Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bojler - cieknąca woda z zaworu bezpieczeństwa

lightfire82 09 Oct 2011 21:58 52232 11
    lightfire82
    Level 10  
    Witam. Ostatnio byli u mnie Panowie z wodociągów. Założyli mi zawór przed licznikiem, za licznikiem i wymienili tez licznik. Na liczniku mam oznaczenia 16 bar.. Otóż wszystko było okej z bojlerem do momentu wymiany przez wodociągi.. bojler mam 40 litrowy. Na bojlerze mam napis - znamionowe ciśnienie 0,6 MPa, z kolei zawór, który dwukrotnie wymieniałem ma napisane, że stosowany jest do csnienia 0,67 =-0,03 MPa. Z zaworu bezpieczeństwa woda nadal cieknie. Co mam zrobic??
    GSM
    Level 25  
    Witam,

wymiana wodomierza nie miała prawa na to wpłynąć :!:
    16 bar to maksymalne ciśnienie pod którym ten wodomierz może pracować.

Warto by było przeczyścić zawór bezpieczeństwa.
    Możliwe że po spuszczeniu wody z instalacji (na czas montaż wodomierza) i ponownym jej napełnieniu z rur odkleiły się śmieci.
    Jeśli w instalacji jest zawór zwrotny to podczas gdy bojler grzeje woda, która się rozszerza ucieka zaworem bezpieczeństwa.
    Owe śmieci mogły przyblokować zawór.
    W przypadku z zaworem zwrotnym powinno być zainstalowane naczynie przeponowe.

Pozdrawiam,
    GSM
    Anonymous
    Anonymous  
    steve2
    Level 17  
    Witam.Kolego ja ostatnio wyrzuciłem 2 takie zawory.Miały max. ciśnienie 0,6 bar.
    w sieci max o,5 a po dwóch dniach zaczęły cieknąć. Pomogła przeróbka na zbiornik przeponowy. Spróbuj jeszcze tak radził kolega, wykręć go i zobacz czy niema w nim jakiś śmieci. Niestety mamy taką wodę że gdy zamkniesz zawór a potem go otworzysz to w kilkuletniej instalacji potrafi zerwać odkład na rurach i zablokować wszystko po drodze.Ja po wymianie baterii chciałem rozkręcać cały odcinek bo nie miałem ciepłej wody .Na szczęście najpierw zajrzałem do baterii i wypłukałem cały osad i piach
    Anonymous
    Anonymous  
    lightfire82
    Level 10  
    Nie dodałem Panowie, że już dwukrotnie wymieniłem zawór bezpieczeństwa na ciśnienie znamionowe 0,67 +-0,03 MPa, dokładniej mówiąc: http://www.zawor-do-bojlera.pl/ i nic mi to nie dąło..
    jotu22
    Level 20  
    Prawdopodobnie panowie hydraulicy przy okazji wymiany licznika wstawili też zawór zwrotny.
    Zawór bezpieczeństwa również posiada zawór zwrotny i rozszerzająca się w bojlerze woda nie ma gdzie ucieć. Rozwiązaniem jest zbiornik przeponowy. Tylko ta cena:(
    Anonymous
    Anonymous  
    lightfire82
    Level 10  
    Prawdopodobnie 6 atmosfer. Takie ciśnienie w standardzie jest podawane przez MWiK. Spuściłem dzisiaj wodę z bojlera, zamontowałem wszystko o d początku i zmniejszyłem ogrzewanie wody do minimum. Zobaczę co się będzie działo dalej. Nie ukrywam, że po spuszczeniu wody miałem małe kawałki kamienia, którego już tam nie ma.. Byłem tez w castoramie i doradca mi powiedział, że gdyby juz nic nie podziałało musiałbym się zgłosic o pomoc w zamontowaniu reduktora ciśnienia, który musiałby byc zamontowany za licznikiem. Czy to też mogło by pomóc?
    grzeskk
    Level 35  
    Załóż kolego naczynie przeponowe i po problemie, miałem to samo. Grzanie wody powoduje jej rozszerzenie i nadmiar ucieka zaworem bezpieczeństwa żeby nie rozerwać zbiornika.
    Anonymous
    Anonymous  
    lightfire82
    Level 10  
    A więc tak. Odkręciłem wszystkie części.. spuściłem wodę..ustawiłem temperaturę na minimum, żeby sie tak nie grzał - i tak daje wysoką temp. na minimum.. następnie wszystko zamontowałem do stanu użytku.. i jak na razie chodzi bez zarzutu, zawór nie puszcza wody i jest w porządku. Panowie. Dziękuje za wszelkie wskazówki. Na pewno będe je miał na uwadze gdyby się okazało, że w przyszłości problem sie powtórzy, a któreś z powyższych rozwiązań, wskazówek okaże się trafne w 100%. Pozdrawiam.