Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Metex M-3860M uszkodzenie części zakresów i AC

grigoriszcz 13 Oct 2011 23:00 4538 1
    grigoriszcz
    Level 12  
    Witam wszystkich!
    Chciałbym we własnym zakresie podjąć się próby naprawy miernika Metex M-3860M (jest to inny multimetr niż M-3860D). Nie mam do niego schematu (mam do 3860D, który jest "trochę" podobny). Miernik jest zbudowany m.in. w oparciu o: MAX134, przetwornik True-RMS AD636JH, przełącznik 4066 i trochę innych układów scalonych...
    Pierwsze pytanie: Co przełącza klucz 4066? Kiedyś naprawiłem innego Metexa z AD636 i tam klucz przełączał AC/DC. Czy tutaj jest tak samo?
    Nie wiem, jak miernik został uszkodzony.

Co działa w pełni poprawnie?
    - Pomiar rezystancji w całym zakresie
    - Pomiar pojemności kondensatorów w całym zakresie
    - Pomiar częstotliwości (ale to realizuje procek)
    - Pomiar napięcia DC na zakresie 400mV (ale AC nie działa - offset 2,9mV)
    - Pomiar natężenia prądu na zakresie 20A DC (AC nie działa)
    - Pomiar natężenia prądu na zakresie 400mA DC (AC nie działa)

Co ma miejsce w pozostałych przypadkach?
    Pojawia się "offset" - przy zwartych zaciskach pomiarowych i pomiarze napięcia DC na zakresie:
    4V na wyświetlaczu jest 0,027V
    40V --> 0,03V
    Ten offset rośnie wraz z mierzonym napięciem.

Pomiary V AC:
    400mV --> 2,9mV (DC było prawidłowo mierzone)
    4V --> 29mV (DC też nie działa)

Pomiary A AC:
    20A --> 0,295A (DC było prawidłowo mierzone)
    400mA --> 2,95mA (DC było prawidłowo mierzone)

Widać, że ciągle się powtarzają podobne liczby, stąd mam nadzieję, że może uda się niskim kosztem przywrócić miernik do życia.
    Moje pytanie jest następujące: Jakie są szanse, że to nie MAX134 jest uszkodzony? Osobiście podejrzewam AD636 i klucz 4066 (ten ostatni jest łatwy w zdobyciu, więc pewnie go w ciemno wymienię; gorzej z pozostałymi układami).
    Czy fakt, że pomiar V DC 400mV jest OK, a pomiar V AC 400mV nie jest OK jednoznacznie świadczy o uszkodzonym AD636? A może to ten tajemniczy klucz 4066?
    Dziękuję za poświęcony czas na przeczytanie całości i liczę na jakieś wskazówki.
    grigoriszcz
    Level 12  
    Ze względu na nowe fakty oraz pozyskanie schematu multimetru ośmielam się na stworzenie nowego postu (minął prawie miesiąc od poprzedniego).

Wymieniłem klucz 4066 i nic się nie zmieniło...
    Podmieniłem AD636 na sprawny i zaczęły być "prawidłowe" wskazania pomiaru napięcia AC (ale z offsetem, takim samym, jak przy pomiarze DC).
    Wniosek jest taki, że miernik będzie w pełni sprawny, gdy uda się zwalczyć ten offset. Czy ktoś ma pomysł, skąd taki offset może się brać? Czy to na pewno będzie związane z uszkodzeniem MAX134? A może istnieje jakaś regulacja tego offsetu, tak jak dla AD636?
    Niestety, nie do końca umiem sobie poradzić z rozszyfrowaniem toru, jaki pokonuje sygnał z wejścia miernika do kostki MAX134 i tym samym co robić dalej.
    ----------------------------
    Wygląda na to, że MAX134 jest jednak uszkodzony - na wejściu 10M - tam, gdzie jest "wejście" sygnału napięciowego panuje owy offset. Po zwarciu tego wyprowadzenia do COMmon miernik wskazuje 0,000. Ten offset pochodzi z kostki MAX134, nie z obwodu przed wejściem 10M.
    Na tyle, na ile mogłem (trzy cyfry znaczące) sprawdziłem dwa rezystory podpięte pod wejścia BUF1 BUF2 INT IN (301k). Zgodnie z notą aplikacyjną MAX133/134 mają być dobrane - takie same. Wydają się być takie same, ale nie mam pewności, jak bardzo dokładnie mają być dobierane (z jaką tolerancją).
    Czy jest możliwe, że to nie kostka MAX134 jest uszkodzona w moim przypadku?