Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    bergerac
    Level 2  
    Witam !
    Chcę zrobić podgrzewane lusterka, przy zastosowaniu taśmy oporowej z Cyfroniki. Nie wiem tylko, jak liczy się wydajność cieplną przy zasilaniu 12V. Czy ktoś zna może jakiś wzór ?
    tabaluga
    Level 12  
    w przypadku pradu prawie cala praca zostaje zamieniona na cieplo wzory na prace praca=napiecie * natezenie * czas ewentualnie praca=napiecie do kwadratu*czas / opór ale jaka ilosc ciepla zostanie przekasana do lusterka to zalezy od wielu czynników moze ci wystarczy znac moc grzalki moc =natezenie *napiecie albo moc= napiecie do kwadratu przez opór

zostaje ci chyba metoda prob i bledow:)

Tabaluga
    kss213
    Level 20  
    prpponuje podkleic pod lusterko z 5 rezystorow cemenciakow z wyl czasowym albo po przekroczeniu temp i dodatkowo do tego jakis zwykly wlacznik gdzies to juz widzialem ale wartosci dokladnej nie podam jaki gosc mial
    zadaje sie ze w ktorejs EP byl o tym artykul
    pozdrawiam :)
    uaz
    VIP Meritorious for electroda.pl
    cztery szeregowo rezystory po 1,5 om - to da grzałkę ok. 25 W
    Do tego czasówka na ok 5 minut. - czasówka np. na 4060.
    Rezystorki po 20 W każdy ( są fajne płaskie i dobrze dolegają do szybki ).
    bergerac
    Level 2  
    dzięki, patent z rezystorami znałem, myślałem, że taśmę lepiej dopasuje do całej powierzchni lustra. A jeszcze mógł bym prosić ciut szczegółów na temat czasówki 4060 ?
    Nick
    Level 12  
    Tylko uważaj przy wyciąganiu wkładów z lusterek. Robiłem w swoim Civicu i jeden mi szlag trafił... Strasznie ciężko dobrać się było.
    gajart
    Level 13  
    Na giełdach samochodowych sprzedają gotowe folie grzejne które nalepia się na wewn. stronę lusterka dwa kabelki podłączyć i gotowe.
    Ceny nie znam ale u mnie w Krakowie zawsze to mają
    Pozdrowienia
    bendix
    Level 12  
    Zaciekawiła mnie ta folia grzejna, ponieważ nigdzie się z takim produktem nie zetknąłem, ani w sklepach ani na giełdzie samochodowej (rzeszowskiej). W moich lusterkach (CorsaB) nie ma możliwości przyklejenia rezystorów, ponieważ lusterko przyklejone jest do płytki montażowej, która zamocowana jest w obudowie lusterka na przegubie kulowym w celu regulacji ustawienia. W grę wchodzi jedynie cienka folia grzewcza wklejona pomiędzy szkło a płytkę montażową. Ciekawe czy jest to produkt krajowy, ewentualnie gdzie jeszcze można to nabyć?
    Crazy Horse
    Level 11  
    Widziałem kiedyś w sieci stronkę firmy rozprowadzającej takie folie grzewcze. Zdaje się, że oferowali nawet sprzedaż wysyłkową. Nie zamawiałem tego u nich, ale adres zachowałem:

http://www.lusterka.ramtel.pl/

Jeżeli z niego skorzystasz to chętnie zapoznam sie z uwagami co do firmy i ich wyrobów 8)
    bendix
    Level 12  
    Znam tą stronkę, wymiarowo najbardziej odpowiednia grzałka to GB-10, 13W/12V. Wysłałem do nich już kilka postów, z zapytaniem o cenę grzałek, wkładów lusterek, ponieważ stare przy demontażu można uszkodzić. Lecz bezskutecznie czekam na odpowiedź, olewają równo potencjalnych kientów, wczesniej zima się skończy niż otrzymam jakieś informacje!
    Pozdrawiam.