Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

S7-1200 i komunikacja dzięki CM1241

elektrokuba 09 Oct 2011 14:27 2058 2
SterControl
    elektrokuba
    Level 12  
    Witam,
    Mam sterownik SIEMENSA 1212C i moduł CM1241. Czy ktoś może mi w prosty sposób wytłumaczyć jak wywołać komunikację? Aktualnie połączyłem się kablem z PC aby spróbować cokolwiek wysłać/odebrać i nic. Mam oprogramowanie STEP7 BASIC v2.0. i w bibliotece dotyczącej komunikacji jest tyle bloków że za dobrze nie wiem czym one się różnią i który jest do czego. Nie mogę nigdzie znaleźć żadnego easybooka ani przykładowego programu do tego i nie wiem jak to ugryźć.
    Docelowo chciałbym się połączyć z falownikiem jednak na razie nawet z PC mi nie wychodzi a co gorsze żadna z diod na module się nawet nie świeci.
    Bardzo proszę o pomoc lub o materiały.
  • SterControl
    elektrokuba
    Level 12  
    Piszę ponownie w tej sprawie, po kilku dobrych godzinach spędzonych nad sterownikiem są pewne postępy. Sterownik już zaczął "gadać". Jakoś opanowałem MODBUSa na CM1241 ale jednak cały czas mam problem z komunikacją freeport.
    Problem jest dość nietypowy gdyż dane są wysyłane/odbierane jednak są jakoś po drodze kodowane w zupełnie dla mnie nie zrozumiały sposób. Poniżej przykłady:
    PLC->PC:
    0 -> 00FF00
    1 -> 00FD00
    2 -> 00FB00
    3 -> 00F900
    .
    .
    .
    Z tego zauważyłem już że zamieniając dwa środkowe znaki na binarny kod można odnaleźć wysyłane wartości po uprzednim zanegowaniu i obcięciu jednego bitu. Problem jest taki że wysyła tylko 4bity danych i nie chce więcej choćby nie wiem co ...

PC-PLC
    0 -> nic
    .
    .
    11 -> 6767 (HEX)
    12 -> 6733
    13 -> 6764
    .
    .
    .
    Tutaj już w ogóle się logiki doszukać nie mogę...

Bardzo proszę o pomoc bardziej doświadczonych ode mnie.
    Szukałem już gdzie mogłem i nic. W internecie pusto, easybooków brak, te co mam to w nich tego nie ma, Panowie z SIEMENSa mnie olali (non stop na jakiś wyjazdach co dzwonie to rozmawiam z kimś innym :/ )

Z góry dziękuję za pomoc.
    elektrokuba
    Level 12  
    Witam,
    Odświeżam temat ponieważ ponownie zająłem się tą sprawą, wiem już nieco wiecej lecz nadal nie mogę dojść do porozumienia z moim sterownikiem a w zasadzie to z freeportem.
    Na obrazkach przedstawiłem aktualną sytuację:

Tak jest skonfigurowany port:

Tutaj dane wysyłane:

A tutaj to co dociera do odbiornika:

Ktoś mi może wytłumaczyć dlaczego Dane odebrane różnią się od wysłanych i co z tym można zrobić? Ewentualnie co sprawdzić/zmienić.
    Za wszystkie podpowiedzi bedę bardzo wdzieczny.