Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TV Samsung CK 5027Z nie ma obrazu

06 Paź 2011 20:43 1640 8
  • Poziom 12  
    Witam.

    Naprawiam wyżej wymieniony TV i już sam nie wiem co jest nie tak.
    Otóż nie ma obrazu, w ogóle (Czarny kineskop).
    Na początku nie wchodził w stan pracy. Ale wymieniłem kondensatory w zasilaczu i ruszył.
    Wymieniłem również HOT'a bo był spalony, ale na zamiennik BU2508AF.
    Wymieniłem również kondensator przy nim C411 i posprawdzałem C408 - C410 i Q401).

    I co dla mnie dziwne na linii 180V jest 196V. Czy to normalne w tych modelach?

    Dodam jeszcze, że posprawdzałem poszczególne napięcia na zasilaczu i są okej.

    Proszę o jakieś propozycje rozwiązania.

    Dodano po 42 [minuty]:

    No i działa :P

    Jasność ekranu była na minimum i nic nie było widać :P

    Ale mam jeszcze jeden inny problem, nie zapamietuje jasności, i po ponownym włączeniu jest nadal tak samo.
  • Moderator
    Często bywały przerwy w żarzeniu. Czy tak trudno pomierzyć podstawowe wartości napięć.
  • Poziom 12  
    Mierzyłem napięcia i nawet o tym wspomniałem.

    Udało mi się zapisać te nowe ustawienia, ale obraz jest jakiś u góry zniekształcony.
    Wrzucam fotkę.
    Co może być przyczyną?

    TV Samsung CK 5027Z nie ma obrazu
  • Moderator TV
    adam1717 napisał:
    Wymieniłem również HOT'a bo był spalony, ale na zamiennik BU2508AF.

    Błąd! O ile się nie mylę, jest to TV 21" i HOT musi być z diodą.
    adam1717 napisał:
    I co dla mnie dziwne na linii 180V jest 196V. Czy to normalne w tych modelach?

    Bez znaczenia.
  • Poziom 12  
    bogred napisał:
    adam1717 napisał:
    Wymieniłem również HOT'a bo był spalony, ale na zamiennik BU2508AF.

    Błąd! O ile się nie mylę, jest to TV 21" i HOT musi być z diodą.

    Oryginał był taki: D1651.
  • Moderator TV
    No i co? Szukałeś jego danych katalogowych? Sprawdziłeś to, co napisałem?
  • Poziom 12  
    No nie sprawdziłem. I to mój błąd :/
    A na jakimś forum znalazłem, że właśnie taki zamiennik można użyć.
    I to jest przyczyną tych problemów z obrazem ?

    Dodano po 6 [minuty]:

    Kurcze taki głupi błąd.

    Już wiem zamiast BU2508AF trzeba było BU2508DF z diodą.
    Będę na przyszłość pamiętał.
  • Poziom 43  
    Zamiana na BU z diodą nie usunie Ci usterki (zawężenia u góry). Masz uszkodzenie w odchylaniu V. Na początek elektrolity do wymiany przy układzie końcowym odchylania pionowego.
  • Poziom 12  
    TV naprawiony.
    Zamieniłem ten Bu2508AF na Bu2508DF i wymieniłem kondensatory przy KA2131 i wszystko już działa. Wygrzewałem godzinę i jest okej.
    Dzięki wszystkim za pomoc.