Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Jeden komputer wykorzystuje mniej niż "minimum" łącza (neostrada)

14 Paź 2011 16:09 1604 6
  • Poziom 9  
    Witam, to mój pierwszy temat. Często przeglądam elektrodę, lecz teraz nie odnalazłem nic więc postanowiłem napisać post.
    Ustaliłem, że problem jest w jednym komputerze. Posiadam łącze 10Mb/s od dostawcy neostrada. Mam ruter linksys wag200g oraz 2 stacjonarne komputery i jednego laptopa. Łącze na pozostałych komputerach jest ok, lecz na tym komputerze mam problem : testy internetowe pokazują prędkość mniej niz 128kb/s, ping od dzisiaj ok. 50 lecz wczoraj ponad 200. Sprawdzam stronką rutera czy mam tajemniczych użytkowników lecz nie pokazuje nikogo. Oczywiście żaden komputer nie obciąża łącza bo sam tego pilnuje. Nie mam żadnych programów włączonych, które by spowalniały łącze. program Netlimiter pokazuje zużycie takie jak stronki typu speedtest.pl itp. Próbowałem wszystkich znanych mi rzeczy typu resety rutera, kompa, zmiana wejścia w ruterze itp. Z góry dziękuję i pozdrawiam![/b]

    Proszę uzupełnić temat zgodnie z Regulaminem pkt. 3.1.15 oraz poprawić "capslock"
    [witux]
  • Specjalista Sieci, Internet
    Najpierw zajmij się klawiaturą bo wydaje się że ci się zacina caps lock.
    popraw ten temat

    Uruchom komputer w trybie awaryjym + obsługa sieci, czy problem nadal występuje ?
  • Poziom 9  
    bogiebog napisał:
    Najpierw zajmij się klawiaturą bo wydaje się że ci się zacina caps lock.
    popraw ten temat

    Uruchom komputer w trybie awaryjym + obsługa sieci, czy problem nadal występuje ?


    W trybie awaryjnym z obsługą sieci tego problemu nie ma, lecz tylko w takiej sytuacji. Podczas normalnego uruchomienia jest bez zmian.
  • Pomocny post
    Specjalista Sieci, Internet
    karolxq napisał:
    W trybie awaryjnym z obsługą sieci tego problemu nie ma

    No to zacznij usuwać po kolei "ulepszacze" i "przyśpieszacze" bo to jeden z nich muli.

    Start/uruchom: msconfig

    zakładka Uruchamianie, pokaż co tam jest ?
    zakładka Usługi, [x] Pokąż tylko Microsoft, co tam jest ?
  • Poziom 9  
    Zrobiłem print scrn i obrazy dalem na wrzute :
    Jeden komputer wykorzystuje mniej niż "minimum" łącza (neostrada) Jeden komputer wykorzystuje mniej niż "minimum" łącza (neostrada) Jeden komputer wykorzystuje mniej niż "minimum" łącza (neostrada)

    (przepraszam że tak, lecz "dodawanie obrazka" nie chce sie włączyć)

    Co do wyłączenia tych aplikacji : wyłączyłem wszystkie lecz to nic nie zmieniło :/

    Obrazy wyjątkowo poprawiłem ze względu na stan komputera autora. [piterus99]
  • Pomocny post
    Specjalista Sieci, Internet
    Po odznaczeniu w Usługach i Uruchamianie musisz zrobić restart komputera.
    Odinstaluj netlimiter-a.
  • Poziom 9  
    Reset oczywiście że był. W konfiguracji systemu w zakładce "ogólne" zaznaczyłem dodatkowo Uruchamianie diagnostyczne (tylko podstawowe usługi). Po resecie komputera zmieniło się na Uruchamianie selektywne (załadowanie usług systemowych). Szybki internet powrócił, a z jakiejś pogody na pulpicie czy takich dodatków mogę zrezygnować ;) dziekuje za pomoc :)