Witam. Mam następujący problem: mój Polonez strzelał na gazie, na benzynie było ok, wymieniłem świece i przewody WN i wciąż to samo. Postanowiłem więc zmienić cewkę, bo to jedyna opcja w takim przypadku. Okazało się, że to była wina cewki. Po wymianie na drugą cewkę samochód zaczął normalnie funkcjonować i jeździć na gazie oraz wciąż jeździł ok na benzynie. Niestety szybko okazało się, że druga cewka, którą pożyczyłem od kolegi, prawdopodobnie jest uszkodzona, bo podczas jazdy zapala się kontrolka immobilizera na chwilę i gaśnie (może 1-2 sekundy się świeci) albo miga w regularnych odstępach czasu kilkanaście razy, po czym gaśnie, albo trzeba się zatrzymać i wyłączyć i włączyć silnik, wtedy również gaśnie ta kontrolka. Dzięje się tak praktycznie tylko na gazie, na benzynie nic takiego nie zaobserwowałem. Co zauważyłem, to to, że podczas takiego zachowania samochód normalnie jedzie i pracuje silnik ok. Wczoraj na chwilę podczas jazdy na benzynie włączyła się kontrolka check engine (taka pomarańczowa w Poldku), po chwili dosłownie zgasła. Dzisiaj założyłem drugą cewkę, również od kolegi, miała być już na 100% sprawna, bo jeździł na niej całkiem niedawno. Zamieniłem po raz kolejny cewkę, uruchomiłem silnik i ponownie silnik ładnie pracuje, ale historia ta sama, czyli kontrolka immobilizera wariuje. Przełożyłem więc na próbę starą cewkę, na której strzelał na gazie i immobilizer już nie wariuje, samochód pracuje ok na benzynie, natomiast na gazie w ogóle po przełączeniu nie działa silnik, to jest jakby ktoś wyłaczył silnik ale nie wyłączył zapłonu (wszystkie kontrolki normalnie się świecą). Póki samochód się toczy, przełączam go ponownie na benzyne i znowu zaczyna normalnie pracować, kontrolka się nie świeci od immobilizera. Wcześniej na tej cewce, strzelał, ale na gazie silnik pracował, teraz nawet nie chce na gazie działać. Za to na tych dwóch pożyczonych są problemy z kontrolką immobilizera, tak jak wyżej opisałem. Czego to może być przyczyna i jak to rozwiązać? Logika nakazuje, że to cewka i trzeba kupić nową (przewody WN i świece nówki, mam je 2 tygodnie dopiero). Pytanie wtedy czy dostanę gdzieś jeszcze oryginalne cewki do Poloneza/Lanosa, czy tylko ten chiński badziew za 70 zł z allegro muszę zamówić? Z góry dzięki za wszelkie informacje.