Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Falownik Hitachi L300P błąd E 23.6

14 Paź 2011 14:25 2279 4
  • Poziom 14  
    Witam !
    Falownik jak w temacie po sygnale START zaczyna pracować z 2 sekundy i wyskakuje błąd E23.6 . W instrukcji piszą że jest to "błąd komunikacji pomiędzy modułem CPU falownika a wyświetlaczem". Wszystko sprawdziłem w tym rejonie i wygląda że jest ok.
    PO wyłączeniu odczekaniu , po resecie jest ok , ale po starcie znowu ten sam błąd. Może ktoś się już spotkał z takim zjawiskiem i podzielił by się
    informacjami , byłbym wdzięczny .Oczywiście silnik rusza i się zatrzymuje.
  • Poziom 27  
    Witam. Próbowałeś resetować falownik do ustawień fabrycznych ?
  • Poziom 27  
    FRANKOX napisał:
    wyskakuje błąd

    A skąd Ci ten błąd wyskakuje?? :)
    Nie napisałeś, czy układ w którym pracuje przemiennik jest nowy, czy zjawisko wystąpiło w układzie, który wcześniej pracował poprawnie.
    Jeżeli nowy, to czy zastosowałeś się do zaleceń producenta, w szczególności chodzi o prowadzenie przewodów i ich ekranowanie?

    pozdrawiam
  • Spec od Falowników
    Witam,
    nie ma znaczenia czy "układ nowy" czy nie...
    błąd jest do dalszej diagnostyki i ewentualnego usunięcia przez serwis, błąd dotyczy połączenia magistrali CPU.
    pozdrawiam
  • Poziom 14  
    Dziękuje za zainteresowanie moim problemem.
    Otóż układ w którym pracuje falownik ma już około 11 lat i napędza duży wentylator , a awaria powstała w czasie normalnej pracy -wyskoczył stan awaryjny i ten błąd.
    Ustawień fabrycznych nie próbowałem ,spróbuje dopiero w poniedziałek ,bo o tym nie pomyślałem. Na razie falownik jest rozebrany odkurzony i umyty i w poniedziałek go złożę .Jeśli to nie pomoże będę szukał pękniętej ścieżki lub zimnego lutu bo jest to już trochę wiekowy falownik zwłaszcza że był eksploatowano dość intensywnie i dość ekstremalnych warunkach.