Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zablokowane tylne drzwi, nie da się otworzyć. Skoda Octavia 1998r.

mateusz0081 13 Oct 2011 19:53 32355 7
    mateusz0081
    Level 13  
    Witajcie!
    Mam dość duży problem z lewymi prawymi drzwiami , a mianowicie nie da się ich otworzyć! Jak otwieram centralnym, to w ogóle nie reagują, trzy pozostałe otwierają się prawidłowo.
    Szyba też nie działa - jakby nie dochodził prąd.
    Byłem u elektryka samochodowego i mówił, że niby to jakiś moduł w drzwiach i coś tam trzeba z nim zrobić, ale dlatego, że nie mam teraz zbytnio kasy chciałbym sam spróbować to naprawić.
    Czytałem, że jedna osoba podłączyła kable od akumulatora bezpośrednio do siłownika i się otworzył, i było wszystko OK.
    Próbowałem zdjąć boczek w środku, ale nie ma możliwości jego zdjęcia, nie będę pisał dlaczego - po prostu nie da się, jedyne co - można go odchylić...
    Zrobiłem zdjęcie kostki od drzwi i powiedzcie, jakie kable są od siłownika i może bym bezpośrednio włożył kable od aku do wtyczki i może będzie się dało otworzyć :)
    Piszcie, jakie macie jeszcze pomysły na ten problem, bo jestem już bezradny...
    Pozdrawiam :D
    Zablokowane tylne drzwi, nie da się otworzyć. Skoda Octavia 1998r.

Moderated By Błażej:

To w końcu które?

15darekvw
    Level 27  
    Zależy który rok Skody ale tam jest normalna kaseta zamka jak GOLF IV,musisz dostać się od środka poprzez tapicerkę do kasety,nic za bardzo innego nie wymyślisz.

Dodano po 53 [sekundy]:

Przepraszam nie zauwazyłem rocznika auta.
    mateusz0081
    Level 13  
    DO JAKIEJ KASETY ? I co tam z nią zrobić.. Nie idzie tego boku zdjąc całgo jedynie troche odchylić jak odkręcę z zawiasów a tam gdzie masz zamek od tej strony są śróbki ktore trzeba odkręcic aby było można ja zdjąć.

Dodano po 1 [godziny] 13 [minuty]:

kTOŚ PISAŁ , ŻE PODLĄCZYĆ VAD'a , myślicie ze jak bym podłaczył komputer i znalazł błąd i go usunał to usterka z drzwiami mogła by się naprawić i poszlo by otworzyć drzwi ?
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    mateusz0081 wrote:

kTOŚ PISAŁ , ŻE PODLĄCZYĆ VAD'a , myślicie ze jak bym podłaczył komputer i znalazł błąd i go usunał to usterka z drzwiami mogła by się naprawić i poszlo by otworzyć drzwi ?

Chyba żartujesz. Uszkodzony siłownik/wiązka - tak czy inaczej, boczek do poświęcenia.
    mateusz0081
    Level 13  
    Elektryk mówił, że jest możliwośc zrobienia tego bo nawet kilka dni temu w takiej skodzie to robił i było coś z modułem i musiał niby zdjac bok a jak go zdjał to nie wiem.. bo nie ma takiej możliwosci..
    jokersmile55
    Level 13  
    Sprawdź dokładnie wiązkę wychodzącą z modułu zamontowanego w drzwiach kierowcy.
    Szukaj przetartych lub zaśniedziałych przewodów albo korozji w samym module.
    rudiszubert
    Level 19  
    U mnie oktawi z 2001 roku coś spadło w drzwiach przednich prawych i nie mogę otworzyć ani z wew. ani z zewn. Po wciśnięciu pilota , kołek wyskakuje , przy próbie otwierania za klamki , czuć normalny opór sprężyn , ale nie chcą się otworzyć . Prawdopodobnie drutem włożonym pomiędzy szybą a drzwiami , nie da się bo cięgno od klamki jest na swoim miejscu i nic nie da ciągnięcie . Tapicerki zdjąć nie da rady , bo śrubki ją trzymające są zasłonięte . Jak sobie poradzić ?
    Sew0912
    Level 9  
    Musisz zdjąć tapicerke i da sie to zrobic tylko troszkę trzeba sie pomeczyc. Spróbuj odkręcić śrubki od dołu i od strony zamka, a przód będziesz musiał wyszarpac moze być tak ze elegancko wypnie sie razem z zaczepami albo delikatnie przerwiesz tapicerke.