mam niezbyt wiele $$$ zeby sie za to zabrac...:( narazie mam 5w lampowe i starcza
    jorge
    Level 11  
    ale masz chociaż te 5W :|. Ja w życiu nie grałen na lampie, a teraz mam straszne ciśnienie na nią :D, że tak powiem.

Chce zrobić cokolwiek, byle lampowe (fajnie by było jak by jeszcze przyzwoicie grało :) )

Co do płytek to będe je musiał chyba sam zaprojektować :(

Protel chodzi wogóle na WIN XP?? (mi coś nie chce odpalić:| )??

pozdrawiam
    włuczykij
    Level 27  
    dziala pox xp tylko sporo miejsca zajmuje (u mnie tak bylo) ale smiga dobrze. mialem go przez kilka miesiecy ale jakos nie nauczylem sie do konca robic plytek w nim. eagle lepszy, o niebo! tylko ma ograniczenie wielkosci plytki
    jorge
    Level 11  
    Eagle powiadasz :) muszę go sprawdzić...

Jutro już muszę coś konkretnie wybrać i zacząć w tym kierunku działać.

Na początku zastanawiałem się na SOLDANO SLO100, ale to będzie moja pierwsza konstrukcja (jak już pisałem :) ) i zrezygnuję narazie z końcówki lampowej i zrobię sam preamp. A że z soldano jest jaki jest :D to myślałem o Mesie DR, póxniej zobaczyłem ten projekt i jeszcze parę innych i się zdecydować nie mogę :). A z reguły tak jest że jak chce sie zrobić dużo rzeczy to ostatecznie z tego nic nie wychodzi.

Jutro czeka mnie prawdziwa męska decyzja :D

a Twoje 5 W sam skłądałeś? pochwal się co tam masz:)
    janek11389
    Level 42  
    Witam! Czasem wydaje mi się, że robicie sobie sami pod górkę, szukając i ucząc się jakiś wymyślnych programów, które po wchłaniają masę czasu, tylko po to, żeby coś za nas zrobiły, a przecież wystarczy tylko, wydrukować, przyłożyć do miedzi, na punktować i po ciągnąć mazakiem i po trzydziestu minutach płytka już schnie, gdzie po wyschnięciu, wrzuca się ją do chlorku i gotowe, a potem to już sama przyjemność.
    Pozdrawiam
    jorge
    Level 11  
    Wszystko pięknie, ale...

Mam schemat, ale nie mam wzoru płytki, a żeby ładnie pociągnąć mazakiem to trza mieć taki projekt płytki zrobiony.

Jak obczaje EAGLE'a to mi taki projekt zrobi, i tak jak mówiłeś wydrukuje, i zabawa się zacznie :)

Dziś zapuściłem od rana Eagle'a, ale troszkę czasu mi zajmie porozumienie się z tym programem.

p.s Jak wstawić lampy na schemat??

Dodano po 2 [minuty]:

Janek a może posiadasz schematy+płytki PCB do jakiś ciekawych preampów i zasilaczy do nich??

pozdrawiam
    janek11389
    Level 42  
    Witam! Nie wiem, jakie masz wygórowane ambicje, co do sprzętu, ale możesz zajrzeć tutaj, jest tam cały komplet, wystarczy tylko wydrukować do rozmiarów takich, żeby ścieżki miedzy sobą miały 5mm i przerzucić to na ręcznie płytkę
    Pozdrawiam
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic215412.html
    jorge
    Level 11  
    janek bardzo fajny projekt, ale mnie interesują tylko lampowe preampy.
    Nie masz może jakiegoś lampowego?

Co do końcówki może się skuszę na nią, ale priorytetem będzie przedwzmacniacz na bańkach.

pozdrawiam

Dodano po 4 [minuty]:

ale muszę przyznać że wykończenie (fotki) robi wrażenie :)
    janek11389
    Level 42  
    Witam! Mam też lampowo tranzystorowy, to znaczy dwa wzmacniacze w jednym opakowaniu, kanał czysty i przester na lampach i kanał czysty i przester na tranzystorach, tak po prostu zrobiłem sobie żeby mieć porównanie, co lepiej idzie. Jak mi leń przejdzie, to porobię fotki i próbki dźwiękowe i wrzucę na forum, a jak na razie, to mogę Ci tylko schemat podrzucić.
    Pozdrawiam
    jorge
    Level 11  
    ze schematu (i PCB ) będe bardzo rad. Jak dasz radę to będe wdzięczny.

pozdrawiam.
    p.s Jesli zdecydowałbym się na preamp MESA DR to jakiego trafa w zasilaczu musiałbym użyć ( na schemacie, który zarzucił bezlamp na anodach jest 422V!!)
    włuczykij
    Level 27  
    jorge wrote:
    Wszystko pięknie, ale...

p.s Jak wstawić lampy na schemat??

na elektrodzie gdzies sa 3 pdf-y poswiecone projektowaniu w eagle. do lamp trzeba skas sciagnacbiblioteke- albo sobie zrobic. ja sobie zrobilem i jest ok
    chucu
    Level 18  
    Jezzzuuu, dawno mnie tu nie bylo, wiec postaram sie odpowiedziec na wszystko jednym postem.

jorge: ten preamp jest oparty na SLO 100 (z drobnymi przerobkami, popelnionymi pod wplywem http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/ -strrrasznie polecam)
    Co do PCB, to nie posiadam zadnego rysunku :( A projektowalem wszystko w Eagle. W razie czego pisz na zbych(_at_)zbluzgaj.xorg.pl

wluczykij: chodzilo mi o druga plytke SOAD

Ogolnie temat piecykow niestety porzucilem, tak samo jak gitare (niestety brak czasu mnie zmusil - z czegos trzeba zyc). Ale gdyby ktos chetny byl, to sluze rada.

Pozdrawiam serdecznie i wbrew wszystkim nowym swieckim trendom zycze zdrowych i spokojnych swiat.
    marcin elek
    Level 17  
    Bardzo mi sie podoba ten piecyk i jag byś mugł podać ile cie wyniosło zrobienie?
    Andrew147
    Level 15  
    Właśnie jaki jest koszt takiego wzmacniacza ? Jeśli chodzi o stronę techniczną to wszystko w jak najlepszym porządku :) tyle że zdjęcia słabe :(
    opatahalamia
    Level 12  
    Sorkii za oftopa ale mam pytanie. Mianowicie gdzie moge zakupić głośniki celestion do paczki gitarowej. Najlepiej adres jakiegoś sklepu internetowego.
    Tremolo
    Level 43  
    U mnie siedzi płytka równoległych układów, zawiera ona rezystory i kondensatory (mniejsze) polaryzujące triody + parę rezystorów

Płytka w zasadzie to statyw na elementy. Większość linii jest łączona bezpośrednio do lamp, albo układu potencjometrów na przedzie, z kilkoma kondensatorami. Płytka prosta może zrobię opis jej. Od biedy szłoby to zrobić od punktu do punktu.

terazmi to jakoś działa. Świetnie gra na Celestion Vintage 30x2 w dużej obudowie zamkniętej. W środku układ z lat 70-tych Marshall 1959. Z przeróbkami małymi - nieco inna polaryzacja pentod. I potencjometry, nie mogę dostać potencjometrów o podobnej średnicy wkrętu - duże stare telpody + jakieś No-Namy)
    Krzysiek16
    Level 24  
    Witam!
    do -RoMan-a
    Podoba mi się epoka 'dwuena łupanego' - i właśnie robię końcówkę na czymś takim, wg MT 7-8 z 1981, wersja mostkowa z samymi NPNami na końcu. Pochodzi toto z gitarą?
    do pozostałych:
    Jakie głośniki do tego wsadzić? Obliczona moc to koło 100-120W, choć nie jestem jej pewien.