Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaką stację lutowniczą dla początkującego zrobić?

Usiu007 10 Oct 2011 23:21 3236 10
phoenixcontact
    Usiu007
    Level 13  
    Witam,
    jestem w 2 klasie technikum elektronicznego i tak się składa, że w ramach unijnych zajęć mamy naukę wytrawiania płytek (będzie to chyba robione metodą naświetlania) Płytkę można zaprojektować dosyć dużą i wszystko robimy darmowo - więc żeby nie zmarnować takiej okazji chciałbym zrobić coś co mi się na pewno przyda - a tak się składa, że brakuje na moim wyposażeniu 'warsztatu' porządnej lutownicy - lutuję zwykłą, kolbową 60W kupioną za niecałe 20zł. Więc pomyślałem o budowie jakiejś stacji lutowniczej - ale ja jako początkujący nie jestem w stanie jeszcze wybrać, która będzie lepsza a która gorsza.
    Przyszłemu elektronikowi napewno stacja się przyda. Myślałem o kupnie jakiejś gotowej stacji do poskładania - ale to jest trochę mało kreatywne..
    Moje wymagania co do stacji - powinna być w miarę prosta w budowie, powinna mieć 1 wyświetlacz, który będzie pokazywał temperaturę grota, nastawianie temperatury nie musi być widoczne na wyświetlaczu - wystarczy mi wyskalowanie wokół potencjometru.
    A jeśli chodzi o pieniądze jakie mam przeznaczone na ten cel no to wolałbym w miarę tanio, ale żeby trochę też pochodziła. :)
    Czy może nie warto budować stacji, lepiej zainwestować w nową ze sklepu a na zajęciach zaprojektować coś innego?

Czekam na wasze propozycje :)

Pozdrawiam,
    Usiu
  • phoenixcontact
  • phoenixcontact
    Usiu007
    Level 13  
    Witam ponownie :)
    Zauważyłem, że do każdej stacji potrzebny jest mikroprocesor, więc postanowiłem najpierw znaleźć jakiś prosty programator do mikroprocesora.
    Czy ten programator będzie dobrym rozwiązaniem(bezpiecznym dla komputera i w miarę uniwersalnym)?
    Szczerze mówiąc o programowaniu mikroprocesorów nie mam zielonego pojęcia a chciałbym wreszcie coś ruszyć w tym kierunku, więc proszę o pomoc :)

http://ajd.czest.pl/~pawel.borkowski/wyklady/avrisp/budo_pro.html <-chodzi mi o ten programator :)
    ~ReverseEsper
    Level 15  
    Hmm jeśli miałbyś ochotę robić prawdziwe full DIY , za 4$30 (łącznie z przesyłką) można kupić od TI zestaw do nauki , który zawiera dwa mikropocesory serii MSP430 i programator do tego wszystkiego :) (sam to coś posiadam - fajnie się używa) . Naturalnie ze strony do ściągniecia pełne środowisko programistyczne do tego. Minus taki, że nie mógłbyś skorzystać z żadnego z gotowych schematów i musiałbyś wszystko robić sam :)
    Usiu007
    Level 13  
    Bardziej chodzi mi o to, aby mieć programator który zapewne w przyszłości będzie mi nie raz potrzebny, programowanie zaczyna mi się dopiero w kolejnej klasie, więc miałbym już jakieś podstawy. Robiłem już zasilacz regulowany z electronics lab, do tego zrobiłem dosyć popularny multimetr - no i znów pojawił się problem z programowaniem mikroprocesora, na moje szczęście był pewien miły pan w elektronicznym który zgodził się zaprogramować moją atmegę za darmo. :)
    Teraz przyszedł czas na zrobienie stacji lutowniczej, która nie obejdzie się bez mikroprocesora (atmega8) więc chciałbym już sam na nią wgrać program. :) Dlatego potrzebny mi jest jakiś programator który będzie służył do prostego programowania i nie uszkodzi komputera. :)

Pozdrawiam,
    Usiu
    ~ReverseEsper
    Level 15  
    Hmm w takim razie, może USBASP ?

Projekt tego jest tutaj :
    http://www.fischl.de/usbasp/

Sam programator jest tak popularny, że na allegro po wpisaniu USBASP dostaniesz całą listę klonów.

Mam ten programatorek - wszystko co potrzebne to ten programator, komputer, kabelek i własnej roboty gniazdko które ma podpiete piny we właściwych miejscach.

Używam do programowania swoich attiny, a i wiem że daje sobie radę z atmega i tak dalej.
    Usiu007
    Level 13  
    A czy ten programator który pokazałem wcześniej na 74HC244 jest gorszy?
    Mam port LPT w komputerze, więc myślę, że lepiej i prościej będzie zrobić programator pod ten port niż pod USB.
    Dodatkowo ten, który pokazałeś jest oparty na mikroprocesorze - co się wiąże z wcześniejszym zaprogramowaniem jego a takiej możliwości niestety nie mam.
    ~ReverseEsper
    Level 15  
    Hmm, a przepraszam, jakoś umknął mi ten post z linkiem do twojego programatora.

Generalnie daawno temu , miałem programator pod port drukarki - dużo prostszy od podanego przez ciebie, ( do zestawu nauki o procesorah 8051. I jakoś to działało. Niestety potem po kilku zmianach komputerów i płyt głównych, programator zaprzestał chęci działania ( raz działał raz nie) - dlatego zmieniłem go na USBASP.

Ponyprog update'owane było ostatni raz w 2008 roku i doprawdy nie wiem jak to będzie działało z Windows Vista albo Windows 7 .

Cena budowy wskazanego przez ciebie progamatora nie wygląda na zbyt wygórowaną, myślę że warto go zrobić. (Szczególnie jeśli pracujesz na windows XP) .
    Usiu007
    Level 13  
    Sprawa wygląda tak, że na zajęciach unijnych (tych od płytek) będziemy najpierw robili prostą płytkę a następnie jakąś bardziej skomplikowaną - więc jaką tę prostą chciałem zrobić programator, na wejście LPT wydaje się dużo prostszy schemat i tańszy - jednak ja korzystam z windows'a 7 - więc teraz sam nie wiem jak to będzie działało pod tym systemem.
    Usiu007
    Level 13  
    Przepraszam za odkopanie, ale na przyszły tydzień prawdopodobnie będziemy startować z projektowaniem płytek, więc pytanie - czy programator z powyższego postu jest bezpieczny dla komputera i mikroprocesora?
    Jaką stację lutowniczą dla początkującego zrobić?