Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[C/C++] Code::Blocks opinie i sugestie

blue_17 13 Paź 2011 14:55 6763 18
  • #1 13 Paź 2011 14:55
    blue_17
    Poziom 32  

    Witam zaczynam się uczyć języka C na PC

    Jako tak osoba z którą mam zajęcia preferuje visual C++ microsoftu

    Posiadam ubuntu więc nieco się sprawa skomplikowała

    aczkolwiek kiedy zapytałem czy mogę robić w code bloksie odpowiedziała mi że mogę co mnie ucieszyło :)

    Mam pytanie czy zrobię wszystko to samo w code:bloksie i w visual studio 2008 :?:

    Oczywiście wszystkie aplikacje będą konsolowe i myślę, że to nieco przerost formy nad treścią używać visual studio do konsolowych aplikacji

    Jako tak szybko ogarnąłem co i jak, tylko w code:bloks brakuje mi podglądu zmiennych podczas debug-owania, czy jest tam taka funkcja :?:

    Pozdrawiam

    0 18
  • Pomocny post
    #2 13 Paź 2011 15:41
    beluosus
    Poziom 25  

    Jeśli będziecie pisać zgodnie ze standardem i jeśli nie będziecie używać rzeczy specyficznych dla konkretnego kompilatora/systemu to nie będzie problemu.

    Podgląd zmiennych:
    Debug->Debugging windows->Watches

    0
  • Pomocny post
    #3 13 Paź 2011 23:33
    lolcio
    Poziom 16  

    Taj jak wyżej- jeżeli piszesz zgodnie ze standardem to na każdym kompilatorem skompilujesz. To samo się tyczy bibliotek (badz wieloplatformowych) ..jezeli uzywasz standardowych, to bedzie to dzialać zarówno na win jak i na pingwinie. Code::blocks i vs to tylko IDE, które maja przyśpieszyć proces tworzenia oprogramowania, a całą robote odwala kompilator. Tak więc na dobra sprawe nie ma znaczenia w czym piszesz :)

    0
  • #4 15 Paź 2011 20:15
    blue_17
    Poziom 32  

    Dlatego wybrałem code bloks bo jest dosyć przyjazny i prosty w obsłudze i w dodatku na ubuntu i windows a jak wyżej wspomniałem przeważyło że na ubuntu.

    Może ktoś wie czy da się zmienić kolory konsoli w której odpala się program bo jest białe tło a chciałbym aby było czarne i białe literki - takie przyzwyczajenie z linuxa ;)

    Czy jest taka możliwość

    Ewentualnie do czego służy konsole script console bo nie mam pojęcia do czego to może służyć.

    Pozdrawiam

    0
  • #5 15 Paź 2011 20:22
    RitterX
    Poziom 36  

    Może zainteresuj się Dev-C++ i bibliotekami dodatkowymi. To chyba najbliższe Linuxowi pod MsWin.

    0
  • #6 15 Paź 2011 20:26
    blue_17
    Poziom 32  

    Code::Bloks jest lepszą wersją Dev-a więc raczej niema sensu :)

    0
  • #7 15 Paź 2011 20:58
    McMonster
    Poziom 32  

    Warto jeszcze się wiązać z Dev-C++? Na SourceForge najnowsza stabilna wersja ma już 6 lat. Lepiej już zostać przy aktywnym Code::Blocks.

    0
  • #8 15 Paź 2011 22:00
    RitterX
    Poziom 36  

    Nie dostrzegam różnicy a używam obu. DevC++ zawsze można zestawić z innym kompilatorem jak gcc a nawet kros-kompilatorem np. pod ARM, AVR,... . Są też wielbiciele ciężkiego systemowo Eclipse...
    Najważniejsze i tak jest to co się chce zrobić a to czym się posłużymy to już inna sprawa.

    0
  • #9 16 Paź 2011 02:13
    lolcio
    Poziom 16  

    DevC++ to go**o za przeproszeniem :) Żadnego wsparcia syntaxu, debuger do niczego... Te środowisko nadaje się tylko dla początkujących laików. Jak już się pisze poważnie to trzeba pisać w czymś poważnym, a napewno dev nie jest takim IDE. Może 5 lat temu był w miare dobry, ale jego czasy mineły. To że można podpiąc inny kompilator nie sprawi że bedzie lepiej kolorował składnie, podpowiadał co pisać, lepiej debugował, i milion innych rzeczy których nikt przez ostatnie lata nie dodał i nie doda do tego programu.

    0
  • #10 16 Paź 2011 02:21
    blue_17
    Poziom 32  

    blue_17 napisał:
    Dlatego wybrałem code bloks bo jest dosyć przyjazny i prosty w obsłudze i w dodatku na ubuntu i windows a jak wyżej wspomniałem przeważyło że na ubuntu.

    Może ktoś wie czy da się zmienić kolory konsoli w której odpala się program bo jest białe tło a chciałbym aby było czarne i białe literki - takie przyzwyczajenie z linuxa ;)

    Czy jest taka możliwość

    Ewentualnie do czego służy konsole script console bo nie mam pojęcia do czego to może służyć.

    Pozdrawiam


    Mógł bym uzyskać odpowiedź na swoje pytania ;)

    0
  • #11 16 Paź 2011 02:42
    lolcio
    Poziom 16  

    W windows klikasz w lewym rogu konsoli na ikone prawym przyciskiem i wybierasz wlasciwosc, i tam jest zmiana kolorow. To ustawia na czas sesji, nie wiem jak zmienic kolory na stale.
    [C/C++] Code::Blocks opinie i sugestie

    Natomiast w linuxie odpala sie poprostu wybrana konsola (domyslnie xterm?) i w ustawieniach tej konsoli szukasz opcji do zmiany kolorow. Natomiast jezeli chcesz zmienic kolory uzywajac kodu programu, to juz wiecej tlumaczenia :)

    A co do konsoli...to nie mam pojecia do czego jest. Jezeli zainteresowala Cie, to wchodzisz na strone codeblocksa i sciagasz dokumentacje ( okolo 60 stron ) i tam jest opisana napewno :)

    PS. Na linuxie uruchomiłem zamiast xterma gnome-terminal (powinieneś mieć zainstalowane w ubuntu ). Otóż klikasz settings-> environmet, i na dole okna masz terminal to launch konsole program, wpisujesz coś takiego:

    Code:
     gnome-terminal -e ./bin/Release/$TITLE 

    ..i wtedy przy uruchomieniu programu pokazuje Ci sie terminal, w który wchodzisz w edycja->prefencje profilu i dobierasz kolory i czcionki :P
    ( Jezeli kompilujesz w trybie Debug to musisz zmienić release na debug. Narazie inny pomysl zmiany kolor nie przychodzi mi do glowy)

    0
  • #12 16 Paź 2011 13:32
    Xitami
    Poziom 29  

    A może przy okazji, jak zobaczyć wynik kompilacji (assembler skomentowany kodem w C)?
    code::blocks/windows/mingw

    0
  • #13 16 Paź 2011 14:29
    blue_17
    Poziom 32  

    Z kolorami to znam :) ale chodzi mi o zmiane kolorów w tym oknie gdzie odpalam program z code bloksa

    bo zwykły terminal mam na czarnym tle :)

    Pozdrawiam

    0
  • #14 16 Paź 2011 23:05
    lolcio
    Poziom 16  

    blue chodzi Ci o linuxa? Napisalem Ci juz ze domyslnie odpala sie xterm, a on ma prawie zawsze biale tlo, wiec zmien konsole w ktorej odpala sie program i po problemie :)

    0
  • #15 16 Paź 2011 23:11
    blue_17
    Poziom 32  

    Dzięki kolego dzięki tobie wiedziałem w co googlować i dam radę dla potomnych

    aby mieć domyślnie okienko czyli białe tło i czarne literki (jest to domyślnie ustawione w Code bloksie) należy mieć w pisane tam gdzie kolego wspominasz Terminal to launch console programs

    Code:
    xterm -T $TITLE -e


    A jeśli chce się programy odpalać w gnome terminal czyli mieć w standardzie czarne tło i białe literki należy wklepać tam

    Code:
    gnome-terminal --disable-factory -t $TITLE -x




    Pozdrawiam i dziękuję :)

    0
  • Pomocny post
    #16 16 Paź 2011 23:35
    lolcio
    Poziom 16  

    Spróbuj :P Po to Ci napisalem abys zobaczyl jak to dziala...

    0
  • #17 16 Paź 2011 23:44
    blue_17
    Poziom 32  

    Problem rozwiązany w Twoim rozwiązaniu program uruchamiał się tylko w wersji relase, i okienko natychmiast znikało :)

    A teraz wszystko śmiga w relase i debug i konsola nie zwraca żadnego błędu , ale bez podpowiedzi nie wiedział bym co googlować :)

    Mam nadzieję że komuś się przyda.

    niestety jednak nie wszystko śmiga po odpalenia debugera dostaje w konsoli błąd

    Code:
    warning: GDB: Failed to set controlling terminal: Operacja niedozwolona


    A tu już nie wiem o co może chodzić

    Pozdrawiam

    0
  • Pomocny post
    #18 17 Paź 2011 09:18
    beluosus
    Poziom 25  

    blue_17 napisał:
    Code:
    warning: GDB: Failed to set controlling terminal: Operacja niedozwolona

    Zignoruj. Nic na to nie poradzisz i nic złego w związku z tym się nie dzieje.

    0
  • #19 17 Paź 2011 12:21
    blue_17
    Poziom 32  

    Jeszcze znalazłem prostsze - najprostsze rozwiązanie żeby uzyskać czarne tło o i białe literki w xterm-ie

    Code:
    xterm -fg white -bg black -T $TITLE -e


    Działa że aż miło o to najprostsze rozwiązanie :)

    Mógł bym się dowiedzieć czym jest spowodowany ten błąd czy po prostu istnieje on od zawsze ;)

    Pozdrawiam

    0