wlach1 wrote:
-karty hicap chodzą tylko na procesorach jednordzeniowych,nie są już produkowane, na wielordzeniowych zostały zastąpione, przez XEcap
Nieprawda. To nie jest "wina" karty tylko oprogramowania.
Mam kilkanaście instalacji kart HiCap na procesorach HT i dwurdzeniowych.
Oczywiście nie na oryginalnym oprogramowaniu.
wlach1 wrote:
-karty DVR "no name" na allegro mają podane prędkość zapisu 200 kl/s do podziału(przy założeniu 8 kanałowej) dotyczy to tylko najsłabszej jakości, więc kartę DVR typu noname warto kupować w przypadku instalacji kamer do 420 lini, dodatkowo jest często problem z oprogramowaniem, co przekłada się na to, że zawiesza się np przy wysyłaniu sygnału po LANie
Myślę, że nie warto.
wlach1 wrote:
-warto kupować karty markowe: HICAP, XECAP, Geovision, Novus, Alnet
Czy warto? Tylko do istniejących już na obiekcie kamer analogowych.
I to w dużych instalacjach. Do kilku kamer analogowych warto zastosować wideoserwery.
W nowych instalacjach należy rozważyć systemy IP.
wlach1 wrote:
-koszt rejestratora do tej konfiguracji to około 1700 zł, natomiast komputer z włączoną kartą np HICAP(za 550 zł) będzie zużywał około 250W czyli to jest koszt roczny 700 zł, rejestrator to około 40 W czyli jest 5 razy tańszy w użytkowaniu.
Rejestrator to też komputer. Nie ma powodu do takiego podziału pod względem pobieranej energii.
Jeżeli komputer ma zasilacz 250W, to wcale nie oznacza, że pracuje z taką mocą.
Rejestratory są przeważnie na procesorach energooszczędnych, mobilnych.
Komputery z takimi procesorami też są i pracują z podobną mocą (np. Nettop).
wlach1 wrote:
-komputer pracuje mniej stabilnie, ale daje więcej możliwości jeśli chodzi o oprogramowanie
Tego nie mogę potwierdzić (pomijając instalację wynalazków z Allegro).
Warunek: chipset i procesor Intel'a, markowa płyta i RAM.
Regularne czyszczenie wnętrza dotyczy zarówno komputerów jak i rejestratorów.
W wypadku awarii spowodowanej wyładowaniami atmosferycznymi łatwiej do porządku doprowadzić komputer (powszechna dostępność podzespołów) niż rejestrator.
Awarie dysków dotyczą jednakowo rejestratorów i komputerów.
Jedyna przewaga rejestratora, to brak możliwości surfowania po Internecie i zainstalowania wirusa, trojana w systemie.
Ale na toteż są sposoby, np. programowa blokada pulpitu.