Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

System się zawiesza (zamraża się ekran). Nowy komp.

Ceeq 13 Oct 2011 13:12 18014 20
Testo
    Ceeq
    Level 9  
    Witam.
    Szukałem podobnego problemu w innych tematach lecz nie mogłem znaleźć rozwiązania.

Problem wygląda tak:
    Kupiłem nową płytę, procka i ram. Z racji tej ze system sie zawieszał (zamrażał się ekran łącznie z kursorem) oddałem sprzęt (płytę i procka) do reklamacji. Stwierdzili, że ze sprzętem wszystko jest ok, ale przyślą mi nowy. Z racji tej, że procesorów takich już nie mają to zwrócą mi za to kase, i tak się stało.
    Przysłali nową płytę. Kupiłem nowego procka (ciut lepszego) i problem się powtarza.

Człowiek od reklamacji , powiedział przez telefon, że jest to kwestia ustawień w biose, lecz gdy znowu do nich zadzwoniłęm, to odebrał ktoś inny i nie byl w stanie powiedzieć mi co z tym biosem i z kim rozmawiałem wcześniej aby połączyć mnie z nim ponownie.

Mój sprzęt jest taki:
    Płyta Assrock M3A770DE
    Procesor Athlon 2 X2 260
    Ram Goodram 2x2Gb (dual) 1333mhz
    Grafa Geforce 8500GT
    Zasilacz Chieftech 450 W

Przed reklamacją miałem tylko inny procesor, Athlon 2 X2 255, i system wieszał się tak samo więc myśle że są konflikty z kartą graficzną. Zasilacz z jakiegoś nonamea wymieniłem na Chieftecha 450W. Ramy sprawdzałem jakimś programem z windows 7 przed uruchomieniem systemu. Trwało to chyba z 30min ale nie znalazło problemu.

Wspomnę jeszcze, że z racji tej że wentylatorek w geforsie sie zatarł, zamontowałem na radiator duży czarny wentylator z obudowy i podłączyłęm do pina Chasis_fan.

Myślę, że jest to tylko kwestia ustawień w biosie, gdyż moja wcześniejsza kofiguracja z tym geforcem działała poprawnie (Biostar K8T890-A7, Athlon 64 3000+) bez zawiech, na tym samym wentylatorze.

Jeszcze raz powtórze objawy: Po instalacji nowego systemu dochodzi do zamrażania się obrazu na monitorze i pozostaje tylko twardy reset. Czasem po 10minutach, czasem po godzinie. Raz mi chodził cały dzień i nic sie nie działo.

Wszystkie sterowniki zainstalowane (Chipset, grafa, audio itp). Windows update zrobiony. Mój aktualny system to Windows 7 Profesional. W biosie Dysk mam ustawiona na IDE.

Proszę o pomoc.
  • Testo
  • Testo
    DriverMSG
    Admin of Computers group
    Wedle powyższego, tylko [tRC] pamięci jest źle ustawione. Nie powinno mieć to większego wpływu na pracę systemu, co nie zmienia faktu iż powinieneś to przestawić w biosie.

Wykonaj testy programem OCCT, minimum 10 minut i pokaż wyniki.
  • Helpful post
    Cross
    Level 14  
    Zatrzymywanie się kursora,czy jak kto woli zamrażanie oznacza że system nie zdążył zareagować chociażby BSODem i wskazuje ze jest to najprawdopodobniej problem wybitnie sprzętowy. Jeśli - jak twierdzi człowiek od reklamacji to kwestia ustawień BIOSu, to na ustawieniach "default" powinien działać bez problemów - a tak nie jest. Jeśli płyta, procesor, zasilacz wymienione, to pozostaje reszta, czyli dysk, karta, modem/router i przede wszystkim sieć zasilająca. Nawet krótkotrwały zanik, zmiana napięcia sieci spowodowane złym stykiem w gniazdku, listwie, puszce w ścianie, może powodować takie rzeczy.
    Przetestuj komputer - jeśli masz taką możliwość w innym miejscu, gdzie masz pewność że z siecią 230V jest wszystko OK.
    adamadi33
    Level 43  
    Bios jest domyślnie ustawiony?
    adamadi33
    Level 43  
    Według Occt napięcie 12V jest poprawne.
    Ceeq
    Level 9  
    Bios jest default.
    Wydaje mi sie ze problem jest taki o którym mówił Cross. Problemy zaczely sie, gdy przestawiłem biurko w inne miejsce pokoju gdzie musiałem ciągnąć przedłużacz, który nie posiada bolca (uziemienia czy jakioś tak) i stąd moze pojawiają sie przepięcia. Jeśli to by się zgadzało to myślę ze problem zostałby rozwiązany.
    Jeśli chodzi o dysk, to mam drugi taki sam tylko na makaron a nie na sate, wiec moge zainstalować na nim system. Narazie idę kombinować przedłużacz z bolcem. Odezwę się wkrótce. Pozdrawiam.
  • Helpful post
    Cross
    Level 14  
    Może zanim wywalimy ten zasilacz, może warto go pomierzyć standardowo, dobrym miernikiem pod obciążeniem i bez. Norma dla 12V to 11,40 V-12,60 V.
    adamadi33
    Level 43  
    Uziom musi być podłączony do gniazda.
    Kasek21
    Level 43  
    Napięcia mierzymy miernikiem - żadnymi programami!
    Ceeq
    Level 9  
    Dobra, jest tak. Podłączyłem przedłużacz z bolcem i na razie wszystko śmiga. Drugą przyczyną mogłobyć urządzenie jakie zakupiłem jakiś czas temu na allegro, a mianowicie: miernik zużytej energii elektrycznej, który to miałem podłączony do listwy na której mam całego kompa. Możliwe, że on również mógł przyczyniać sie do zawieszeń. Jeśli chodzi o zasilacz to narazie dam spokój z pomiarami. Narazie przetestuje stabilność systemu na tej kofiguracji. Jeśli problem się znowu pojawi, to bedziemy kombinowali z zasilaczem. Miernik (do zasilacza) niestety mam jakiś niedrogi: VOREL by Toya. Odezwę się wkrótce, prosze nie zamykać tematu. Dziękuje wszystkim za pomoc. Pozdrawiam.
    adamadi33
    Level 43  
    To akurat napięcie nie jest niepokojące, ale wskazania napięcia 5V jeszcze takiego nie widziałem.
    DriverMSG
    Admin of Computers group
    adamadi33 wrote:
    To akurat napięcie nie jest niepokojące, ale wskazania napięcia 5V jeszcze takiego nie widziałem.

Napięcia można zweryfikować miernikiem - to nie problem.
    5V faktycznie mało prawdopodobne, ale nie niemożliwe. :D
    Ceeq
    Level 9  
    Niestety dalej zwiecha, instaluje system na drugim twardzielu. Prosze nie zamykać tematu. Powiedzcie jeszcze jak i gdzie zmierzyć to napięcie na zasilaczu ?

Dodano po 1 [godziny] 31 [minuty]:

Niestety dalej to samo. Stawiam na grafe. Niestety nie mam jej jak sprawdzić bo drugiej nie posiadam wiec prawdopodobnie jutro oddaje kompa do serwisu. Nawet jeśli to zasilacz to również drugiego nie posiadam a kupowanie nowego w ciemno jest trochę ryzykowne. Jeśli nie macie więcej pomysłów na to co to może być to uważam, że temat można zamknąć, chyba że chcecie się dowiedzieć co było problemem po wykryciu usterki. Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam.
    Ceeq
    Level 9  
    Obyło się bez serwisu. Zmieniłem kartę graficzną na geforca 8800 GTS i wszystko jest w porządku. Temat można zamknąć.