Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skoda Octavia i kontrolka oleju

apollo229 13 Oct 2011 21:52 62983 13
    apollo229
    Level 21  
    Witam,
    Mam pytanie jak w temacie, otóż w czasie jazdy zapaliła się kontrolka od oleju. Po sprawdzeniu poziomu oleju na bagnecie okazało się, że jest poniżej stanu. Zaraz uzupełniłem brakującą ilość, ale kontrolka nadal świeci się na desce, co zaczyna już powoli irytować. Wiem, że zaraz pewnie mnie "zganicie", że powinno się pilnować takich rzeczy, ale nie zaglądałem tam, nigdy nie było takich problemów, jeździłem tym autem od wymiany do wymiany i nigdy nie ubywało oleju a jeżdżę już nim dwa lata.
    Moje pytanie, czy błąd da się wykasować "domowym sposobem", czy konieczna będzie wizyta u mechanika?
    kryzđ
    Level 15  
    Niestety wizyta u mechanika i nie tylko skasowanie błędu lecz również pomiar ciśnienia w układzie smarowania, jeżeli wszystko będzie ok. to wymiana oleju i filtra.
    apollo229
    Level 21  
    Inspekcja sygnalizuje, że wymiana już za 1200 km, czyli w zasadzie niedługo:D
    Zmartwiło mnie tylko to ciśnienie, czy to może być coś poważnego i czy często zdarza się taka usterka?
    goldwinger
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Nie wiadomo jak octavia, jaka kontrolka...
    apollo229
    Level 21  
    Octavia 1,9 TDI 90KM 2002r.
    Taka oto kontrolka, świeci na żółto
    Skoda Octavia i kontrolka oleju
    kryzđ
    Level 15  
    Pierwszy sygnalizuje brak ciśnienia oleju (czerwony) drugi jego niski poziom (żółty).
    żółty znaczek sam znika po uzupełnieniu poziomu , czerwony to serwis.

Dodano po 3 [minuty]:

Gdy pokrywa komory silnika zostanie otwarta na dłużej niż 30 sekund, lampka
    kontrolna wyłącza się. Jeżeli nie został dolany olej, lampka kontrolna włączy się
    ponownie po przejechaniu około 100 km.

Dodano po 1 [minuty]:

Ostatni opis dotyczy lampki sygnalizującej poziom oleju oczywiście

Dodano po 2 [minuty]:

Lampka kontrolna  miga
    Jeżeli wystąpiła usterka czujnika poziomu oleju silnikowego, po włączeniu zapłonu
    zostanie to zasygnalizowane sygnałem akustycznym i kilkakrotnym włączeniem się
    lampki kontrolnej.
    Pawel wawa
    Kolega ma uszkodzony czujnik otwarcia maski silnika. I kontrolka nie zgasła.
    apollo229
    Level 21  
    Ale nigdy nie miałem z tym problemów, kontrolka zapaliła się (żółta) z powodu niskiego stanu poziomu oleju, po dolaniu powinna zniknąć, ale nadal się świeci :cry:
    A co z tym czujnikiem, gdzie ewentualnie go szukać??
    Pawel wawa
    W zamku klapy, kontrolka zgaśnie jak naprawisz czujnik.
    apollo229
    Level 21  
    Więc czujnik jest naprawialny, czy trzeba kupić nowy?
    T5
    Admin of Cars group
    Zewrzyj na chwilę dwa przewody które idą do zamka maski.Idz od zamka po kablu-znajdziesz wtyczkę.rozepnij zewrzyj na chwilę przewody od strony instalacji i po problemie.
    apollo229
    Level 21  
    Wczoraj szukałem tego czujnika przy zamku i nie mogłem znaleźć. Niestety nie ma go u mnie w samochodzie, faktycznie niedaleko zamka jest jakaś kostka z dwoma kabelkami w takiej owalnej obudowie, ale czujnika brak. Nie chcę zwierać tych przewodów, ponieważ nie wiem czy to te. Kolory jeśli dobrze pamiętam to fioletowy i chyba pomarańczowy.
    Czy to o tą kostkę chodzi?
    Ireneo
    Level 42  
    Przy zamku brązowy i brązowy z czerwonym.
    apollo229
    Level 21  
    Długo się nie odzywałem, ale problem rozwiązał się sam :D .
    Z pomocą przyszła zima, gdy wyjąłem akumulator na noc z samochodu do ładowania i ponownym jego podłączeniu kontrolka po prostu znikła :D także problem uważam za rozwiązany.
    Temat zamykam