Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Philips 14gr1221/10b. Ciągle pulsuje dioda stand-by. Brak reakcji na pilota.

Oberixx 02 Dec 2004 19:59 3169 15
Altium Designer Computer Controls
  • #1
    Oberixx
    Level 13  
    Dostałem w spadku po babci owy TV najpierw jak go włączałem to po kilku minutach pojawiał sie obraz oraz dzwięk po jakimś czasie TV zgasł brak reakcji na pilota, tylko ciągle pulsuje dida stanby. Proszę o pomoc jeśli ktoś wie co mogło się stać. Z góry dziękuje.
  • Altium Designer Computer Controls
  • #2
    _PREDATOR_

    VIP Meritorious for electroda.pl
    Witam
    Z pierwszego objawu, który opisujesz wynika, że są w obwodach drukowanych zimne luty, tz. przerwy, sprawdż bardzo dokładnie całą płytę główną, szczególnie w miejscach termicznych - nagrzewających się jak: zasilacz-przetwornica, układy stabilizacji, wysokie napięcie, złącza.
    Możliwe też jest, że taka przerwa spowodowała trwałe uszkodzenie TV.
    Wówczas sprawdż TV od "końca" (nie mylić z czymś innym :P ), zasilanie z przetwornicy, odcinając zasilanie główne, podłączając sztuczne obciążenie, dokonaj pomiarów, daj coś czego można by się czepić.
  • Altium Designer Computer Controls
  • #3
    ELEKTRON2
    Level 21  
    najprawdopodobniej uszkodzony jest zasilacz , gdzie trzeba sprawdzić go na żarówce op wylutowaniu tranz. końcówki mocy H (podłączyć do kolektora żarówkę 60 W) i pomierzyć napięcia ,jak nie startuje to wymień elki na stronie pierwotnej to pierwszy krok .
  • #4
    Telo
    Service technician RTV
    W najgorszym przypadku chassis GR1AX uszkodzeniu ulega trafopowielacz,ale wymień na początek elektrolity 6,8uF spradz czy nie jest uszkodzony tranzystor w odchylaniu.
  • #5
    Oberixx
    Level 13  
    Cześć po długich świętach :) dobrałem się za prace. Po pomiarach stwierdziłem, że poleciały rezystrki w obwodzie tranzystora 7610 tzn 3616 i 3680. Następnie diody w prostowniku, dioda zenera 6610, kondensator 68nF (2614), dioda 6642 i tyrystor SF2D41 ma zwarcie między anodą i katodą więc jest też sypnięty. Jutro lece po części i dam znać co i jak. Może macie jeszcze jakieś podejrzenia co do innych elementów bo wsztstkie części w torze zasilania sprawdziłem i chyba są sprawne , może jakaś dioda ma jeszcze upływność. Posprawdzałem luty pod lupą poprzelutowywałem je, jak podstawie nowe elementy i Tv nie ruszy podpinam żarówe i dalej sprawdzam. Narazie to wszystko cześć. Jak coś podejrzewacie to dajcie znać.
  • #6
    _PREDATOR_

    VIP Meritorious for electroda.pl
    Zrób jakieś pomiary (przetwornica), pod obciążeniem, daj się czegoś czepić.
  • #7
    Oberixx
    Level 13  
    Pomierzyłem wszyskie uzwojenia na transformatorze i trafopowielaczu. Zwarc międzyzwojami nie ma, omomierz pokazuje po kilka dziesiątych oma na uzwojeniach, więc sę chyba ok. Pomiar napięcia zakończyłem na pimiarze napięcia za mostkiem - wynosiło ponad 300V! stałego. Bezpieczniki całe, brak 95V jest natomiast 5V. Narazie to wszystko, ponieważ u siebie nie dostałem wszystkich części, więc zamówiłem je z netu i czekam na nie. Po wymianie napewno się odezwe.
  • #8
    Oberixx
    Level 13  
    No i jest, zwarty tranzystor w odchylaniu i pusty kondensator 6,8u to chyba wszysko jak myslicie? Mam pod ręką BUT11AX a potrzebny jest AF może byc czy nie i co mogę wsadzić zamiast BYD33D i jak mogę dokładnie sprawdzić trafopowielacz?
  • #9
    _PREDATOR_

    VIP Meritorious for electroda.pl
    BUT11AF - tak.
    Za BYD33D -BYD33J, zobacz tu:
    http://www.cybor-tech.com.pl/ (wpisz BYD33), i tu:
    http://www.nowyelektronik.pl/ (wpisz BYD33).
    Trafopowielacz sprawdzisz na testerze.
  • #10
    Oberixx
    Level 13  
    Dzięki wszystkim za podpowiedzi.
    Jeszcze tylko małe pytanie: O jaki tester chodzi (trafopowielacz)?
  • Helpful post
    #11
    _PREDATOR_

    VIP Meritorious for electroda.pl
    Miernik do sprawdzania trafopowielaczy, np. tester opisany w Serwisie Elektroniki z 1997 nr.12 str.38.
  • #12
    Oberixx
    Level 13  
    Po wymianie wszystkich uszkodzonych części TV nadal niedziała jest 4.5V zamiast 5V, 330V na wyjściu prostownika, zamiast 95 jest 47V. Przetwornica niby piszczy ale nadal niedziała. Na bramce tranzystora fet mam 28V na źrodle 26V, a na drenie 320V. Coś jest nie tak bo nawet procesor niewysyła sygnału na diode stanby. Brak reakcji na cokolwiek. Co i w którym miejscu odpiąć żeby podłączyć żarówe.
  • #13
    Oberixx
    Level 13  
    Wreszcie udało mi się uruchomić przetwornice. Trochę tego było ale działa. Lecz TV nadal nienadaje się do użytku. Po pierwsze dioda led wciąz miga telewizor zachwuje sie tak jakby w takt migania się załączał i wyłączał widać w poświacie koło z pionowymi kreskami w kolorach odpowiednio RGB. Po drugie na ekranie jest tylko cieńka pozioma linia podejrzewam układ TDA3853b. Gdy go poraz pierwszy uruchomiłem zanim poleciało odchylanie dioda rónierz migałą i objawy były takie same tylko że obraz był raz zielony raz żółty i widoczne byłu cieńkie linie poziome co kilka centymetrów. Póbując zrobić cokolwiek przyciskami na TV lub pilotem słychac jakieś zmiany. Kineskop dziwnie brzęczy i zauważyłem że czasami potrafi przeskoczyć iskara pomiedzy metalową opaską na szyjce kineskopu a końcówką drutu nawojowego od cewet koło tej opaski. Miejsce te pokryłem lakierem do paznokci i przeskoków iskry niema. Z góry dziękuje za podpowiedzi. Wiecie może jak sprawdzić procka i układ TDA8305. Proszę o pomoc.
  • #14
    edberg
    Level 30  
    te cienkie linie to prawdopodobnie efekt wyschnietych kondensatorow elektrolitycznych kolo pionu
    teraz pwenie i scalak polecial ale na poczatek wymien elektrolity
    przebieg usterki mogl byc taki padl scalak w odchylaniu pionowym zasilanie tego tda jest z trafopowielacza ktory w tym wypadku byl mocno obciazony co spowodowalo zwarcie traznzystora na wysokim a potem uwalilo przetwornice
    pozdrawiam
  • #15
    Oberixx
    Level 13  
    Owszem tak mogło być na początku zanim odpaliłem przetwornice ale teraz gdy już działa przetwornica tranzystor wysokiego jest ok wszystkie napięcia z trfopowielacza są w normie tylko jest jedna gruba linia na środku i podejrzewam że padło odchylanie pionowe ale za nie jest odpowiedzialny chyba tylko TDA3653B. Jak odepne cewki odchylania poziomego to pojawia się tylko plamka na środku więc wnioskuje że odchylanie pozime jest wpożądku. A może ktoś spodkał się z przypadkiem tej migającej diody. Przeczytałem wszystkie posty na forum i dowiedziałem się tylko że moze niema sprzężenia ale jakiego? Acha z wstępnych pomiarów tego TDA to na nóżkach 1 i 3 jest 1V tak jak w schemacie 9 i 6 jest 26V więć ok, na 8 jest 0 i na 5 kolo 6V. Kondensator 22U i 1000U wymienione.
  • #16
    edberg
    Level 30  
    wylutyj tego tda3563 i sprawdz teraz napiecia zasilania jak sa ok wstaw nowego!
    pozdrawiam