Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Immergas Nova Avio 21 Vip-brak modulacji płomienia na c.o.

dworek3333 15 Paź 2011 23:08 2470 12
  • #1 15 Paź 2011 23:08
    dworek3333
    Poziom 9  

    Witam wszystkich serdecznie. Jak w temacie postu mam kolejny problem z moim piecem.
    Sprawa wygląda następująco: temperaturę na pokrętle od c.o. mam ustawione na 60 stopni C, piec zapala prawidłowo, nagrzewa do 60 stopni z pełną mocą palnika :(-wszystko aż huczy-następnie gaśnie, pompa pracuje, temperatura spada do ok 45 stopni i piec zapala na nowo przy czym cały cykl od zapalenia do zapalenia trwa ok 5-6 min.i tak w kółko. Tak przedtem nie było, wydaje mi się że coś jest nie tak- wygląda na brak modulacji palnika na c.o.. Nadmienie że na c.w.u. kocioł pracuje z modulacją czyli ładnie reguluje sobie moc gdy osiąga zadaną temperaturę- płomień płynnie schodzi do minimum-jest ok. , natomiast na c.o. tego już nie ma, jedzie całą mocą i bardzo często na krótko zapala jak napisałem wyżej. Nie wiem w czym tkwi problem. Czy to może być kwestia czyszczenia wymiennika czy może któraś sonda padła.
    Prosiłbym o jakieś podpowiedzi co z tym zrobić.

    0 12
  • #2 15 Paź 2011 23:35
    zybie
    Poziom 30  

    Poodkręcaj grzejniki, posprawdzaj zawory może masz poprzykręęcane

    0
  • #3 16 Paź 2011 12:04
    dworek3333
    Poziom 9  

    grzejniki mam na full odkręcone-grzeją tak że z tym problemu nie ma. Problem jest tak jak pisałem-brak modulacji palnika gdy pracuje na c.o., zapala się co trochę na krótko okres czasu. Gdy grzeje wodę użytkową jest ok.

    0
  • #4 16 Paź 2011 21:41
    dworek3333
    Poziom 9  

    hello...., ktoś mi doradzi co z tym fantem zrobić?

    0
  • #5 18 Paź 2011 07:54
    mirrzo

    Moderator na urlopie...

    Pompa się kręci ? Odkręć śrubę na pompie i rusz wkrętakiem oś pompy.

    0
  • #6 18 Paź 2011 09:30
    dworek3333
    Poziom 9  

    Tak, jak najbardziej pompa się obraca, jest także wyczuwalny luz osiowy ok. 3-4mm jakbym chciał popchnąć wałek pompy w stronę-w głąb kotła, ale myślę że to nie powód tego.
    Na jednym z for internetowych wyczytałem że może to być problem z wymiennikiem z sondą NTC lub jakiś zator powstał w którejś rurce. Czy sugerować się tym-sam nie wiem.

    0
  • #7 18 Paź 2011 09:33
    mirrzo

    Moderator na urlopie...

    A zawory pod kotłem odkręcone ? Nie wspomnę o filtrze.

    0
  • #8 18 Paź 2011 09:37
    dworek3333
    Poziom 9  

    Tak, zawory odkręcone, filtr na rurce też sprawdzałem-czysty

    0
  • #9 18 Paź 2011 22:40
    dworek3333
    Poziom 9  

    Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, mianowicie: czy to normalne jak pokrętło c.w.u. ustawione mam na zero czyli w zasadzie woda do mycia powinna być zimna to jest wręcz odwrotnie, woda ma taką samą temperaturę co woda w c.o., a regulacja pokrętłem c.w.u. w zasadzie nic nie zmienia.

    0
  • #10 18 Paź 2011 22:46
    mirrzo

    Moderator na urlopie...

    Wołaj serwisanta. Bez części nie podołasz.

    0
  • #11 18 Paź 2011 23:28
    dworek3333
    Poziom 9  

    No chyba raczej tak trzeba będzie zrobić, ale wstępnie jakaś diagnoza się uwidacznia?

    0
  • #12 19 Paź 2011 11:59
    dworek3333
    Poziom 9  

    A więc tak: Zmierzyłem dziś oporność (k ohm) dwóch sond NTC-wg. tabeli oporności względem zmiany temperatury. Ta na dojściu do wymiennika pokazuje przy temp ok. 20 stopni-12k ohm, natomiast ta na wyjściu przy tej samej temp.-20 stopni- ponad 100k ohm.- wg. tabeli temp sporo ponad minus stopni C.
    Pytanie czy te sądy są takie same pod względem parametrów oporności czy czymś się różnią. Jeśli takie same to chyba znalazłem powód usterki..
    I jeszcze jedno na płycie głównej jest taka zwora oznaczona jako TEMP.RISC., można ją ustawić w pozycji ON lub OFF- czemu to służy???

    0
  • #13 23 Paź 2011 09:36
    dworek3333
    Poziom 9  

    Wymieniłem sondę NTC na wyjściu z wymiennika-rzeczywiście była uszkodzona, ale nie widzę różnicy, po prostu nic to nie dało, pomysły mi się kończą, modulacji jak nie było tak nie ma- co dalej z tym zrobić?

    0