Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Niepełna moc procesora, komputer się wiesza

15 Paź 2011 13:26 2485 23
  • Poziom 9  
    Witam forumowiczów.

    Zanim napisze o moim problemie przedstawię swój sprzęt:
    ASUS M4A87TD EVO
    Amd Phenom II 955 X4
    Gigabyte Radeon HD 6850
    Kingston 4GB 1600Mhz Cl9
    WDC WD10 EARX SATA III 1 TB

    Problem mam taki, że wypakowywując bądź instalując duże pliki nie mogę w tle robić innych banalnych czynności jak przeglądanie stron czy eksplorowanie folderów itp. bo komputer się zawiesza( tak lekko, nie żebym musiał restartować) a robienie czegokolwiek jest powolne i nie zbyt mi się to podoba. Patrząc na wskaźnik użycia procesora z WIN 7 pokazuje mi on, że wykorzystuje maksymalnie tylko 15% mocy procka. Co mam zrobić żeby procesor kiedy tego potrzebuję używał całej swojej mocy.
    Z góry dziękuję. Pozdrawiam
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 9  
    System Windows 7
    zasilacz OCZ Stealth Stream 500W. Dodać mogę, że zasilacz wystarcza bo gram w Dirt 3 na maksymalnych teksturach i nie mam problemu z brakiem energii oraz, że nie podkręcałem ani procka ani grafiki.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Niepełna moc procesora, komputer się wiesza Niepełna moc procesora, komputer się wiesza Niepełna moc procesora, komputer się wiesza Niepełna moc procesora, komputer się wiesza Niepełna moc procesora, komputer się wiesza Niepełna moc procesora, komputer się wiesza Niepełna moc procesora, komputer się wiesza Niepełna moc procesora, komputer się wiesza

    Dodano po 2 [minuty]:

    Niepełna moc procesora, komputer się wiesza

    Dodano po 1 [minuty]:

    Niepełna moc procesora, komputer się wiesza

    Dodano po 52 [sekundy]:

    W zakładce $Healt4h jest pusto a skan błędów nie znalazł.
  • Poziom 38  
    Procesor pracuje prawidłowo, natomiast dysk wykazuje jakieś anomalie.

    Zamieść jeszcze zrzuty ze wszystkich zakładek CPU-Z oraz pokaż SMART dysku (zakładka "+ Health" w HDDTune).
    Edit: pusto? W BIOSie jest włączony SMART dla dysku?
    W Menedżerze Urządzeń nie ma żadnych wykrzykników, sterownik kontrolera dysków zainstalowany?
  • Poziom 43  
    Sprawdź programem: CrystalDiskInfo.
  • Poziom 9  
    - w menadżerze wykrzykników brak,
    - co do smarta nie wiem sprawdzę jak zrobię zrzuty, wiem że kiedyś włączałem AHCI, może to przyczyna??
    - sterowniki zaktualizowane DriveremEasy i instalowane z cd od płyty głównej.

    Dodano po 2 [minuty]:

    W tym programie HDD Tune nie ma nic w zakładce Health, nie widzę Smarta. Crystal pokazuje status dobry.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Niepełna moc procesora, komputer się wiesza Niepełna moc procesora, komputer się wiesza Niepełna moc procesora, komputer się wiesza Niepełna moc procesora, komputer się wiesza Niepełna moc procesora, komputer się wiesza Niepełna moc procesora, komputer się wiesza

    Dodano po 5 [minuty]:

    Niestety tej funkcji SMART w biosie znaleźć nie mogę.

    Dodano po 4 [minuty]:

    W Crystalu pokazuje funkcje SMART.

    Niepełna moc procesora, komputer się wiesza
  • Poziom 38  
    Nie widzę nieprawidłowości ani w ustawieniach CPU i pamięci, ani w SMART dysku (BTW tłumaczenie programu na poziomie wczesnego gimnazjum).

    No to dalej: lista procesów.
  • Poziom 9  
    Gratuluje ukonczenia gimnazjum ale fajnie jak oszczedzisz sobie komentarzy i skupimy sie na problemie. Zaden ze mnie informatyk wiec zwracam sie do forumowiczow. Co dalej w zwiazku z tym?
  • Poziom 38  
    Po raz trzeci ten sam pomysł, pokaż listę aktywnych procesów.
  • Poziom 14  
    @TomekZG.
    Widze że masz dysk 1TB. Jeśli masz naprawdę tysiące plików, rejestr nie był nigdy czyszczony, dysk możliwe, że nie widział Defraga czy innego programu, to... nie ma sie co dziwić. Jeśli jeszcze masz włączoną usługę Windows Search która powoduje mielenie i szukanie po dysku nie wiadomo czego to tak może być jak piszesz. Prócz tego procesy o których wspomniał wlw-wl.
    Usługę Windows Search można wyłączyć lub ograniczyć jej działanie do potrzebnych często używanych programów. Gdzie wyłączyć - by chociaż sprawdzić czy pomoże?
    Komputer>Zarządzaj>Zarządzanie komputerem>Usługi. Szukasz Windows Search i klikasz "zatrzymaj"

    Ps. Co do systemu i mocy procesora. To jest tak jak z odbiornikiem i prądem - bierze tylko tyle ile potrzebuje.
  • Poziom 9  
    No właśnie rejestr czyszczony, fragmentacja znikoma, windows search wyłączony, bios zaktualizowałem. Tylko nie mam pewności co do flashowania . Na stronce producenta multum plików do biosu więc użyłem najnowszego, nie wiem czy to wystarczy. Zmieniłem także w biosie prędkość dysku z AUTO na SATA 3. Jakoś po tym różnicy nie widać. Czy to normalne żeby plik o wadze 3,6 GB przenosił się z jednej partycji na drugą ok. 3 minut??

    Dodano po 8 [minuty]:

    Tak wygląda teraz w HD Tune.
    Niepełna moc procesora, komputer się wiesza

    Może być coś źle podłączone??

    Dodano po 1 [minuty]:

    Teraz to chyba jest jeszcze gorzej.
  • Poziom 9  
    Jeśli chodzi o kanały IDE to chodzi o to: menadżer urządzeń->kontrolery IDE-> amd sata controller?? Mam poprostu kliknąć na to i na odinstaluj?

    PS: Sory, że tak pytam ale naprawdę jestem zielony i wole się upewnić.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Aha jeszcze dodam jedną rzecz. W windows 7 jest taka funkcja "Klasyfikacja sprzętu i wydajność" i właśnie dysk mi tą klasyfikację teraz zaniża, nota jest 5,9. Kiedyś pamiętam była wyższa, powyżej 7 bodajże.
  • Poziom 38  
    Niemożliwe, 5,9 to nota maksymalna jaką może uzyskać HDD. Więcej to tylko na SSD.

    Przestaw w BIOSie z AHCI na IDE i zrób ponowny Benchmark w HDTune.

    Poza słabym transferem to jeszcze czasy dostępu są beznadziejne.
  • Poziom 9  
    Po zmianie na IDE wyskakuje mi na starcie: że brak pliku BOOTMGR i muszę resetować bo system się nie uruchamia. Wróciłem na AHCI i ruszył.
  • Poziom 9  
    Może macie jeszcze jakieś sugestie dlaczego ten dysk kuleje?
  • Poziom 9  
    Dysk , o którym mowa w temacie wymieniono mi na nowy. Benchmark w HD Tune wygląda tak. Czy to "Access Time" wciąż nie jest za niskie?? Niepełna moc procesora, komputer się wiesza
  • Poziom 38  
    Ma być niskie, im niższe tym lepiej.
  • Poziom 9  
    No tak, ale chodzi mi czy teraz te parametry wyglądają dobrze. Może te dyski nie są zbyt wydajne i stąd te wartości.
  • Poziom 42  
    TomekZG napisał:
    No tak, ale chodzi mi czy teraz te parametry wyglądają dobrze. Może te dyski nie są zbyt wydajne i stąd te wartości.

    Parametry wyglądają OK natomiast rodzina produktów - Caviar Green Power nadmierną wydajnością nie grzeszy.
  • Poziom 9  
    Dzięki. Temat zamknięty.