Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

subwoofer i napęd za nie wielki budżet

nikeziom 13 Oct 2011 00:12 2456 24
    nikeziom
    Level 10  
    Witam, Chciał bym przeznaczyć kwotę 2000-2500zł na subwoofer i wzmacniacz do samochodu oraz ewentualnie kondensator. Myślę że taniej będzie kupić sam głośnik a skrzynię się wyliczy i dorobi:D. Jeśli chodzi o rodzaj muzyki jaki słucham to tu stawiam na uniwersalność: głównie Electro house, rap, raggamuffin czy ruffneck. Rocka itp raczej nie słucham na codzień ale zdarza się, że i na to mam ochotę. Zależało by mi na tym aby subwoofer nisko zchodził i był "żwawy" aktualnie mam niewiele wartego clariona w br i słychać że głośnik ten jest zbyt leniwy jak na mój gust. Czekam na propozycję i dziękuję!
    Sinsemillaa
    Level 15  
    Rockford HX2 w BR.
    A zapytam, jaki samochód? Dobre zaplecze prądowe? Ile miejsca masz do zagospodarowania?
    nikeziom
    Level 10  
    Mazda 323f BA Do zagospodarowania bagażnik, dobrze gdyby zotało nieco miejsca na jakieś pierdoły. Zaplecze prądowe? Zwyczajnie jeden akumulator i seryjny alternator.
    nikeziom
    Level 10  
    Potrzebuje subwoofera nie kabli, jakie kable będe potrzebował, takie sobie pociągnę (i tak muszę zmienić stary)
    bogus1984
    Level 26  
    Ktoś tu bije pianę i nabija sobie posty, czy jak ??? Na temat, ja bym się przymierzył do sporo tańszego, szybkiego i co najważniejsze potrafiącego uderzyć RE Audio, np. taki SRX i jego napędzić dobrze i powinno się spodobać.
    nikeziom
    Level 10  
    Może jakieś inne propozycje?
    Sinsemillaa
    Level 15  
    bogus1984 wrote:
    Ktoś tu bije pianę i nabija sobie posty, czy jak ??? Na temat, ja bym się przymierzył do sporo tańszego, szybkiego i co najważniejsze potrafiącego uderzyć RE Audio, np. taki SRX i jego napędzić dobrze i powinno się spodobać.

No to podałeś słaby przykład, bo akurat ceny używanych HX2 i SRX'ów niewiele się różnią, a mamy tutaj styczność z zupełnie innym graniem.

A może 2x Vega 104? Tylko, że nie każdemu pasuje jego brzmienie, jest dość twardy.
    W takiej kasie spojrzałbym jeszcze na np. JL 12w3, całkiem szybki głośniczek z dobrym zejściem.
    bogus1984
    Level 26  
    Jeżeli Twoim zdaniem SRX jest kiepskim przykładem w tej cenie to się nie zgodzę, co z tego że podajesz HX, jak tam napęd potrzebny konkretny, wiesz o tym, że mazda ma 70 A altek ??? Zaplecze prądowe jak na takiego potwora kiepskie, a żebyś zaraz nie proponował zaraz, że altek można zmienić, dać lepsze aku itd. Weź teraz kup jakiegoś pieca do tego np Oriona i razem z głośnikiem masz jakieś 2800, a do SRX masz napęd o wiele tańszy (prawdziwe 500 rms mu starczy) masz przyzwoite granie, głośnik z dobrym zejściem, uderzeniem i szybkością i łącznie z napędem zamykasz się w 1500 zł. Nie mówię, że HX 2 to gorszy przetwornik, po prostu ja nie ufam używanym mocnym głośnikom z niepewnej ręki.
    nikeziom
    Level 10  
    Podoba mi się ten RE Audio SRX-12 D2. Jaki wzmacniacz do tego byście polecili, i koniecznie kondensator (teraz jak głośniej muzyka gra to mi drogowe nieco przygasają na uderzeniu basu:D) Czy głośnik ten lepiej sprawdzi się w BR czy closed?
    qstosz
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jak Ci przygasają światła to sprawdź akumulator, alternator i całą

instalację CA.

Kondensator nie nadrobi braków/błędów w instalacji.
    widlak1990
    Level 10  
    qstosz wrote:
    Jak Ci przygasają światła to sprawdź akumulator, alternator i całą

instalację CA.

Kondensator nie nadrobi braków/błędów w instalacji.

u mnie kondensator dietz 1f rozwiązał problem przygasania świateł, przy glosniku niecałe 400 rms
    qstosz
    No tak udało się!

To niech kolega kupi za 200zł kondensator i jak nie pomoże to oddasz mu za niego?

Czy może jednak taniej będzie przejrzeć instalację?
    nikeziom
    Level 10  
    Instalacja jest w porządeczku, po prostu gdy uderza bas, w całej instalacji następuje niewielki spadek napięcia na rzecz wzmacniacza który musi zasilić głośnik. Kondensator eliminuje ten spadek bo moc potrzebna do napędzenia głośnika płynie z naładowanego wcześniej kondensatora, nie trzeba być geniuszem elektroniki żeby to wiedzieć ;) Czekam na propozycje napędu i kondensatora.
    qstosz
    Przepraszam że o tym wspomniałem.

Mam mocny sprzęt i nie mam żadnego przygasania.

Skoro wiesz lepiej to czemu niby pytasz.
    bogus1984
    Level 26  
    Proponuję BR ;) Wzmacniacz, np. Rodek R2180A2, Autotek SX-2300. Co do kondensatora, jak już koniecznie chcesz, to wystarczy Dietz 1,2 F.
    BlueSystem
    Level 28  
    qstosz wrote:
    Przepraszam że o tym wspomniałem.

Mam mocny sprzęt i nie mam żadnego przygasania.

Skoro wiesz lepiej to czemu niby pytasz.

Bywa, u mnie 2 wzmacniacze w sumie około 1200 RMS, i również o przygasaniu nie ma mowy ;) No ale kondensatory są modne, to czemu by nie...
    Przypomniało mi się jak kumpel zakładał u siebie jakieś CA, kupił super mega wypas oprawke do bezpiecznika pokazującą aktualne napięcie, i założył ją w bagażniku przy samym wzmacniaczu, żeby ładnie wyglądało... Tylko po co to wtedy ?
    Sinsemillaa
    Level 15  
    Trzeba również zadbać o dobry akumulator...
    qstosz
    Chyba żartujecie BlueSystem i Salmonella ;)

Przecież remedium na każde zło w CA już zostało wskazane.

Ps. nie trzeba być geniuszem żeby przeczytać kilka tematów co jest polecane.
    nikeziom
    Level 10  
    Kondensator Chroni instalację w aucie, eliminuje nagłe spadki napięcia a kosztuje stosunkowo niewiele więc czemu by go nie zakładać? Dla mnie może być nawet zchowany, nie chodzi mi o to żeby świecił w bagażniku. Mam pytanie, na ile mocy mogę sobie pozwolić w samochodzie bez ingerencji w alternator itp, Chciał bym w przyszłości założyć drugi wzmacniacz do napędzenia jakiś lepszych głośników w drzwiach.
    BlueSystem
    Level 28  
    nikeziom wrote:
    Kondensator Chroni instalację w aucie, eliminuje nagłe spadki napięcia a kosztuje stosunkowo niewiele więc czemu by go nie zakładać? Dla mnie może być nawet zchowany, nie chodzi mi o to żeby świecił w bagażniku. Mam pytanie, na ile mocy mogę sobie pozwolić w samochodzie bez ingerencji w alternator itp, Chciał bym w przyszłości założyć drugi wzmacniacz do napędzenia jakiś lepszych głośników w drzwiach.

Bzdury, w 95% przypadków jest po prostu wyrzuceniem kasy w błoto, którą można by przeznaczyć na lepszy cel.

Zależy jaki masz alternator, zależy jaki wzmacniacz, jak będziesz tego słuchał, bardzo dużo zmiennych. Zmiana alternatora to jeżeli zamierzasz wozić KiloWaty w samochodzie ;)
    nikeziom
    Level 10  
    A gdybym tak zaszalał i wsadził dwa te przetworniki do auta? jaki wzmacniacz będzie w stanie godnie to napędzić?
    SynDmx
    Level 25  
    2 sztuki SRXa zrobią świetną robotę, szybkie a zarazem potrafią nisko zejść. Poszukaj Stega K2.02, testowałem to w takiej aplikacji i był ogień.
    Ale przy takich mocach musisz już zadbać o zasilanie, a to nie mały koszt.
    nikeziom
    Level 10  
    Nie mam pojęcia gdzie mogę kupić wydajniejszy alternator do mazdy 323f BA 1.5