Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Odbiór TV Trwam niecodzienny przypadek

czarny_1963 16 Oct 2011 09:38 6735 20
NDN
    czarny_1963
    Level 21  
    Witam, mam taki przypadek jakiego jeszcze nie miałem jak długo się zajmuje instalacjami a miałem już rożne przypadki ale do rzeczy, klient zadzwonił że nie chodzi mu Astra więc pojechałem sprawdzić co jest grane podłączyłem swój tuner i Astra chodziła normalnie więc wykluczyłem awarie anteny. Coś jest niby z tunerem ale za chiny nie szło go zaprogramować przeszukiwał ale nie wpisywał żadnego programu na listę natomiast te programy które były na liście z Hodbirda normalnie chodziły więc postanowiłem przywrócić ustawienia fabryczne ale nic to nie dało więc wziąłem go do domu.Jeszcze raz pobawiłem się z ustawieniami i ponownie ustawienia fabryczne i w końcu udało mi się go zaprogramować.Po przyjeździe do klienta zaczął chodzić nawet były programy z Astry ale nie było Trwamu a właśnie głównie o ten program im chodziło. Podłączyłem tylko samą Astre na beczce i to samo podłączyłem mój tuner Trwam chodzi. Ponownie ich tuner i podłączyłem zwykły przyrząd do ustawiania satelity żeby sprawdzić czy antena nie jest źle ustawiona i o dziwo zaczął chodzić Trwam, po zdemontowaniu przyrządu nie chodzi. Ciekawy przypadek ponieważ przeważnie jak przyrząd jest podpięty to myślałem że sygnał jest trochę tłumiony a tu jak widać to nawet chyba poprawia ten sygnał chyba że coś nie tak jest z tym tunerem.
  • NDN
    Anonymous
    Anonymous  
    czarny_1963
    Level 21  
    No też tak myślałem ale dlaczego u mnie na mojej instalacji chodzi ten Trwam o który właśnie tak się dopominają właśnie niektórzy klienci a na tamtej instalacji nie chce to jest właśnie dziwne.
    czarny_1963
    Level 21  
    Może coś w tym jest kolego maciej_333 i jak będę miał więcej czasu to na pewno poeksperymentuje na tej instalacji chodź by dla samej satysfakcji rozwiązania problemu a jest ich czasem dużo zwłaszcza takich ciekawych .
  • NDN
    maciej_333
    Level 38  
    czarny_1963 wrote:
    Może coś w tym jest kolego maciej_333 i jak będę miał więcej czasu to na pewno poeksperymentuje na tej instalacji chodź by dla samej satysfakcji rozwiązania problemu a jest ich czasem dużo zwłaszcza takich ciekawych .

Jakbyś wiedział dokładnie w jakim kanale pracuje Trwam to możesz badać instalację analizatorem widma. W ten sposób można udowodnić to, co pisałem. Jednak to raczej wina tunera klienta. Może mieć uszkodzone ARW, albo ma za małą dynamikę układu ARW. Jeżeli oprogramowanie podejrzanego tunera pozwala na sprawdzenie BER/MER, to można go podejrzeć na kilku kanałach. Pewnie BER z Twoim tunerem będzie niższe. Jeżeli jest gorsze niż na poziomie 10^-3, to w profesjonalnych instalacjach to już jest traktowane jako zerwanie połączenia (dotyczy to np. horyzontalnych radiolinii). Tutaj poziom 10^-2 powinien być nawet akceptowalny.
    JUREK127
    Level 14  
    Miałem podobne problemy z tv Trwam. Przypuszczałem uszkodzenie tunerów. Pomogła wymiana konwerterów.
    czarny_1963
    Level 21  
    Też myślałem o wymianie konwertera ale nie miałem na miejscu akurat twina bo taki tam jest a nie chciałem pojedynczego zakładać bo wymiana trochę skomplikowana ale próbowałem przełożyć na drugie wyjście i nic nie dało ale obiecałem im że podjadę z twinem i zobaczymy czy coś pomoże.
    matnis
    Level 13  
    Wiec tak napisze ci kolego Trwam nadaje na 12604 a jak prawie każdemu wiadomo jest to 2000 MHz czyli tam gdzie niektóre kable tłumią masakrycznie. Ale reasumując nie jest to na pewno wina tunera co udowodniłeś na swojej instalacji. Winy szukał bym w kablu prawdopodobnie pękł gdzieś i dostała się do niego woda i ma większa tłumienność. Teraz sygnał może wynosić około 40dB i jedne tunery działają przy takim sygnale a drugie nie wiec w swoim tunerze masz lepsza głowicę. Same tunery pokazują sygnał w % nie odzwierciedla to sygnału w dB lecz bardziej stosunkują się do BER/MER.
    maciej_333
    Level 38  
    matnis wrote:
    Wiec tak napisze ci kolego Trwam nadaje na 12604 a jak prawie każdemu wiadomo jest to 2000 MHz czyli tam gdzie niektóre kable tłumią masakrycznie. Ale reasumując nie jest to na pewno wina tunera co udowodniłeś na swojej instalacji. Winy szukał bym w kablu prawdopodobnie pękł gdzieś i dostała się do niego woda i ma większa tłumienność. Teraz sygnał może wynosić około 40dB i jedne tunery działają przy takim sygnale a drugie nie wiec w swoim tunerze masz lepsza głowicę. Same tunery pokazują sygnał w % nie odzwierciedla to sygnału w dB lecz bardziej stosunkują się do BER/MER.

Wszystko pasuje, ale nie tłumaczy to tego, że z dołączonym miernikiem/wskaźnikiem był poprawny odbiór. Dalej upieram się, że sygnał w tym kanale ma za duży poziom.

P.S. Tłumienność i tłumienie to dwie różne sprawy.
    Anonymous
    Level 1  
    matnis
    Level 13  
    maciej_333 wrote:
    matnis wrote:

Wszystko pasuje, ale nie tłumaczy to tego, że z dołączonym miernikiem/wskaźnikiem był poprawny odbiór. Dalej upieram się, że sygnał w tym kanale ma za duży poziom.

o jakim mówisz mierniku/wskaźniku??. Jak może być za duży poziom sygnału na pewno nie jest na dachu antena większa niż 120cm. Wiec jak może być za duży poziom sygnału??

Ps . Tłumienność – jeden z podstawowych parametrów opisujących zdolność danego łącza do realizacji transmisji (kabel, światłowód, łącze bezprzewodowe). Łącza tłumią sygnał z kilku powodów: – szumów termicznych, – rozpraszania sygnału na zaburzeniach struktury materiału, – przeników i przesłuchów (przy łączach miedzianych), – pojemności i indukcyjności pasożytniczych (przy łączach miedzianych). Wiec nie wiem o co ci chodzi
    maciej_333
    Level 38  
    matnis wrote:
    maciej_333 wrote:
    matnis wrote:

o jakim mówisz mierniku/wskaźniku??. Jak może być za duży poziom sygnału na pewno nie jest na dachu antena większa niż 120cm. Wiec jak może być za duży poziom sygnału??

Ps . Tłumienność – jeden z podstawowych parametrów opisujących zdolność danego łącza do realizacji transmisji (kabel, światłowód, łącze bezprzewodowe). Łącza tłumią sygnał z kilku powodów: – szumów termicznych, – rozpraszania sygnału na zaburzeniach struktury materiału, – przeników i przesłuchów (przy łączach miedzianych), – pojemności i indukcyjności pasożytniczych (przy łączach miedzianych). Wiec nie wiem o co ci chodzi

Nie chcę się z nikim kłócić. Tłumienność to parametr jednostkowy toru. Tzn. tłumienność podajemy np. w dB/100m kabla miedzianego, albo w dB/Km dla światłowodu. Tłumienie to 10*log10(P2/P1), gdzie P2 to moc na końcu toru, P1 na początku toru. I to jest właśnie różnica. Tzn. tłumienie odnosi się do całego toru - np. 80Km światłowodu.

Autor tematu pisał, że dołączył jakiś rodzaj miernika. Nie podał co to za przyrząd, ale jasne, że nawet jeżeli to zwykły wskaźnik SAT Finder, to włącza się go w tor. Wprowadza on tłumienie, pewną reflektancję itd. więc dość możliwe, że coś przypadkiem poprawił w całym torze. Wszystko, co opisano najbardziej pasuje do podbicia sygnału w kanale z którym jest problem. Z uszkodzonym fiderem/konwerterem/tunerem mogą dziać się bardzo różne rzeczy w tym podbicie sygnału w jakimś kanale.
    matnis
    Level 13  
    też miałem przypadki że po podłączeniu findera podnosił się sygnał, ale wiesz upierał bym sie z tym kablem. Większość mierników sat nie pokazuje takiego parametru jak poziom sygnału w dB. Miałem kiedyś taki przypadek że wykonany był projekt instalacji przez pana X, Kable położone a pan X tego nie zrobi, czemu????. Praca trafiła domnie dopiero zaczynałem wiec mówię że to dla mnie będzie wyzwanie, więc wykonałem całą instalacje przy pomocy mierników satlock micro i dsm 2003 wszystko pokazywało oki lecz na gnieździe u klienta nie działa przyszedłem podłączyłem nie działa zdjąłem gniazdo jest oki. Nie dawało mi to spokoju bo prawie u wszystkich najbardziej oddalonych od skrzynki był taki objaw kupiłem inny miernik okazało się ze sygnał po zdjęciu gniazda był na poziomie 45dB reszta parametrów była oki. dałem inny wzmacniacz sat i na gnieździe było potem 65 dB. Wiec temu się upieram przy tych dB.
    maciej_333
    Level 38  
    Pomiar w skali nieliniowej - np. dB jest o tyle wygodny, że taka skala daje większą dynamikę. Nie bez powodu sondy wobulatorów, skale na osi amplitudy analizatorów widma są nieliniowe - logarytmiczne. Jednak zwykły miernik szerokopasmowy moim zdaniem to mało sensowna sprawa. Lepszy byłby analizator widma, albo jakiś woltomierz selektywny. Jak są jakieś problemy, to można dzięki temu je znaleźć. Ponadto w instalacji trzeba też zarządzać WFS.
    matnis
    Level 13  
    Troszkę nie zrozumiałe dlamnie napisałeś, lecz z tego co zrozumiałem to chodzi ci o to że lepsze by były inne pomiary w mierniki niż dB??. Jeżeli o to ci chodziło to nie zgodzę się z tobą parametru jakie obowiązują w telewizji to dBuV, Mer, Mar, Ber, C/N, i w tych parametrach odnosimy się do wszystkich parametrów.
    czarny_1963
    Level 21  
    Witam, czytam z ciekawością co piszecie w tym temacie i dobrze że jest zainteresowanie wszystkie wasze porady wezmę pod uwagę jak tam pojadę i napiszę co było przyczyną usterki .
    Teraz wróciłem od klienta i znowu ciekawy przypadek związany z Trwamem już mnie czasem to nawet zaczyna śmieszyć że mam samych takich klientów.
    Przypadek jest następujący jedna czasza dwa konwertery. Na jednym gra tuner polsatu cyfrowego na parterze, na drugim ferguson na piętrze i tylko astra i ten nieszczęsny Trwam i wszystko chodzi, niby chodzi bo jak gra na górze Trwam to na dole grają programy ale jak przełączą na TVN to jest brak sygnału haha, to jest ciekawe. Ale po wymianie konwertera wróciło wszystko do normy i wszystko jest ok. Klient był tym zaskoczony bo robili sami coś na antenie ale nie doszli do uszkodzenia a nie myśleli że to konwerter ponieważ tamten podobno nie ma jeszcze roku jak był wymieniony, więc zdziwienie.
    maciej_333
    Level 38  
    matnis wrote:
    Troszkę nie zrozumiałe dlamnie napisałeś, lecz z tego co zrozumiałem to chodzi ci o to że lepsze by były inne pomiary w mierniki niż dB??. Jeżeli o to ci chodziło to nie zgodzę się z tobą parametru jakie obowiązują w telewizji to dBuV, Mer, Mar, Ber, C/N, i w tych parametrach odnosimy się do wszystkich parametrów.

Taki miernik poziomu moim zdaniem jest szerokopasmowy. Tzn. nie mierzy on nic w danym kanale, a mierzy w całym paśmie - np. dla TV kablowej 45-860MHz. Taki przyrząd to tylko sonda w.cz. i wzmacniacz logarytmiczny. O wiele bardziej użyteczny byłby analizator widma, albo woltomierz selektywny. Rozważmy przypadek, gdzie kanały powyżej 50 są słabo odbierane. To może sugerować za duży/za mały poziom sygnału dla tych kanałów. Jak to sprawdzić ? Co da tu pomiar miernikiem szerokopasmowym ? Jeszcze lepszy przykład to zakłócenia w niektórych kanałach. Najwygodniej stwierdzić przyczynę problemu za pomocą analizatora widma. W sumie w pomiarach instalacji antenowych przydałby się też reflektometr.
    matnis
    Level 13  
    Nie rozumiem tego sformułowania. "Taki miernik poziomu moim zdaniem jest szerokopasmowy". Mierniki mierzą dany kanał jak miernik mógłby mierzyć tak jak piszesz "mierzy w całym paśmie - np. dla TV kablowej 45-860MHz" jak każdy miernik który miałem mierzył dany kanał a każdy dobry miernik ma analizator widma w czasie rzeczywistym nie wiem o co chodzi z tym woltomierzem co chcesz tym mierzyć w sygnałach telewizyjnych?? Nie chce cie obrażać bo widzę że masz wiedzę w elektronice a tylko z Tobą polemizuje nie gniewaj się ale jak ktoś kiedyś będzie czytał ten temat to wiele może się nauczyć. Co do reflektometr-u to myślę że nie jest potrzebny bo pisałem ci że dobre mierniki mierzą wszystkie parametry które są potrzebne do zidentyfikowania błędu oczywiście trzeba się na obsłudze znać. Ja mam miernik i jak jest walnięty kabel to go wymieniam i nie szukam gdzie jak jest np pod tynkiem bo za samo podłączenie reflektometr-u musiał bym skasować chyba ze 100zł a dopiero resztę za przyjazd i ewentualną naprawę a tak to kabel uszkodzony i działamy kabel 2 zł za metr i działamy.
    maciej_333
    Level 38  
    Skoro taki miernik mierzy dany kanał to inna sprawa. Zatem jest to nic innego jak woltomierz selektywny, lub inaczej selektywny miernik poziomu. O reflektometrze pisałem, bo odnosiłem to do teletransmisji. Tam analiza np. jednego przęsła toru światłowodowego musi być robiona z reflektometrem.
    kazkla
    Level 19  
    Witam.Dla rozwiązania problemu. Miałem identyczny przypadek co Czarny 1963. Uszkodzony był odbiornik trwamu, podawał zawyżone napięcie na konwerter. Podłączenie miernika antenowego obciążało dodatkowo wyjście, napięcie spadało i konwerter pracował poprawnie odbierając trwam.
    bacolek
    Level 10  
    Witam. Mam problem z odbiorem TV Trwam. W jednym domu są dwa dekodery osobne. Na jednym telewizorze wszystkie programy odbierają bez problemu. Na drugim są zamontowane dwa konwektory żeby odbierać TV Trwam. I właśnie na tym drugim dekoderze coś się stało, że można oglądać tylko TVN i TVN siedem a innych programów z pakietu Polsatu już nie ma ( brak sygnału). Do tego nie chodzi TV Trwam (również brak sygnału), a inne programy z Astry takie jak TVP Polonia, TVP Kultura działają bez problemu. Dodam, że jeszcze miesiąc temu wszystko działało bez problemu. Dopiero od dwóch tygodni zaczął się ten cyrk. Czy ktoś ma pomysł co sie stało i jak to naprawić? Bardzo proszę o pomoc i porady. Pozdrawiam