Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sony Vaio + interfejs audio na firewire = zniekształcenia od zasilacz

07 Paź 2011 20:51 1597 2
  • Poziom 16  
    Witajcie!

    Posiadam interfejs audio M-Audio ProFire 610 na firewire oraz laptopa Sony Vaio VGN-FW51 J/F.

    Problem jest taki - gdy do laptopa podłączony jest zasilacz (obojętnie czy ładuje baterię/nie ładuje/laptop jest bez baterii) w głośnikach podpiętych do owego interfejsu słychać zniekształcenia coś jakby pomiędzy piszczeniem a charczeniem (mniej więcej jakby zrobić głośno jakąś piszczącą przetwornicę). Zakupiłem zewnętrzną (czyt. na ExpressCard) kartę FireWire na rekomendowanym do audio chipsecie Texas Instruments licząc że ona rozwiąże problem - niestety jest to samo.
    Co więcej - zarówno na wbudowanym FireWire (chipset Ricoh) jak i tym na Expr.Card zakłócenia w głośnikach (studyjne aktywne) są słyszalne zarówno na włączonym interfejsie M-Audio jak i wyłączonym.
    Problem znika jak ręką odjął, jak tylko wyciągnę wtyczkę od zasilacza z laptopa.

    Problem nie występuje na innym laptopie (Dell) wyposażonym w FireWire również Ricoh'a

    Jestem załamany, da się temu zaradzić?! Przecież nie mogę być skazany na pracę wyłącznie pod baterią, a zmiana laptopa nie wchodzi w grę - za dużo mnie kosztował...

    Proszę o pomoc,
    Bartosz
  • Pomocny post
    Poziom 17  
    Witam.
    Przyczyną "buczenia" może być zasilacz. Może się to koledze wydawać dziwne ale proszę podłączyć zasilacz do gniazdka "bez bolca"... i napisać o efekcie :D
    Pozdrawiam
  • Poziom 16  
    Wybawicielu!!! W życiu nie przypuszczałbym, że będzie to aż tak prozaiczny problem :)
    Dziękuję!