Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

nagłośnienie na plener i do sali z możliwośćią rozbudowy

sstudio 15 Oct 2011 23:27 3790 24
    sstudio
    Level 11  
    Witam jak w temacie chce sie rozejrzeć za jakimś nagłośnieniem na plenerki ok 1500-2500osób czasem jakieś imprezy na sali 300-400osób zależy mi na tym aby można było system z czasem rozbudować, nie mam jakiś zastrzeżeń co do gabarytów sprzętowych. cena? nie chce wydać majątku na to w rozsądnych granicach przypominam że to festyny czyli granie tylko w okresie letnim, do tego czasem coś na jakiejś sali sie zrobi więc koszta też generujemy, może i innych temat zaciekawi, bo może po zimie coś mi sie z tego co tutaj wymienicie urodzi, pozdrawiam
    Luke15
    User under supervision
    Podaj budżet, określenie "nie chce wydać majątku" dla jednego nasuwa budżet 1000zł. a dla drugiego 100 000zł.
    DDN
    Level 31  
    Nieco za malo informacji autor nam przekazal wiec takie myslenie teraz co jest potrzebne i cos jeszcze to nie ulatwia nam zadania. Czy autor wlicza w koszt tez i dodatkowe elementy wchodzace w sklad np.scena, podesty, rampy, wieszaki, statywy, kable, skrzynie, najazdy,. Do tego naglosnienie nastepne elementy dodatkowe i na koncu wychodzi ze potrzeba 2mln zl bo za 100tys to kupisz kompletna scene, ale gola.
    sstudio
    Level 11  
    nie chodzi mi o same paczki, żadnych perypetii nic tylko sam front, myślałem aby oprzeć coś na basach tp dlaczego? bo znajomy ma kilka sztuk i zawsze można by było pożyczyć od niego i mieć powiększony zestaw a na górki nie mam pojęcia co? kiedyś były tuby polanowskiego 3drożne mogel 208 jak sie nie myle ? ale już tego nie widze w ofercie, dlatego pisze coś do rozbudowy, co do ceny to same paczki nie chciał bym wydać więcej niż 10-15tys. nie licząc końcówek ale może coś by sie aktywnego znalazło ?
    Luke15
    User under supervision
    15tys zł. na 1500-2500 osób? Dla mnie to są marzenia nie do spełnienia... O aktywnym zestawie za taką kasę nie ma nawet co rozmawiać. Za taką kasę, skompletujesz porządny zestaw na co najwyżej 500-1000 osób w plener, ale nic więcej.
    Bynajmniej ja tego jakoś nie widzę w tym budżecie.
    sstudio
    Level 11  
    może inaczej ;) na początek okej na mniejsze imprezy tak jak mówisz powiedzmy koło 1000osób, ale chodzi mi żeby była możliwość rozbudowy tego zestawu z czasem powiedzmy do tych 2500os. nie od razu musze mieć coś tak duzęgo, to tylko festyny gminne i lokalne imprezy raz - dwa razy w roku są takie imprezy na 2500os. normalne zamykają sie do 1500 ale trzeba patrzeć na to że takie na więcej też od czasu do czasu są.
    DDN
    Level 31  
    Nie rozumiem pojecia impreza w plenerze na 1000osob czy tam 2tys. Niejest to jednoznacznie miarodajne bo ten tysiac mozna upchac na 1000m/kw albo na 5tys metrow wiec biorac, wybierajac naglosnienie trzeba pomyslec troche nad fizyka-akustyczna i okreslony obszar wziasc pod uwage jaki mamy zamiar naglosnic z jakim natezeniem dzwieku. Mozna tam zastosowac 2kW na strone albo tez i 12kW tylko roznica w glosnosci bedzie duza, ba nawet ogromna. Aha i przy wielkosciach obszarow przekraczajacych 4000m/kw tak jak i dlugich miejscach do naglasniania warto a nawet trzeba zastosowac systemy liniowe.
    sstudio
    Level 11  
    głównie imprezy te odbywają się na boiskach sportowych lub w ich pobliżu, czasem jest namiot i gra sie w namiocie około 50m długości a czasem jest to po prostu otwarta przestrzeń.
    hirogen
    Level 33  
    DDN nie przesadzajmy bo oni nie będą koncertów ani dyskotek robić sam robię tego typu imprezy 2x2kW jest w sam raz jak paczki są dość sprawne i dobrze rozstawione. Więcej sprzętu nie warto bo kasa za taka imprezę nieadekwatna.
    Do poprzedniego roku używałem 2 paczek 500W na 2x15"+1" i 4 paczki 15+1" razem jakieś 2x1200W Wystarczało w każdym przypadku często musiałem przyciszać a przestrzeń to głownie boiska i jakieś place ludzi tak 300-1000 ot wiejski festyn.
    sstudio
    Level 11  
    ja grałem cały czas na 2x 2x15"+1"na strone paczki po 500w i basy tp700 ale to miałem jakieś 2400 na strone i strefa 15"+1"strefe zostawie ale front chce wymienić na coś innego bo górki stare.... i już mi sie nie podoba jak to gra. doły może bym wymienił na tp1000 ale górki, coś innego coś co moge jakoś rozbudować, były kiedyś te pol audio 3-drożna górka model jakiś 208 czy coś z możliwością podwieszenia, zawsze to buda trapezowa i po 800w w paczce chyba było, chyba że wogóle może jakieś małe paczki z jakiegoś systemu LA? na początek po nie wiem 3-4 na stronę i po kilku miesiącach dokupić jeszcze żeby było 4-6 na strone? wiem to przekroczy 15 tys ale na pocztek te 3-8 paczek w takiej granicy bym sie musiał zmieścić. dlatego nie mówie że chce LA :P hehehe tylko co bym mógł kupić za te pieniądze,
    Orientuje sie ktoś w jakiej cenie jest HK c208?
    hirogen
    Level 33  
    A może chodzi ci o CDR 208 czy może CTA208 bo c208 to nie bardzo wiem co to jest. Tam te w granicy 9 tys/kolumnę ale nie ma tego tak na rynku trzeba dystrybutorem załatwiać zwykle.
    może takie coś cię zainteresuje
    http://www.thomann.de/pl/the_box_pro_la210.htm
    albo Na tronie elmuza są dość tanie niezłe brzmiące pseudo la systemy lav3 i lav4
    sstudio
    Level 11  
    tak własnie chodziło mi o CTA208 ale żeby po 9 tys. paczka ? liczyłem że będa tańsze od Pol Audio
    Granat :)
    Level 34  
    Jeśli ma być tanio i dobrze, to po jednej lub dwie takie http://www.thomann.de/pl/rcf_art_4pro_6001a.htm kolumny na stronę. W wersji DIY nie będą kosztować 11kzł za szt. tylko może ~4..5kzł. Tubowe 2x12" + tubowy 8" środek i 1" driver - nie wiem czy zdajecie sobie sprawę jak to głośno gra :)
    hirogen
    Level 33  
    Ta paczka nie jest wcale tak bardzo sprawna bo 2x12 nie jest w tubie to jakiś mutant br. Jak kupowaliśmy kilka lat temu wstecz paczki do ck to te były brane pod uwagę ale wzięliśmy 4pro4001 bo różnica w głośności praktycznie (dystrybutor dostarczył obie i dał się wytłuc) nic a w cenie prawie 2x była. Zamiast tych RCF to lepiej 4 szt dB Technologies Flexsys F212 albo Yamaha DSR 215 na pewno zagrają głośniej
    Level 34  
    Proszę sobie oszacować długość tej tuby, a potem zastanowić się jakie częstotliwości ona przetwarza. Jasne, że nie zagra pełną sprawnością od 100Hz, ale od 250 już owszem.
    Te z 15" głośnikiem wygląda, że mają taki sam środek i górę, możliwe więc że grają podobnie. Gdyby nie różnica w cenie o której mówisz, to jednak wolałbym te z 2x12. Natomiast składając 'samemu' takie kolumny, różnica nie byłaby już taka duża.
    hirogen
    Level 33  
    No tylko podział w 6001 jest chyba 360Hz wiec te 12" nie pokażą praktycznie nic bo nawet 1 oktawy. Stawiam dalej że to żadna tuba tylko po prostu rozwiązanie mechaniczne żeby kolumna taka wielka nie była głośniki niskotonowe cofnięto za driver i obniżono punkt podziału żeby nie wpływało to na dźwięk. Rozwiązanie jak w Mackie fusion 3000
    Level 34  
    Może faktycznie takie było założenie konstruktora. Ja bym podział zrobił w okolicy 600Hz. Tuba to to jest, ale nie taka klasyczna, tylko z głośnikami umieszczonymi w jej połowie.
    hirogen
    Level 33  
    Nie zmienia faktu 4pro6001 kolumna bardzo dobra ale wg mnie warta może połowę tego co kosztuje obecnie to konstrukcja przed chyba 8 lat Teraz mogłaby mieć 2x więcej mocy i ważyć o 1/3 mniej
    sstudio
    Level 11  
    jeszcze jakieś pomysły może ktoś dorzuci ?:)
    mam pytanie, te db mają aktywną linijkę widziałem koszt koło 5tys/szt. znalazłem taniej i zastanawiam sie, jak by to zagrało w zestawie po 3 na strone (na początek) czy to by miało wogóle jakąś racje bytu? kąt pokrycia mały bo tylko 3 paczki na stronie i jakieś 1350w według producenta tak?:) hehehe chociaż patrząc na to że głównie w namiocie to można zrobić z tego front strefe dołożyć i może by pohulało ?
    przekroczy to troche moje plany finansowe ale myśle nie ucierpimy z tego powodu jakoś strasznie. co o tym sądzicie ?
    i cena tych cta208 jak by ktoś miał jakieś potwierdzone info
    hirogen
    Level 33  
    No ale te Db to malutkie jest 8" głośnik basowy trzeba by odsłuchać bo to że linijka nie znaczy że dość wydajne żeby nagłośnić cokolwiek więcej niż np konferencję. Przypuszczalnie 1 szt klasyczna F212 zagra podobnie jak 3 szt te liniówki DBt a kosztują 1/4 z tego
    Ja jakoś do tak małych systemów nie jestem przekonany i nie w ilości 3-4/stronę . 6 paczek/stronę 2x8" wyglądały pol-audio SLA208 nie sprawdziło się w u nas na koncercie na ok 1000 osób po prostu za cicho było.
    sstudio
    Level 11  
    ja osobiście miałem okazje słuchać 8/10 na strone tych db na plenerze zespołu Łzy no niby dawało rade, dlatego zastanawiam sie nad konfiguracją 3/4 paczki na poczatek wiadomo potem dokupić jeszcze po 1-2 z czasem następne, dlatego mówie o rozbudowie a co do tub to dokładać po jednej ? troche to dziwnie 4 tuby na strone :P pod namiotem ...

nikt nie wspomniał o alphardzie systemie najtańszym i z możliwością rozbudowy .... ?

Regulamin p.3.1.13. Proszę poprawić niechlujną pisownię! [Pablo]
    hirogen
    Level 33  
    Nikt o alphardzie nie wspomniał bo to wyrzucone pieniądze w błoto jeśli mówimy o tym małym zestawie to tak głośniki basowe 16cm o efektywności ok 90-92dB (żeby) i nie wiadomo co jako wysokotonowy na tym powinien być koniec jakiegokolwiek rozmyślania o tym zestawie.
    Jak mowlem jakoś nie wierzę takim małym systemom ale może jeszcze lukniesz na to FBT Mitus 206 LA małe lekkie podobno potężne cena ok 5,5tys za wersje aktywną:
    http://www.portalnaglosnieniowy.pl/prezentacj...t-mitus-atrakcyjny-system-wyrownywany-liniowo
    robo925
    Level 10  
    HD 1531 + Suby HD 1801. Rozbudowa dowolna bo można używać HD 1531 jako pełnopasmowe a na plenery z subami. Oczywiście jak z subami to górki podłączamy po crossowerze. Set na stronę na chwilę obecną HD 1531 4800zł, HD 1801 4000zł

Specyfikacje:

http://www.mackie.com/products/hd1531/pdf/hd1531_ss.pdf
    http://www.mackie.com/products/hd1801/pdf/HD1801_SS.pdf

Są jeszcze małe liniówki do tych subów czyli HDA

http://www.mackie.com/products/hda/pdf/hda_ss.pdf
    heniek7503
    Level 10  
    Witam a nie myślałeś skontaktować się z Silver Sound robi porządny sprzęt na profesjonalnych przetwornikach sam zakupiłem przed sylwestrem sprzęcik który zamiata nie miłosiernie doradzi,napewno pomoże zna się na tym co robi myśle że warto wrazie pytań też mogę popisać o ty co mam pozdrawiam .