Jakiś rok temu postanowiliśmy z żoną, że wybudujemy dom. Chcemy go wykończyć z "duchem czasu" i postanowiliśmy, że będzie to dom inteligentny. Zalety tego rozwiązania wszyscy znamy. Aby móc zrealizować swoje założenia musimy wybrać odpowiedni system automatyki. Złożyliśmy zapytanie do kilku producentów takich systemów. Są to firmy Krajowe jak i zagraniczne. Oferty są różne cenowo, ale równie zróżnicowane funkcjonalnie.
Uwagę moją przykuł system Fibaro ze względu na cenę. Jest rzeczywiście niska. Mam w związku z tym kilka pytań:
(Proszę o odpowiedz realnych użytkowników a nie handlowców)
1. Jakie programy automatyki Państwo najczęściej używają w systemie Fibaro? (Nie funkcje wł/wył)
2. Co jest ich mocną stroną a co w waszej opinii słabą stroną? (poza faktem bycia bezprzewodowym)
2. Czy ktoś z Państwa sterował lamelkami żaluzji w systemie Fibaro? Potrzebuję takie rozwiązanie. Znalazłem konkurs Fibaro:
(Tak Panowie się marki nie buduje!) - wielki minus
3. Na oficjalnej stronie Fibaro piszę, że jest to system produkowany w Polsce. Czy jest to prawda? Jest na formu wiele sprzecznych informacji.
PS. Prosze nie odczytać moich pytań jako atak na Fibaro. Muszę podjąć decyzję o zakupie i chce być pewnym, że dokonam dobrego wyboru z pośród wielu ofert.
Uwagę moją przykół system Fibaro ze względu na cenę. Jest rzeczywiście niska. Mam w związku z tym kilka pytań:
(Proszę o odpowiedz realnych użytkowników a nie handlowców)
Cena jest niska do póki nie dodasz alarmu i integracji z nim.
To samo dotyczy integracji z kamerami, tv czy wideofonem.
Budując dom i tak musisz położyć kable od 230V, kilka dodatkowych naprawdę w żaden znaczący sposób nie podnosi kosztów instalacji.
Budowanie domu i myślenie o zastosowaniu w nim jakiegokolwiek systemu bezprzewodowego sterowania, to czysta głupota.
(Tak Panowie się marki nie buduje!) - wielki minus
Dzięki fibaro dowiedziałem się między innymi, że KNX/EIb nie ma możliwości sterowania smartfonem, mimo iż od prawie 20 lat funkcja istnieje funkcja sterowania przez telefon, a smatfonem możemy sterować od... momentu kiedy pojawiły się smartfony. Dowiedziałem się też, że KNX nie możliwości współpracy z innymi systemami, mimo iż KNX może współpracować z większością dostępnych na rynku rozwiązań w tym również z z-wave na którym opiera się fibaro.
Zapytaj fibaro jak zrealizować tak "bezsensowną" funkcję jak na tym filmiku. Od 3:25
Jestem pracownikiem FibarGroup - wlasciciela marki Fibaro. Nie jestem handlowcem - pracuje w dziale R&D. Pozwole sobie zatem odpowiedziec na Pana pytania.
1. Nie bardzo rozumiumiem co Pan ma na mysli piszac programy. Jesli chodzi o funkcjie typy wlacz/wylacz to za posrednictwem modulow typu on/off (wystepuja w 2 wersjach - 2x1,5kw i 1x3kw) to moze Pan sterowac urzadzeniami spelniajacymi taka wlasnie funkcje. Np. Oswietlenie, elektrozaczep, elektrozawor, wentylator, itd.
Za posrednictwem tego urzadzenia moze dokonac Pan rowniez integracji np. z systemem alarmowym, itp.
Ponadto do regulacji natezenia pradu (np. Sciemnianie oswietlenia, regulacja predkosci wentylatora, itp) moze wykozystac Pan dimmer.
Do obslugi roznegorodzaju silnikow sluzy modul rolety.
Za posrednictwem HomeCenter - ustawia Pan przynaleznosci poszczegolnych modulow do pomieszczen, programuje cykl ogrzewania, ustawia sceny (warunki i zdarzenia) i wiele innych funkcji.
Hc poza ta funkcjonalnoscia oferuje setki dodatkowych , np sterowanie prze smsy, integracje z serwisem pogodowym, itd. Nie sposob tutaj wszystkiego wypisac.
2. Moduly fibaro to obecnie najmniejsze tego typu urzadzenia na swiecie. Mozna je integrowac nawet bezposrednio w urzadzenia a nie tylko w budynek.
Nieustannie rozwijany software. Stałe "doplywy" nowych ikon (dla przyjemnosci klienta). Polski serwis w calym kraju obecnie okolo 40 oddzialow w Polsce.
2. Tak mozna sterowac lamelkami w fibaro.
Odnosnie textu na Portalu o ktorym Pan wspomina to prosze zwazyc iz nie jestesmy jego redaktorami, jedynie sponsorem konkursu. Niemniej poswiecilem chwilke i szczerze nie znalazlem skopiowanego textu ze strony konkurenta... ciekawe.
3. System opracowany, projektowany i produkowany w polsce.
Wyjatkiem jest HC1 oparte o hardware na401 z chin. W HC2 plyta jest produkowana w chinach, kontroler z-wave w polsce w fabryce fibaro w Poznaniu, flash, pendrive ratunkowy, pamiec w wilk elektronik rowniez w polsce.
Oprogramowanie HC2 (HC1 ok 70% (bo zaraz mnie zlinczuja), interfejsy, aplikacje mobilne rowniez w Polsce.
Witam
jeśli chodzi o "bezsensowną" funkcję z filmu można byłoby wysilić szare komórki!!
Fibaro pomyślało o zapominalskich (ponad 50 % społeczeństwa), gdyby nie to pewnie wielu strażaków miałoby dużo pracy...
Jestem instalatorem systemu Fibaro i po porównaniu innych "konkurencyjnych" systemów tego typu uważam, że Fibaro jest najlepszy na dzisiejszym rynku!!
Drogi Panie Kolego, nie ma chyba nic bardziej żałosnego niż to, gdy instalator jednego systemu automatyki, stara się zdezawuować wartość drugiego. A wszystko to pod przykrywką udzielania rad człowiekowi nie obeznanemu z rynkiem i poszukującego uczciwej i bezstronnej porady.
KNX, to bezwzględnie świetne rozwiązanie, w rozwój którego zaangażowani są potentaci z rynku branży elektrycznej i elektronicznej. Nie ma dyskusji.
Polecam je każdemu!
Jednak długo nie będzie ono dostępne dla przeciętnego użytkownika. Tak ze względu na koszty implementacji jak i na niską intuicyjność oprogramowania.
Przedstawiając do wyceny taką, a nie inną konfigurację, aby było to uczciwe, proponowałbym, od razu zaprezentować najpierw koszt tej konfiguracji u Pana w oparciu właśnie o KNX…
Oczywiście uczciwość na pewno nie pozwoliłaby Panu zapomnieć o wycenie kosztów zakupu i położenia skrętki (np. dla domu 200 m2 – to taki standard) oraz kosztów zakupu dedykowanego osprzętu.
- Dla niezorientowanych, chciałbym dodać, że w przypadku systemu KNX należy stosować dedykowany, wielokrotnie droższy od powszechnie dostępnego, osprzęt naścienny.
- W przypadku Fibaro można zastosować dowolny osprzęt dostosowany do gustu użytkownika lub też np. wystroju wnętrza.
Byłoby miło, gdyby zaproponował Pan osprzęt firmy Gira, której to prezentację użył w poście z 18 października zeszłego roku…
Myślę, że nie zapomni Pan również dodać na końcu ile kosztuje dojazd technika, gdy użytkownikowi KNX przyjdzie ochota zmiany zaprogramowanych wcześniej ustawień... Tylko proszę nie mówić, że zmian tych może dokonać każdy, przeciętny użytkownik systemu.
- Pańskie poprzednie posty były już wystarczająco zabawne...
Wspomnieć należy również, że po zmianie software’u i hardware’u, które to nastąpiły poczynając od stycznia br., Fibaro posiada praktycznie wszystkie te możliwości, co KNX. Należy do nich również to, co najważniejsze – możliwość programowania funkcji pełnej logiki – czyli to, co do tej pory było niezaprzeczalnym atutem i przewagą właśnie systemu KNX.
Również integracja z systemem alarmowym i monitoringiem CCTV nie nastręcza już problemów, ani też nie wprowadza „znaczących kosztów”, jakie Pan sugerował.
Na zakończenie chciałbym tylko dodać, że gdy dojdzie Pan w swojej wycenie do powiedzmy 70 tys. PLN, dalej nie musi Pan już jej kontynuować …
...nie ma chyba nic bardziej żałosnego niż to, gdy instalator jednego systemu automatyki, stara się zdezawuować wartość drugiego...
No to działalnością Fibaro chyba powinieneś być wprost zażenowany...
Jest na to wiele przykładów jak Fibaro próbuje zdezawuować wartość innych podobnych produktów... Po pierwsze wczytaj się w pierwszy post, punkt 2.
Dalej...
Quote:
Dzięki fibaro dowiedziałem się między innymi, że KNX/EIb nie ma możliwości sterowania smartfonem, mimo iż od prawie 20 lat funkcja istnieje funkcja sterowania przez telefon, a smatfonem możemy sterować od... momentu kiedy pojawiły się smartfony. Dowiedziałem się też, że KNX nie możliwości współpracy z innymi systemami, mimo iż KNX może współpracować z większością dostępnych na rynku rozwiązań w tym również z z-wave na którym opiera się fibaro.
Te wiadomości pochodzą z autoryzowanych przez Fibaro notatek takich jak ta:
W tej tabeli Fibaro funkcjonuje jako system "otwarty" a na forum Fibaro można poczytać jak kiepsko to funkcjonuje Link... co do cen... to jest ciekawa historia. Nijaki Fidziu (pracownik Fibaro [dzielny user forum FIBARO]) pozwolił sobie na recenzje ofert konkurencji w swoim dzienniku budowy. Podał również ceny decydując sie na HOMIQ [30tyś]. Link
Następnie gdzieś komunikował, że przesiada się na FIBARO bo jakaś tam przepaść jakości.. (nie ważne.. już nie komentuje nawet tego w kontekście dyskredytacji Homiq'a), ale na forum fibaro pochwalił się, że ma na instalacji zbudowanej pod HomiQ w rozdzielnicy blisko 200 modułów. Link
No to teraz proste obliczenie średnia cena modułu Fibaro to 250zł/netto x 200 = 50tyś zł netto. To Tylko o ponad 60 procent droższe rozwiązanie niż z oferty Homiq [przyp. 30tyś], nie licząc asortymentu z poza rozdzielnicy, np. czujniki, które dla Fibaro, są wyjątkowo drogie (zwykle około 10 razy droższe, w porównaniu do tych z systemów przewodowych).
W ogóle system jest powszechnie reklamowany jako najdoskonalszy... mimo wszystko to dość bezczelne zważywszy np. dział "Konfiguracje i zarzadzanie FIBARO" np ten nowy wątek:Link Aż się boję myśleć jak funkcjonują inne systemu automatyki.
O innych zagrywkach Fibaro na elektrodzie już była mowa, wystarczy poszukać.
Witaj!
Miło mi, że kogoś zainteresował mój post. Myślę jednak, że nie do końca zrozumiałeś moją intencję. Postaram się więc wyjaśnić te nieporozumienia.
Quote:
No to działalnością Fibaro chyba powinieneś być wprost zażenowany...
Nie odnoszę się do innych, bliżej nieokreślonych postów. Nie interesuje mnie to, co wypisuje pracownik/instalator tej, czy innej firmy, nawiązałem do jednego, konkretnego postu.
Zgadzam się natomiast z Tobą, że bez względu na to kto i w jakim celu się wypowiada, bez względu na jego intencję, wprowadzanie w błąd lub posługiwanie się półprawdami, jeśliby nastąpiło, byłoby karygodne i nieodpowiedzialne. Dlatego też właśnie odpowiedziałem na poprzedni post.
Quote:
Te wiadomości pochodzą z autoryzowanych przez Fibaro notatek takich jak ta:
Wspólna akcja edukacyjna Fibaro i techManiaK.pl
Osobiście to skrytykowałeś!
Jak wyżej już wspomniałem. Nie odnoszę się do merytorycznej formy innych wypowiedzi w Internecie. Byłoby trudno. Osobiście to i owszem skrytykowałem, ale brak obiektywizmu w tym jednym, konkretnym poście. Zgadzam się jednak, jeśli już o tym mowa, że pewne wypowiedzi, czasami w danym momencie na wyrost, mogą przynieść firmie tylko szkodę i żadnej korzyści. Możemy sobie podyskutować o tych czy innych ateriałach reklamowych. Czy to Fibaro, czy to Homiq, ale czy to wpłynie na wartość użytkową tych systemów? Nie sądzę.
Tak naprawdę system powinien i jak najbardziej może sam się obronić.
Przykład, który dałeś, pokazuje jak wielkie są niestety braki w podstawach wiedzy u ludzi, którzy powinni kształtować wizerunek produktu i relacje z rynkiem…
Quote:
W tej tabeli Fibaro funkcjonuje jako system "otwarty" a na forum Fibaro można poczytać jak kiepsko to funkcjonuje Link...
No tutaj, to tak trochę „poszedłeś” W poście, do którego podałeś link nie można przeczytać o tym, jak kiepsko system się integruje, tylko o tym, że autor tego wątku nie zrozumiał pewnych zagadnień. Podejrzewam, podobnie jak i Ty. Bo w żadnym razie nie chciałbym dopatrywać się u Ciebie złej woli! Odpowiedź na ten post jest wyraźna i zamyka sprawę: „TO NIE JEST LISTA WSPIERANYCH URZADZEN!
To wpisy w tabeli na potrzeby wyswietlenia niektorych zaawansowanych opcji w wybranych przez nas urzadzeniach by user nie musial robic ich przez parametry, wykorzystywana jest rowniez do kilku innych celów i nie ma nic wspolnego z wspieranymi urzadzeniami.
Lista wspieranych urzadzen jest znacznie wieksza!
Np: switch duwi, merten, aeon, everspirng, i setki podobnych urzadzen sa obslugiwane przez HC2. Obsluga urzadzenia uzalezniona jest od klasy ktora wykorzystuje dane urzadzenie.” (zachowana pisownia oryginalna, nie poprawiałem błędów wynikłych z braku polskich znaków diakrytycznych – prawdopodobnie pisane na jakimś urządzeniu przenośnym).
Swoją drogą, tak już poza konkursem, to życzę twórcą innych systemów, aby ich admini, na ogólnodostępnych forach tyczących ich rozwiązań, dopuszczali wszystko bez cenzury i nie „wycinali” wszystkich, niewygodnych postów…
Pytanie do wszystkich: Czy ktoś widział takie fora dla systemów innych niż KNX i Fibaro? Jeśli tak, to czy można je szybko i intuicyjnie odnaleźć? Odpowiedź znajdziecie łatwo, wpisując odpowiednie zapytanie w wyszukiwarkę, np. "Forum Fibaro", lub "Forum Homiq"…
Quote:
Nijaki Fidziu (pracownik Fibaro [dzielny user forum FIBARO]) pozwolił sobie na recenzje ofert konkurencji w swoim dzienniku budowy. Podał również ceny decydując sie na HOMIQ [30tyś].
Wiesz... Ten post, do którego dałeś link jest ze stronki muratordom i został opublikowany 9 lutego 2010 roku… Wtedy nikomu nie śnił się jeszcze system Fibaro… Ten powstał dopiero rok później, więc zarzut jest równie adekwatny, jak poprzednie...
To jest niestety to, o co apelowałem w poprzednim poście – aby być uczciwym w swoich ocenach. Tymczasem zarzucając mi coś, do czego w ogóle się nie odnosiłem, sam mam nadzieję, że niechcący, wpisałeś się w nurt kompletnie nieuczciwych wypowiedzi.
W tej, swojej wypowiedzi to on raczej wychwala system Homiq i F&Home. Nie podaje również jaką, przykładową instalację dał do wyceny (nie ma tam mowy o 200 przyłączach, to pojawia się dopiero w poście po dwóch latach i na innym formum) - przyjmujemy założenie, że pomimo upływu 2 lat, nickiem tym posługuje się dalej ta sama osoba…
Quote:
(nie ważne.. już nie komentuje nawet tego w kontekście dyskredytacji Homiq'a), ale na forum fibaro pochwalił się, że ma na instalacji zbudowanej pod HomiQ w rozdzielnicy blisko 200 modułów.
Jak wspomniałem, w 2010 nie mógł dyskredytować Homiqa. Sytem Fibaro jeszcze nie istniał, poza tym przyjmujemy, że po 2 latach, to dalej ta sama osoba...
Jeśli jednak chodzi o tą wypowiedź z forum Fibaro, to co mam powiedzieć? Nie wyznaję „filozofii Kalego”. Nie uznaję za coś, co byłoby do przyjęcia, aby należało dyskredytować w ten sposób inne systemy. One bronią się lub dyskredytują świetnie same. Jeśli prowadzi się dyskusję o wadach innych systemów, trzeba dawać konkretne przykłady i zawsze w odniesieniu do własnych rozwiązań. Trzeba tu jednak by być również bardzo ostrożnym tak, aby nikt nie uznał tego, że używa się argumentacji wyrwanej z kontekstu.
Dalej jednak nie rozumiem, czemu żądasz ode mnie, abym tłumaczył się z wypowiedzi innych. Takie same, nie do końca uczciwe wypowiedzi, na temat innych systemów, można by na pewno znaleźć wśród instalatorów Homiqa… Tylko nie przyszłoby mi do głowy ich szukać i kazać Ci się z nich tłumaczyć.
Idąc dalej, Fibaro nie jest systemem, który z założenia pakujemy do rozdzielnic!! To, że ktoś to zrobił? Cóż, jego problem. System w tym miejscu właśnie świetnie się broni! Nie trzeba wygospodarowywać miejsca na niego! Elementy sterujące umieszczamy w puszkach, a centrala sterująca jest eleganckim, aluminiowym modułem, którego nie powstydzimy się jako np. kolejnego elementu zestawu AV w salonie. Nie trzeba tego nigdzie na siłę upychać po rozdzielniach! To po prostu absurd!
Quote:
No to teraz proste obliczenie średnia cena modułu Fibaro to 250zł/netto x 200 = 50tyś zł netto. To Tylko o ponad 60 procent droższe rozwiązanie niż z oferty Homiq [przyp. 30tyś], nie licząc asortymentu z poza rozdzielnicy, np. czujniki, które dla Fibaro, są wyjątkowo drogie (zwykle około 10 razy droższe, w porównaniu do tych z systemów przewodowych).
Tutaj znowu „poszedłeś”. Tylko nie odpowiadaj mi proszę, że kogoś tam cytujesz i stąd te 200-cie punktów.
Mam nadzieję, że ocenę tego użytkownika forów sobie wyjaśniliśmy, jak i kwestię używania wypowiedzi wyrwanych z kontekstu…?
Teraz meritum:
Niech zgłoszą się firmy instalatorskie, które wykonały w domkach jednorodzinnych systemy z 200-ma punktami!!! Tylko nie na zasadzie, np.: „Ja wykonałem 250-cio punktowy system”, ale z konkretnym przykładem instalacji! Chętnie bym się z nią zapoznał. Największa, jaką znam, ma przeszło 80 punktów i steruje praktycznie wszystkim. Poza spuszczaniem wody w toaletach Proponuję więc spokojniej szafować tą ilością punktów. Tu mogę się odnieść do mojego poprzedniego postu – proszę najpierw o taką wycenę dla innych systemów, a potem żądać dla krytykowanego. Oczywiście pełnej instalacji, a nie tylko kosztów elementów sterujących...
Przywoływany przez Ciebie pracownik Fibaro (w lutym 2010, jak już wspomniałem nie mógł nim być) nie podaje, czy projekt z którym zwrócił się o wycenę zawierał 200 punktów. Mówi o tym dopiero na innym forum w poście z maja 2012...
Kolejna sprawa, to dziesięć razy droższe moduły sterujące? Apeluję ponownie - mniej emocji, a więcej merytoryki! Jest tak, jak podajesz - generalnie można przyjąć, że ceny brutto elementów sterujących, to ok. 250 PLN brutto, ale są to ceny bez rabatów!! To po pierwsze, a po drugie, jak możesz powiedzieć, że czujki przewodowe kosztują ok. 25 (dwadzieścia pięć) PLN brutto, czyli 10 razy mniej??
Może przykłady?
Markowy, elektroniczny termostat Danfoss, w cenniku Fibaro, bez rabatów to 182 PLN brutto.
Niech to będzie całym komentarzem, jeśli chodzi o różnice cenowe. Przy wycenie czujek przewodowych nie zapomnijcie tylko dodać ile weźmiecie za kabel i jego położenie do wszystkich punktów. Ciekawym jak wtedy będzie wyglądała ta różnica cenowa...
Tu jeszcze taka, mała dygresja dla wszystkich niezorientowanych w rynku, a poszukujących na nim czegoś dla siebie:
Wpiszcie w jakąkolwiek wyszukiwarkę hasło: „cennik fibaro” i „cennik homiq”. Aktualne ceny elementów tego pierwszego znajdziecie od razu w pierwszych pozycjach wyszukiwania. Żadnych wycen, po prostu suchy cennik dla każdego... Dalej nie będę wątku kontynuował, aby nie zostać oskarżony o brak bezstronności. Każdy może sobie sprawdzić i wyciągnąć własne wnioski…
Quote:
W ogóle system jest powszechnie reklamowany jako najdoskonalszy...
Naprawdę uważasz, że pewne, może niefortunne wypowiedzi mogą podważyć wartość systemu? Przecież każdy producent, poczynając od wody mineralnej, a kończąc na samochodach, używa wszelkiego rodzaju słów z „naj-„, które poprzedzają przymiotniki, opisujące to, jak świetnym jest jego wyrób….
To tylko tyle. I nic więcej.
Quote:
O innych zagrywkach Fibaro na elektrodzie już była mowa, wystarczy poszukać.
To już chyba wyjaśniłem wyżej? Proszę więc nie wrzucać mnie do jednego worka. Jak już też wspomniałem – życzę takiej otwartości na forach producentom innych systemów. Nadto, doskonale na pewno wiesz jak „pomysłowymi Dobromilami” są użytkownicy i niektórzy monterzy. Dawanie za przykłady jakichś tam postów z problemami… Cóż można, ale zaręczam Ci, że podobne mają użytkownicy/firmy operujące na KNX, czy F&Home. Czy w związku z tym są to złe systemy? Nie! Jak każdy mają swoje wady i zalety. Mają swoich „dłubiących” użytkowników i swoich niedouczonych instalatorów…
Reasumując mój długi post. Nie oceniam innych systemów jednostronnie. Każdy ma swoje wady i zalety. Stąd mój np. wielki szacunek do KNX, którego zresztą znam od strony praktycznej od wielu lat. Żaden jednak przysłowiowy Kowalski, inwestujący 500 - 600 tys. w domek by go ode mnie nie kupił.
Każde rozwiązanie powinno bronić się samo.
Jeśli jednak podważamy wartość jakiegoś rozwiązania, to dawajmy dokładne odniesienie do tych samych funkcjonalności lub zagadnień w rozwiązaniu, które propagujemy!
Tylko tyle i aż tyle.
Pozdrawiam wszystkich i mam nadzieję, że zostanie mi wybaczony ten przydługi post. Chciałem jednak w miarę czytelnie wyjaśnić wszystkie kwestie.
Myślę jednak, że nie do końca zrozumiałeś moją intencję....
Nie odnoszę się do innych, bliżej nieokreślonych postów. Nie interesuje mnie to, co wypisuje pracownik/instalator tej, czy innej firmy, nawiązałem do jednego, konkretnego postu... Zgadzam się natomiast z Tobą, że bez względu na to kto i w jakim celu się wypowiada, bez względu na jego intencję, wprowadzanie w błąd lub posługiwanie się półprawdami, jeśliby nastąpiło, byłoby karygodne i nieodpowiedzialne...
No to ja wręcz przeciwnie, nawiązałem do kilku tylko przykładów, które miały wyjaśnić m.in. dlaczego Fibaro wręcz prowokuje takie postawy jak Kolegi. Postaram się powstrzymać od dalszych nawiązań do twórczości marketingowej Fibaro (na to bym musiał poświęcić zbyt wiele czasu) i skoncentruje się tylko na wskazaniu pewnych konkretów oraz półprawd które sam wypisujesz...
No to teraz posłuchaj sam siebie...
_gobo wrote:
W przypadku Fibaro można zastosować dowolny osprzęt dostosowany do gustu użytkownika lub też np. wystroju wnętrza.
Stanowcza większość systemów automatyki to umożliwia... KNX też... sprawa się komplikuje gdy ktoś życzy sobie bardziej zintegrowane przyciski programowalne np. z termostatem... no ale Fibaro nie ma takich w ofercie więc niema problemu . Po za tym sztucznym atutem, że biały osprzęt może być dowolny to w Fibaro występuje problem montowanych zewnętrznie kontaktronów, termostatów itp. akcesoriów. Problem jest poważny bo te proponowane w cenniku Fibaro wykonane są z białego plastiku i posiadają typowe dla takich urządzeń zagłębienia i kształty, które powodują że dość trudno utrzymać je w czystości. Termostat EVT-001 wygląda wręcz żałośnie (Jak sterownik czasowy z Lidla). Czy on też jest dostosowany do gustu użytkownika?
_gobo wrote:
Wspomnieć należy również, że po zmianie software'u i hardware'u, które to nastąpiły poczynając od stycznia br., Fibaro posiada praktycznie wszystkie te możliwości, co KNX.
Chyba żartujesz? Tak to możesz mówić do laika, który chciałby sobie zdalnie zapalić światło i zamknąć rolety. Ale jak przyjdzie do PRAWDZIWEJ integracji z alarmem (nawet nie wspominaj o pimpusiu, wszyscy wiedzą jak to zrobić w przyzwoity sposób tylko nie Fibaro), klimatyzatorem, pompą ciepła itp. to też powiesz że są praktycznie te same możliwości? (jakoś niekojażę na rynku polskim tych urządzeń z obsługą Z-wave) Przepaść między FIBARO a KNX urośnie do kwadratu jak będziesz chciał porównać te systemy w kategoriach automatyki budynkowej [a nie domowej]. Ogólnie porównywanie KNX i Fibaro jest nonsensem... bo Fibaro jest jedynie jednym z wielu producentów standardu Z-Wave. Więc jeśli porównywać Fibaro to raczej na zasadzie produkt-produkt z innym producentem Z-wave. A na poziomie ogólnym to powinno się porównywać KNX z Z-Wave!
Tylko dodam, że ja osobiście do zwykłego domu nie rekomendowałbym KNX... chyba, że mowa o willi ponad 1000m2.
_gobo wrote:
Należy do nich również to, co najważniejsze - możliwość programowania funkcji pełnej logiki - czyli to, co do tej pory było niezaprzeczalnym atutem i przewagą właśnie systemu KNX.
No cud malina!! Czyli sam przyznajesz, że do 2012 ten "najdoskonalszy" system był co najwyżej systemem zdalnego sterowania, pewnie z funkcją harmonogramu i włącznika grupowego ("sceny"). Zapewne te funkcje "pełnej" automatyki zostały przez Fibaro opracowane tak doskonale, że cała branża im się kłania w pas i sama się zastanawia co robiła przez 10 ostatnich lat. Proszę wyjaśnij co znaczy "pełnej logiki"? Tak czy owak gratuluję. Jak zostanie ten system uzupełniony o obsługę wejść/wyjść analogowych czy sterowanie RGB LED to wtedy powiem, że Fibaro dotrzymuje kroku.
_gobo wrote:
Swoją drogą, tak już poza konkursem, to życzę twórcą innych systemów, aby ich admini, na ogólnodostępnych forach tyczących ich rozwiązań, dopuszczali wszystko bez cenzury i nie "wycinali" wszystkich, niewygodnych postów;
Są ale strasznie nudne. Co do wycinania to ostrożnie, bo ktoś mógłby pomyśleć że jedynie Fibaro nie wycina, a to byłoby nie fair.
_gobo wrote:
Tymczasem zarzucając mi coś, do czego w ogóle się nie odnosiłem, sam mam nadzieję, że niechcący, wpisałeś się w nurt kompletnie nieuczciwych wypowiedzi.
Tam Ci niczego zarzucałem. Teraz Ci zarzucam.
_gobo wrote:
Jeśli prowadzi się dyskusję o wadach innych systemów, trzeba dawać konkretne przykłady i zawsze w odniesieniu do własnych rozwiązań.
Przystaję na takie warunki i bardzo proszę o kontynuowanie w tym duchu.
_gobo wrote:
Kolejna sprawa, to dziesięć razy droższe moduły sterujące? Apeluję ponownie - mniej emocji, a więcej merytoryki! Jest tak, jak podajesz - generalnie można przyjąć, że ceny brutto elementów sterujących, to ok. 250 PLN brutto, ale są to ceny bez rabatów!! To po pierwsze, a po drugie, jak możesz powiedzieć, że czujki przewodowe kosztują ok. 25 (dwadzieścia pięć) PLN brutto, czyli 10 razy mniej??
Może przykłady? Markowy, elektroniczny termostat Danfoss, w cenniku Fibaro, bez rabatów to 182 PLN brutto. Niech to będzie całym komentarzem, jeśli chodzi o różnice cenowe. Przy wycenie czujek przewodowych nie zapomnijcie tylko dodać ile weźmiecie za kabel i jego położenie do wszystkich punktów. Ciekawym jak wtedy będzie wyglądała ta różnica cenowa...
Po pierwsze mylisz netto z brutto. Czujka kontaktronowa ALCK-001 kosztuje 279netto/343brutto. Klasyczny kontaktron okienny można kupić od 7-8 do 15zł brutto. Jest to skrajny przypadek, ale pokazuje o co mi chodziło zwłaszcza, że jest to najważniejszy typ czujnika jeśli chodzi o np. system oszczędzania energii cieplnej, (po za czujnikami temperatury), oraz alarmu oczywiście. Średnio w inteligentnym domu o metrażu 150m2-200m2 zużywa się około 20szt takich czujników.
Fibaro (kontaktrony zewnętrzne-przytwierdzone do framugi okna/drzwi):
20x 343 = 6860brutto
Satel(alarm, kontaktrony niewidoczne):
20x [10zł(kontaktron) + 30zł(1 wejście satela)] = 800brutto (zostaje jedynie 6060zł brutto na przewód [60zł 100m] i robociznę.
Tutaj zakomunikuję, że Fibaro nie chciało / nie mogło / nie potrafiło (niepotrzebne skreślić) zrealizować połączenia protokolarnego, które z czytywałoby wszystkie stany czujek z alarmu.
Woleli zaproponować "pimpusia"...
W mniejszym zakresie to się dotyczy innych typów czujników. Czujki ruchu Satel to mniej więcej 40zł brutto w Fibaro to 281zł brutto. Ale znacznie istotniejsze jest to, że w cenniku Fibaro funkcjonuje tylko jeden typ czujki ruchu... a przecież to jest element który się dobiera pod względem charakterystyki. Jeszcze trzeba wspomnieć o potrzebie wymian baterii w czujnikach bezprzewodowych. Nie wiem jak długo taki czujnik z oferty Fibaro może działać na jednym koplecie baterii... ale zakładam, że przy 40-50 takich czujnikach !średnio! 1-2 razy w miesiącu trzeba się wspiąć po drabinie i te baterie powymieniać (przy dwuletniej żywotności baterii). Czyli kolejny domowy obowiązek.
Co do wyjść to owszem koszt jest podobny co w innych systemach. Wacha się między 100 a 300 zł brutto/szt. W zależności od jakości, typu, mocy etc...
W Fibaro jest zysk w postaci braku większej robocizny w zastanej instalacji... właściwie jedyna, ale kluczowa zaleta systemu radiowego. Z tym że historia o tym jak niewyobrażalnie drogie jest sprowadzanie wszystkiego do rozdzielnicy wynika często z błędów merytorycznych: np. do łączników nie trzeba kabli elektrycznych tylko sygnałowe [60brutto/100m], bez sensem jest centralizowanie instalacji w bardzo rozległym domu (robi się podcentralki na automatykę), nie sprowadza się każdego gniazdka elektrycznego osobno do rozdzielnicy, do sterowania ciągiem 5 rolet osobno wystarczy 12 żył, a nie 20. do sterowania rozdzielacza elektrozaworów wystarczy obecność magistrali i jeden przewód zasilający. itp itd. Ale fakt za to trzeba zapłacić.
_gobo wrote:
Tu jeszcze taka, mała dygresja dla wszystkich niezorientowanych w rynku, a poszukujących na nim czegoś dla siebie:
Wpiszcie w jakąkolwiek wyszukiwarkę hasło: "cennik fibaro" i "cennik homiq". Aktualne ceny elementów tego pierwszego znajdziecie od razu w pierwszych pozycjach wyszukiwania. Żadnych wycen, po prostu suchy cennik dla każdego... Dalej nie będę wątku kontynuował, aby nie zostać oskarżony o brak bezstronności. Każdy może sobie sprawdzić i wyciągnąć własne wnioski
I jakie to mają być wnioski? Że trzeba do niektórych maila wysłać z prośbą o cennik? Że jest to dla tych firm sposób na nawiązanie kontaktu z klientem - po to by przekonać go do własnego rozwiązania idei ID i czasem uchronić się przed nabuzowanymi handlowcami nie których bardziej agresywnie działających firm? Cenniki upubliczniają F&Home, SAB System, Domito. Fibaro nie przedstawia cennika na swojej stronie www.
_gobo wrote:
Jak już też wspomniałem życzę takiej otwartości na forach producentom innych systemów. Nadto, doskonale na pewno wiesz jak pomysłowymi Dobromilami są użytkownicy i niektórzy monterzy. Dawanie za przykłady jakichś tam postów z problemami Cóż można, ale zaręczam Ci, że podobne mają użytkownicy/firmy operujące na KNX, czy F&Home. Czy w związku z tym są to złe systemy? Nie! Jak każdy mają swoje wady i zalety. Mają swoich dłubiących użytkowników i swoich niedouczonych instalatorów
99% zgadzam się. Link ma nadzieję będzie działać. Zobaczymy czy to sprzęt czy "czynnik ludzki".
_gobo wrote:
Reasumując mój długi post. Nie oceniam innych systemów jednostronnie. Każdy ma swoje wady i zalety. Stąd mój np. wielki szacunek do KNX, którego zresztą znam od strony praktycznej od wielu lat. Żaden jednak przysłowiowy Kowalski, inwestujący 500 - 600 tys. w domek by go ode mnie nie kupił.
Każde rozwiązanie powinno bronić się samo.
Jeśli jednak podważamy wartość jakiegoś rozwiązania, to dawajmy dokładne odniesienie do tych samych funkcjonalności lub zagadnień w rozwiązaniu, które propagujemy!
Tylko tyle i aż tyle.
100% zgadzam się. Odpowiadając korzystałem z cennika Fibaro z 2012 i sklepu napad.pl. Fibaro ogólnie porównywałem z systemami magistralnymi polskiej produkcji. Pełna lista tutaj.
Drogi stkop,
Witaj ponownie.
Widzę, że instalatorzy innych systemów mają bardzo dużo wolnego czasu, skoro tyle mogą go poświęcić Fibaro, a nie pracy nad swoim, własnym… Wybacz ja nie mam tego „komfortu”, a tym samym czasu na „walkę z wiatrakami”. Toteż tym wpisem, kończę tą nic nie wnoszącą dyskusję. Tym bardziej, że nie widzę powodu (o czym szerzej poniżej), aby w nieskończoność wyjaśniać nieprawdę, jaką wypisujesz, ani tym bardziej uczyć Cię czytania ze zrozumieniem wypowiedzi innych.
Co z tego, że po raz kolejny wyjaśnię jak bardzo mijasz się z prawdą? Przecież za chwilę, oczywiście zupełnie pomijając kwestie Ci niewygodne, wymyślisz coś nowego. Coś, co jednak będzie miało z prawdą tyle samo wspólnego, co informacja o tym, że w najbliższą niedzielę zdobędziemy mistrzowski tytuł na UEFA EURO 2012.
Poza tym zauważyłem, że ta godna podziwu praca, jaką wykonujecie atakując Fibaro i wymyślając niestworzone historie na jego temat, mnie samemu, a myślę, że i innym, przynosi tylko korzyść! - Po prostu potencjalny klient przeczytawszy to wszystko, nie rezygnuje z zakupu systemu! Jego postawa zmienia się tylko o tyle, że staje się bardziej nieufny i z pełną listą wątpliwości (są to często wręcz wydruki z takich forów jak to), przychodzi na spotkanie do pokazowego domu.
Tym samym jest lepiej przygotowany do spotkania, lepiej jest w stanie zidentyfikować swoje potrzeby i oczekiwania. Testując jednak w pełni funkcjonalny system w pokazowym domu, może naocznie przekonać się, ile te wszystkie, Wasze zarzuty są warte.
Mogę więc sobie tylko życzyć, abyście dalej poświęcali tyle czasu i energii na ten czarny PR. Dziwi mnie to jedynie o tyle, że wydawałoby się rozsądniejszym, aby poświęcić się i stworzyć takie fora i pokazowe domy, jak ma Fibaro, dla własnych systemów.
Byłoby to chyba dla nich z korzyścią? …Chyba żeby tak jednak nie było…? Ale to już zupełnie inna historia.
Jak już wspomniałem, w poprzednich postach, system powinien umieć obronić się sam.
Natomiast klient, przed tak poważną decyzją, jak jego zakup, powinien mieć możliwość samodzielnie go przetestować. Nie może opierać się tylko na opowieściach instalatora i kupować „kota w worku” tak, aby często boleśnie, dopiero po instalacji, przekonać się co otrzymał…
Tym samym pozdrawiam i proszę o więcej
P.S. 1
Jeśli komuś nie pasuje design przykładowych wyrobów z katalogu Fibaro i kojarzy mu się on z Lidlem, proponuję elementy systemu z katalogów innych producentów. Jest ich już przeszło 250-ciu (jak trafnie zauważyłeś, to taka zbieżność z KNX), a można ich znaleźć tutaj.
Sterowanie temperaturą? Ależ proszę, tutaj! Prawda, że ładne? A jakie markowe! A „pimpuś”, o którym tak chętnie wspominacie i który wywołuje u Was tyle zrozumiałej nerwowości? Cóż, pozwala integrować zupełnie niekompatybilne z Z-Wave urządzenia i tym samym rozszerza wielokrotnie ich paletę.
Rodził się w bólach, czego proces bardzo otwarcie można prześledzić na forum Fibaro. Teraz jednak już jest.
To pewnie jednak boli już tylko Was?
Zapraszając do odwiedzenia forum Fibaro , gdzie bardzo szczerze można zapoznać się z zaletami i niedoskonałościami systemu lub stron www firm dystrybuujących Fibaro, gdzie można umówić się na wizytę w pokazowym domu
- Pozdrawiam jeszcze raz wszystkich i pozostawiam tak zajadłych instalatorów innych systemów samych z ich emocjami
Wpadłem na chwile na elektrode by coś sprawdzić czytam ten wątek i nie moge sie powstrzymać aby co nieco odpisać
Kolego - jestes najwyzsza półką groteski jaką do tej pory widzialem - szacunek!
Ale podobno prawdziwy kicz jest sztuką.
Twoja wszechobecność na prawie wszystkich forach jakie odwiedzam jest oszalamiajaca:)
Przepraszam za ten prolog ale nie moge wyjsc z podziwu jak udaje ci sie znalezc czas na pisanie tego wszystkiego - niektore godziny twoich wypowiedzi z różnych forów przenikaja sie prawie przez caly dzien:)
A teraz do rzeczy. Niestety nie odniose sie do kazdego wersu bo nie mam tyle czasu.
Nie chce tez dyskutowac o wyzszosci knx nad zwave <- protokol na ktorym pracuje fibaro. Knx bowiem zszesza znacznie wiecej producentow i to juz samo w sobie zamyka temat.
Kwestia do poruszenia jest temat ceny bo przez manipulacje dendrydusa wielu moze faktycznie zglupiec i zaczac myslec ze taka instalacja bedzie tansza niz fibaro.
1. Integracja z satelem (czyli jak wspomina dendytus kontaktrony za 5zl i czujki za 30zl) (wbrew temu co glosisz na temat polityki firmy Fibar) juz jest dostepna i to z wykorzystaniem protokolu satela, nie tylko przez kabelek do rs'a za 5zl ale rowniez przez ethm.
Co prawda na dzisiaj jeszcze w wersji beta (dla end usera dostępna pewnie za tydzien, dwa) ale betatesterzy juz sie nia bawią od 9 tygodni!
2. Sceny buduje sie banalnie (z kolorowych bloczkow). Programowanie w LUA dostepne jest dla zaawansowanych userow ktorzy chca sobie napisac jakiś specjalny program dla bardzo złożonych zależności.
budowa scen tutaj: zaczyna się od 7:41 http://www.youtube.com/watch?v=4UXKrjTGHig Dla niezorientowanych proponuje obejzeć cały filmik - nie sądze aby interfejs konfiguracyjny wydał się komuś przesadnie trudny.
Rozmawiam z setkami inżynierów miesięcznie i wszyscy znają ten wątek na elektrodzie i z ubolewaniem przyznają że to abstrakcja. Tym co piszesz imponujesz młodym niezorientowanym studenciakom i dzieciakom którzy nie mają jeszcze żadnego punktu odniesienia.
Fibaro montuje ogromna ilość instalatorów knx i strasznie się cieszą z możliwości oferowania tego klientom, wszyscy robią kontroferty na knx, modbus (za niedługo tez obsługiwany przez fibaro), lcn, itd ale klient wybiera i tak fibaro!
Ciekawe dlaczego tak się dzieje? Odpowiesz mi na to pytanie?
Oczywiście zawsze znajdą się przeciwnicy, osoby niezadowolone, szukające dziury w całym, czy takie jak ty które za wszelką cenę przekonywać będą tylko do jednego słusznego wyboru.
Ale dajmy se już na wstrzymanie.
Kazdy system ma swoje wady i zalety - klient niech zdecyduje.
Podajesz przykłady abstrakcyjne, nie chce ich wszystkich teraz wymieniać ale np: złoty klawisz z tak ogromną ilością funkcji (swoja drogą nasze aktory mają prawie wszystkie te same opcje -> zdejmowanie informacji z klawisza) że brakuje tylko aby kawę podawał - ale przecież ci co chcą, to wiedzą i znają możliwości knxa, lcna, i dziesiątek innych systemów, normalny człowiek ma takie szczegóły gdzieś.
Dla niego ważne że jak kliknie w przycisk to ma się pojawić działanie, jak przytrzyma to może mieć inne działanie, itd. Fibaro przygotowywane jest pod takiego właśnie klienta. Jak ktoś będzie sobie życzył chowane łóżko w podłodze, czy automatyczne dozowanie rodzaju płynu do kąpieli uzależnione od pogody to sam system zarządzający będzie miał dla niego marginalne znaczenie, bowiem to tylko ułamek kosztów całego środowiska.
W takiej sytuacji nie będzie nawet myślał jakie rozwiązanie ma zostać wybrane, dla niego ważny będzie design i te smaczki które sprzedawane są w pojedynczych sztukach (np: bathomatic za 8tyś funtów). Co do systemu to decyzje podejmie za niego architekt wnętrz lub jego odpowiednik odpowiedzialny za łazienkę i sypialnie, który dogada się z zaprzyjaźnionym instalatorem knx i ten mu uszyje customizowane rozwiązanie i sprawa zostaje załatwona.
Chcesz sprzedawać knx do klienta fibaro - proszę uprzejmie, daj mu tylko podjąć właściwą decyzje i pokaż oba systemy.
Fibaro ma ok 100 punktow w Polsce w których można sprawdzić i przetestować system przed zakupem, w większości takich punktów jest lista instalatorów, od elektryków po wyspecjalizowanych automatyków, klient może se zadzwonić i jak zechce pogada z każdym z nich.
Ile takich showroomow jest z KNX?
Oboje wiemy że KNX to inny sposób dystrybucji - przez instalatorow - każdy z nich gada co innego i opowiada historyjkę pod złapanego klienta - a jak to niestety w Polsce bywa zazwyczaj co klient to inna wersja:(
Jak jesteś taki kozak to zaproś mnie do swojego showroomu, chętnie spotkam sie osobiście, tym samym zapraszam do siebie, zrobimy wycieczkę po naszym R&D, oprowadzę cie po produkcji, pogadamy.
Pasuje?
Zobaczysz rozbebeszone moduły knx - podam ci ich faktyczną wartość (TKW po komponentach), porównamy stopień złożoności i sam ocenisz. Mam świadomość że samemu nie będziesz ponosił kosztów zniszczenia klawiszy KNX po kilka set euro każdy tylko po to by wy-lutować avrke by zorientować się co jest na niej od spodu napisane. ale u nas to wszystko leży i chce ci to właśnie zaprezentować.
Nie chce też abyśmy podejmowali polemikę dlaczego fibaro nie zacznie produkować urządzeń na knx (technologia produkcji jest przeciez identyczna, protokół nawet łatwiejszy do implementacji) wiec odrazu odpowiem - nie taki jest target FibarGroup.
Fibaro dostępne jest w 40 krajach europy, sprzedaje tez do indii, australii, nowej zelandi, brazylii, itd. tłuczemy produkty w setkach tysięcy sztuk - jak mamy się porównywać do giry?!?
Polska generuje tylko kilka % obrotu przy jednym z najtańszych systemów automatyki więc powiedz mi ilu klientów kupi produkt pozycjonowany cenowo jak GIRA?
będzie sens odpalania dla nich takiej sieci dystrybucji jaką ma obecnie Fibaro?
Fibaro wlazło na rynek bardzo mocnym uderzeniem (proszę już nie czepiaj się słówek - jak oglądasz reklamę pasty do zębów to się chyba nie oburzasz że producent mówi ze jest najwspanialsza) - taki był plan opracowany przez marketingowców - miało zwrócić na siebie uwagę. Cel został osiągnięty teraz kolejna tura, uświadamianie użytkownika, słuchanie rynku i spełnianie potrzeb - realizacja w toku.
Produkt jest świetny, miniaturowy, łatwy w montażu spełnia oczekiwania 95% nabywców na kolejne 5% trzeba będzie ciężko zapracować
Zwróć uwagę na ten filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=K35uFXoa5c0 i proszę nie czepiaj się również że kuchenka "miele" jest sterowana przez zapiętego on/offa (swoja drogą wielu klientów tak robi podpinając go pod przycisk) czy że kwiatek krzywo stoi bo to pierwsza pokazówka możliwości która licząc po cenach detalicznych zamyka się dla klienta w 8-10 tyś zł. (oczywiście bez sprzetu agd, okien, satela, itd).
Masz w nim pokazane podstawowe funkcjonalności:
- sterowanie głosem (występuje również w języku polskim)
- oświetleniem
- zasłonami
- oknami
- temperaturą
- monitoring video
- zamkami eklektycznymi
- alarmem
- scenami przez mrugnięcie światłami w samochodzie
- lokalizacje gps członka rodziny z bardzo dużą dokładnością (przez telefon a nie przez gps w samochodzie)
- położenie gps zintegrowane ze scenami (zmiana położenia odpala różne sekwencje zdarzeń - system wie gdzie jesteś, czy się zbliżasz do wybranego obszaru czy oddalasz czy może już sie w nim znalazłeś)
- zdalny dostęp
Czy stosunek jakości do ceny nie jest zachowany? No i najważniejsze - jest to polski system z dużą siatką dystrybucji w kraju.
ps
pisałem z telefony wiec przepraszam za bledy, starałem się poprawiac na bieżąco.
montuję od dwóch lat w londynie , jak się zrobi to prawidłowo to nie ma problemów jako podpowiedź niech służy moc przełączana 1.5kw , 3kw , i chłodzenie, producent podaje sposób montażu w puszce i to bez modyfikacji , oprócz modułu rgbw cała reszta jest zasilana z sieci 230V i to generuje straty mocy i awarie. Ja staram się zapewnić wentylację , wymieniam puszki i rozkuwam ścianę(jak nie ma plasterbordów) żeby poprawić wymianę ciepła,tworzenie scen to już inna bajka, nie bójcie się nowych technologii