Witam wszystkich!
Chciałbym we własnym zakresie podjąć się próby naprawy miernika Metex M-3860M (jest to inny multimetr niż M-3860D). Nie mam do niego schematu (mam do 3860D, który jest "trochę" podobny). Miernik jest zbudowany m.in. w oparciu o: MAX134, przetwornik True-RMS AD636JH, przełącznik 4066 i trochę innych układów scalonych...
Pierwsze pytanie: Co przełącza klucz 4066? Kiedyś naprawiłem innego Metexa z AD636 i tam klucz przełączał AC/DC. Czy tutaj jest tak samo?
Nie wiem, jak miernik został uszkodzony.
Co działa w pełni poprawnie?
- Pomiar rezystancji w całym zakresie
- Pomiar pojemności kondensatorów w całym zakresie
- Pomiar częstotliwości (ale to realizuje procek)
- Pomiar napięcia DC na zakresie 400mV (ale AC nie działa - offset 2,9mV)
- Pomiar natężenia prądu na zakresie 20A DC (AC nie działa)
- Pomiar natężenia prądu na zakresie 400mA DC (AC nie działa)
Co ma miejsce w pozostałych przypadkach?
Pojawia się "offset" - przy zwartych zaciskach pomiarowych i pomiarze napięcia DC na zakresie:
4V na wyświetlaczu jest 0,027V
40V --> 0,03V
Ten offset rośnie wraz z mierzonym napięciem.
Pomiary V AC:
400mV --> 2,9mV (DC było prawidłowo mierzone)
4V --> 29mV (DC też nie działa)
Pomiary A AC:
20A --> 0,295A (DC było prawidłowo mierzone)
400mA --> 2,95mA (DC było prawidłowo mierzone)
Widać, że ciągle się powtarzają podobne liczby, stąd mam nadzieję, że może uda się niskim kosztem przywrócić miernik do życia.
Moje pytanie jest następujące: Jakie są szanse, że to nie MAX134 jest uszkodzony? Osobiście podejrzewam AD636 i klucz 4066 (ten ostatni jest łatwy w zdobyciu, więc pewnie go w ciemno wymienię; gorzej z pozostałymi układami).
Czy fakt, że pomiar V DC 400mV jest OK, a pomiar V AC 400mV nie jest OK jednoznacznie świadczy o uszkodzonym AD636? A może to ten tajemniczy klucz 4066?
Dziękuję za poświęcony czas na przeczytanie całości i liczę na jakieś wskazówki.
Chciałbym we własnym zakresie podjąć się próby naprawy miernika Metex M-3860M (jest to inny multimetr niż M-3860D). Nie mam do niego schematu (mam do 3860D, który jest "trochę" podobny). Miernik jest zbudowany m.in. w oparciu o: MAX134, przetwornik True-RMS AD636JH, przełącznik 4066 i trochę innych układów scalonych...
Pierwsze pytanie: Co przełącza klucz 4066? Kiedyś naprawiłem innego Metexa z AD636 i tam klucz przełączał AC/DC. Czy tutaj jest tak samo?
Nie wiem, jak miernik został uszkodzony.
Co działa w pełni poprawnie?
- Pomiar rezystancji w całym zakresie
- Pomiar pojemności kondensatorów w całym zakresie
- Pomiar częstotliwości (ale to realizuje procek)
- Pomiar napięcia DC na zakresie 400mV (ale AC nie działa - offset 2,9mV)
- Pomiar natężenia prądu na zakresie 20A DC (AC nie działa)
- Pomiar natężenia prądu na zakresie 400mA DC (AC nie działa)
Co ma miejsce w pozostałych przypadkach?
Pojawia się "offset" - przy zwartych zaciskach pomiarowych i pomiarze napięcia DC na zakresie:
4V na wyświetlaczu jest 0,027V
40V --> 0,03V
Ten offset rośnie wraz z mierzonym napięciem.
Pomiary V AC:
400mV --> 2,9mV (DC było prawidłowo mierzone)
4V --> 29mV (DC też nie działa)
Pomiary A AC:
20A --> 0,295A (DC było prawidłowo mierzone)
400mA --> 2,95mA (DC było prawidłowo mierzone)
Widać, że ciągle się powtarzają podobne liczby, stąd mam nadzieję, że może uda się niskim kosztem przywrócić miernik do życia.
Moje pytanie jest następujące: Jakie są szanse, że to nie MAX134 jest uszkodzony? Osobiście podejrzewam AD636 i klucz 4066 (ten ostatni jest łatwy w zdobyciu, więc pewnie go w ciemno wymienię; gorzej z pozostałymi układami).
Czy fakt, że pomiar V DC 400mV jest OK, a pomiar V AC 400mV nie jest OK jednoznacznie świadczy o uszkodzonym AD636? A może to ten tajemniczy klucz 4066?
Dziękuję za poświęcony czas na przeczytanie całości i liczę na jakieś wskazówki.