Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Rozbudowa Evo48 i integracja central

siudzio 12 Oct 2011 00:40 1564 3
Optex
    siudzio
    Level 9  
    Witam,
    mam własnoręcznie uruchomioną instalację w bardzo prostej architekturze.
    Centrala Paradox Digiplex EVO 48 + 4 PIR + Moduł komunikacji IP100.
    PIR nieadresowalne bez podwajania linii podłączone N.C,
    IP100 podpięte na magistrali centrali.

Wszystko działa, ale chciałbym rozbudować system i proszę o rekomendację jak to zrobić.
    Nowe wymagania:
    1) Chciałbym dodać 5 kolejnych PIR i 7 kontaktronów, 2 czujnika zalania, 1 czujnik dymu
    2) Chciałbym dołączyć moduł powiadomień SMS
    3) Chciałbym dołączyć moduł sterowania pilotami
    4) Chciałbym przygotować system do sterowania roletą w oknie

Ważna uwaga dodatkowa: mam też centralkę Ropam Neo z GSM, którą chciałbym spróbować wykorzystać, jeżeli tylko jest taka techniczna możliwość. Nie chcę przejść całkowicie na NEO

Problemy/pytania do Was:
    Ad 1) Moja centrala ma tylko 8 wejść (z podwojeniem 16) i nie wystarczy mi tych wejść do podłączenia wszystkich czujników, które chciałbym. Co rekomendujecie robić:
    - kupić moduł rozrzedzeń linii i podpiąć do magistralą centrali (np Evo ZX8) ?
    - podpiąć linie do Ropam Neo i próbować się zintegrować z tym systemem (czy się da i jeżeli tak, to jak jak? po jakim kanale komunikacja?)

Ad 2) Podobnie jak wyżej
    - czy kupić jakiś nowy moduł (jaki ???)
    - czy próbować integrować się z Ropam Neo (jak j.w.?)

Ad 3) Tutaj zdecydowałem się na moduł od Paradox-a Magellan RTX3. Czy może ktoś to odradza lub ma lepszy pomysł

Ad 4) Zależy mi w zasadzie na jednej rolecie (fajnie było by mieć 4). Chciałbym to sterować z pilota (np via Magellan RTX3)
    - myślę nad sterowaniem przez wyjścia PGM z poziomu centrali lub jakiś modułem rozszerzającym od Parodoxa do PGM, jeżeli chciałbym mieć to na wszystkie rolety
    - znowu pomysł za NEO i użyczenie z tej płyty 2 złącz "sterowane wyjścia wysoko-prądowe 12V/1"

Jeżeli dla specjalistów to proste pytania to przepraszam za zaniżenie poziomu, ale mi amatorowi nie udało się wygooglać jak podejść do tego tematu. Nie ukrywam, że zależy mi na minimalizacji kosztów :-)
  • Optex
    siudzio
    Level 9  
    Panowie - czy nikt nie może niczego zasugerować ?
  • Optex
    todaks
    Level 19  
    Nie dziw się że nikt nie odpowiada. To co chcesz zrobić to tak jak złożenie samochodu gdzie przód będzie od Passata a tył od malucha .
    Po pierwsze - czemu nie wykorzystujesz funkcji podwajania ? Dzięki niej możesz do płyty głównej podpiąć 16 czujników z pełnym rozpoznaniem.
    Po drugie - jako rozszerzenie zastosuj dedykowany ZX-8 dzięki czemu zyskasz kolejne 16 wejść.
    Do sterowania pilotem najlepiej wykorzystać moduł RTX-3 i piloty MG-2 dzięki czemu będziesz mógł odczytywać potwierdzenie zazbrojeń partycji.
    Moduł SMS np. PCS-200 podpinasz w dedykowane wejście GSM i masz pełną kontrolę nad systemem ( SMS-y z każdej linii z nazwą i czasem , wszystkie zdarzenia systemowe ) oraz możliwość sterowania za pomocą SMS. A centralkę ROPAM - odsprzedaj na ALLE tanio .
    siudzio
    Level 9  
    todaks wrote:

Po pierwsze - czemu nie wykorzystujesz funkcji podwajania ? Dzięki niej możesz do płyty głównej podpiąć 16 czujników z pełnym rozpoznaniem.
    Po drugie - jako rozszerzenie zastosuj dedykowany ZX-8 dzięki czemu zyskasz kolejne 16 wejść.

Podwajanie tylko na samej płycie nie wchodziło w grę - chciałem więcej niż 16 czujników, a na dodatek linii pożarowej nie można podwajać.
    ZX-8 to koszty :(
    To co chciałem da się zrobić na 2 centralach przez wejście programowalne. Traci się tylko sygnalizację, która linia jest otwarta na centrali "slave".

todaks wrote:

Do sterowania pilotem najlepiej wykorzystać moduł RTX-3 i piloty MG-2 dzięki czemu będziesz mógł odczytywać potwierdzenie zazbrojeń partycji.

Tak zrobiłem

todaks wrote:

Moduł SMS np. PCS-200 podpinasz w dedykowane wejście GSM i masz pełną kontrolę nad systemem ( SMS-y z każdej linii z nazwą i czasem , wszystkie zdarzenia systemowe ) oraz możliwość sterowania za pomocą SMS. A centralkę ROPAM - odsprzedaj na ALLE tanio .

PCS-200 to ponad 1200 zł - za dużo.
    Poprzez wyjście programowalne i NEO zrobiłem powiadomienia. Nie ma pełnej informacji i kontroli jak z PCS-200, ale "darmowo" jest podstawowa i najbardziej potrzebna informacja i kontrola - tj. info alarm i zmiana stanu rozbrojenia.

Dodano po 2 [minuty]:

Zamykam temat, bo sam sobie go rozwiązałem :)