Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

bateria w laptopie LG A1 Express Dual - ładuje do 50%

w3d 09 Paź 2011 11:31 1694 2
  • #1 09 Paź 2011 11:31
    w3d
    Poziom 10  

    Witam!
    Dostałem laptopa, który leżał przez 2 lata nieużywany - był problem z chłodzeniem, który rozwiązałem. Niestety baterii nie dało się naładować. Rozebrałem ją, naładowałem wszystkie ogniwa ale elektronika padła. Po konsultacji z kilkunastoma serwisami dowiedziałem się, że regeneracja samej elektroniki nie jest możliwa - tzn. jest ale cena wynosi ilość ogniw x 40-50zł. A że mam 6 ogniw to z wielkim bólem odpuściłem i poszukałem nowej baterii.
    Sklepowi udało się sprowadzić taką samą (11.25V 5.2AH 6 ogniw) nową baterię w 3 dni! niestety okazało się, że znajduje się na niej malutkie pęknięcie. Niby nic ale jak płacę 330zł za nową baterię to bez przesady! Sprzedawca zapytał czy nadal chcę kupić baterię, na co odpowiedziałem że tak, więc powiedział że odeśle i zamówi nową.
    Nowa przyszła po 15 dniach. Wszystko niby ok.
    Ładuję przy wyłączonym laptopie (nie mogę się doczekać bo sprawa z serwisami i z dowiadywaniem się co mogę robić trwało miesiąc) dioda poprawnie świeci na żółto. Pobór mocy zasilacza 55W. Po 90min dioda zaczęła mrugać zielono-żółto. Moc ładowania spadła do 17W, po kilkunastu (20?) minutach spadła do 9W.
    Po trochę ponad 2 godzinach zaświeciła się zielona. Wypiąłem zasilacz i włączyłem laptopa. Bateria 100%.
    Zadowolony męczę laptopa fotoszopem i quakiem, żeby sprawdzić ile wytrzyma w ekstremalnych warunkach. Kiedy się wyłączył podpiąłem zasilacz, po paru minutach włączyłem laptopa, ale wskaźnik baterii doszedł do 50% i się zatrzymał. Sprawdzałem baterię w BatteryMon-wynika że dalej nie ładuje, zresztą cały czas mam podpięty zasilacz przez miernik poboru prądu -pobiera dokładnie(+-1W) tyle samo jakbym w ogóle nie miał baterii. Wreszcie pomogło wyłączenie i parokrotne podpięcie zasilacza, czego efektem było skokowe ładowanie -diody ok ale wskaźnik pokazał 55, 0, 57, 0, 55 i tak parę razy aż zostało ok. 55W. Pomyślałem, że może jestem jakoś negatywnie nastawiony - nowa bateria - niby bez efektu pamięci, bez potrzeby formowania (tylko lekkiej "kalibracji elektroniki" ale to nawet niekoniecznie-ostatnio naczytałem się mnóstwo na tematy bateryjne!) a że miernik może po prostu tak straszy. Po rozładowaniu (przy wyłączonym laptopie) podpiąłem zasilacz i zostawiłem na parę godzin (ładowanie 55W-wszystko ok). Wróciłem - zielona dioda, 0W na zasilaczu (miernik na pewno pokazuje od 2W, niżej nie wiem). Włączam.. 50%. Nie ładuje. Próbują podłączać zasilacz podczas pracy - nie ładuje, wyłączać i wtedy - nic. Odczekałem 5min i znowu podłączyłem - ciągle nic. Nie mam już więcej pomysłów.
    Ma ktoś jakiś pomysł? Ręce opadają, jak tu być optymistą?

    ps. ale pojechałem już przy pierwszym poście!

    0 2
  • Pomocny post
    #2 09 Paź 2011 12:59
    Bródka
    Poziom 39  

    Zobacz czy w biosie nie masz ustawionej opcji która odpowiada za zatrzymanie ładowania np przy 50%, producenci to niekiedy stosują aby wydłużyć prace baterii

    Poprzednia bateria się dobrze ładowała ?

    0
  • #3 09 Paź 2011 13:06
    w3d
    Poziom 10  

    Bródka jesteś geniuszem!
    (Dziwne, że poprzednio w efekcie naładowała się do 100%)

    dzięki!!

    0