Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy stary konwenter MACAB odbierze "cyfre" z satelity

4stefan 12 Oct 2011 20:00 3116 11
    4stefan
    Level 9  
    Witam,

zacznę od tego, że jestem zielony w temacie satelit, telewizji cyfrowych, częstotliwościach, itp. Temat postu prawie w całości ukazuje mój dylemat.

Otóż w ostatnim czasie nabyłem "talerz" satelitarny 110 wraz z konwerterem. Cały zestaw jest dość stary, więc nie wiem co będzie lepsze do odbioru Cyfrowego Polsatu czy nowy ewentualny konwerter - jeszcze nie kupiony (obrazek nr 1) czy też stary, który był w zestawie (obrazek nr 2 i 3).

1.
    2.
    3.

P.S. W razie jakby ktoś nie doczytał się ze zdjęcia specyfikacji starego konwertera, załączam opis:

MACAB model MAC-950
    LNB HEMT IN FREQUENCY 10.95-11.70GHz
    SUPPLY VOLT 15-22VDC 160mA max
    WARRANTY VOID IF OPENED

SER. KB 0015044
    MADE IN JAPAN

Pozdrawiam serdecznie
  • Helpful post
    telbod
    Level 32  
    Dobra japońska technologia, ale tylko do muzeum się nadaje. Musisz kupić nowy konwerter. Obecnie praktycznie jeden rodzaj jest dostępny. Nie musisz szukać takiego co będzie na nim napisane FULL HD, 3D i inne pierd....cena do 30. Co do anteny .... o wiele za duża. działać będzie , ale z montażem i ustawieniem będziesz miła sporo problemów. Głownie z mechanicznego powodu. Nowa antena np CORAB. Link
    4stefan
    Level 9  
    Właściwie to posiadam standardowy talerz Cyfrowego Polsatu i niestety przerywa mi obraz na niektórych programach... Dowiadywałem się w sklepie odnośnie owego problemu i otrzymałem, krótką poradę - im większy talerz, tym stabilniejsze programy (pod warunkiem, że talerz jest odpowiednio ustawiony).

Reasumując, posłuchałem się porady i kupiłem większy talerz (używany) wraz z konwerterem, a że jest on japoński to postanowiłem dowiedzieć się czy przypadkiem nie jest lepszy od tego co posiadam, bądź co zamierzam kupić z 4 wyjściami.
    telbod
    Level 32  
    Zapewne lepszy był. Ale ma inne paramenty niż obecnie tobie dziś potrzebny. Jeżeli żadnych przeszkód przed antena nie masz to standardowa antena zdaje egzamin. Dokładnie ustawić antenę i konwerter. Najlepiej miernikiem.
  • Helpful post
    irekr
    Moderator
    Potwierdzam.
    Stary, bardzo leciwy konwerter, moi zdaniem produkcja z połowy lat osiemdziesiątych XX wieku. Na pewno jest "pełnoletni"....
    Obejmuje tylko dolną (najstarszą) cześć pasma satelitarnego czyli tyle co jest napisane na tabliczce: 10,95 do 11,7 GHz, czyli jeszcze przed wprowadzeniem pasma 10,7 do 12,75 GHz.
    Do tego ma jeszcze magnetyczny inwerter polaryzacji. Obecnie ciężko dostać odbiornik który potrafi taki konwerter wysterować.

Mało prawdopodobne by działał. Pierwsze konwertery satelitarne miał generatory wewnętrzne zrobione na rezonansie dielektrycznym (współczesne mają generatory PLL stabilizowane kwarcem). Czułość jak na współczesne konwertery jest żadna, szumy potworne, emisji cyfrowej się na tym raczej nie odbierze. Generatory dielektryczne po kilkunastu latach najczęściej nie pracowały lub na tyle zmieniały częstotliwość pracy, ze trzeba było wprowadzać bardzo "egzotyczne" częstotliwości LNB.
    4stefan
    Level 9  
    Dzięki za otrzymane informacje...

Na koniec zapytam jeszcze o (wg Was) najlepszy konwerter satelitarny jaki mógłbym nabyć, by wszystko było ok. Oczywiście standardowy zdaje egzamin, jednak nie wierzę, by nie było lepszego, który np. jest stabilniejszy podczas silnych zachmurzeń bądź burzy, który też może być mniej czuły na idealne ustawienie konwertera względem sygnału satelitarnego i dającego dobry obraz lub podczas innych nie przychodzących mi w obecnej chwili rzeczy, które skutecznie mogą nie umilić oglądania TV.
  • Helpful post
    irekr
    Moderator
    Przy silnych zachmurzeniach pomoże tylko duża antena, ale tylko do pewnego stopnia.
    W firmie mamy kilka anten o średnicy powyżej 4 metrów i jak dobrze pada czy wiszą ciężkie chmury to nic nie pomoże.
    http://www.dipol.com.pl/oferta-tv-tv-sat-konwertery-single-x1,4400.htm
    Pierwszy od góry to bardzo przyzwoite urządzenie, sam mam kilka i nie narzekam.
    telbod
    Level 32  
    Potwierdzam
    Inverto ma bardzo dobre parametry. Ale najlepszy to taki co działa , robi swoje i się psuje.;) I tak wszystkie Made in China
    4stefan
    Level 9  
    A jakieś japońskie modele konwerterów są w sprzedaży??? Oczywiście z tych takich przyzwoitych i godnych polecenia :-)
  • Helpful post
    telbod
    Level 32  
    Może jakiś znajdziesz, ale w to co na pudełku chińczyki napiszą to do końca nie wierze. Jeśli ten co masz działa to nie warto zmieniać , chyba że na 4 wyjściowy , gdy ci tunerów przybędzie. Włącz w tunerze pomiar sygnału i konwerterem trochę skręć. Zobaczysz czy sygnał się poprawi.
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1