Mam przedziwną usterką w tym TV. Diody sygnalizują problem z zasilaczem (2 razy czerwona, 5 razy zielona). Zasilacz w tym modelu to RUNTKA456WJQZ - schemat chyba nie do zdobycia. Cierpliwie sprawdziłem wszystkie półprzewodniki i wymieniłem (prawie) wszystkie elektrolity, ale zasilacz nie startuje, tzn. przekaźnik po około 10 sek. odłącza obwód.
Dowcip polega na tym, że gdy wyjmę kabel sieciowy z gniazda i za 3-4 dni włączę telewizor to wszystko jest w porządku jak gdyby nigdy nic. Można wyłączyć wtedy telewizor i jeszcze raz albo dwa załączy się, ale potem znowu sygnalizacja uszkodzenia (diody migają jak wyżej). Ten objaw jest powtarzalny, nie ma mowy o przypadku. Próbowałem załączać telewizor po godzinie, 1-2 dnich, ale startuje tylko wtedy gdy przerwa jest długa, tj. te min. 3 dni.
Czy ktoś spotkał się z podobnym objawem ?
Z góry dziękuję za pomoc.
Dowcip polega na tym, że gdy wyjmę kabel sieciowy z gniazda i za 3-4 dni włączę telewizor to wszystko jest w porządku jak gdyby nigdy nic. Można wyłączyć wtedy telewizor i jeszcze raz albo dwa załączy się, ale potem znowu sygnalizacja uszkodzenia (diody migają jak wyżej). Ten objaw jest powtarzalny, nie ma mowy o przypadku. Próbowałem załączać telewizor po godzinie, 1-2 dnich, ale startuje tylko wtedy gdy przerwa jest długa, tj. te min. 3 dni.
Czy ktoś spotkał się z podobnym objawem ?
Z góry dziękuję za pomoc.