Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
TespolTespol
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

mikrofala whirlpool at326/wh = nie grzeje -częściowo sprawna- po krótkim spięciu

16 Oct 2011 14:47 3724 2
  • Level 11  
    Witam.
    Jak w tytule pierwotnie mikrofala była całkowicie nieaktywna.
    Objawy narastały ze zmienną częstotliwością = gasł nawet zegarek na froncie, nie zapalała się żarówka w środku po otwarciu, nie startował wentylator, a po zamknięciu drzwiczek nie aktywował się zegar i czas a tym samym nie startował czas, pokrętło, przyciski, generator mikrofali itp., ale uciśnięcie obudowy z boku od strony zegarka lub mocniejsze zamknięcie frontowych drzwi aktywowało całą mikrofalę.
    Prawdopodobnie odpowiadał za to bezpiecznik od układu sterującego 250mA 230V jak to niektórzy opisują 'mała brązowa pchełka" lub zimny lut pod nim lub w jego okolicy.
    Piszę że prawdopodobnie bowiem po jego wymianie wszystko się aktywowało ale w trakcie testowania jeszcze ze zdjętą obudową jak zacząłem przełączać pojedynczo /3szt./ przełączniki zabezpieczające drzwi ponownie zgasła cała elektronika oraz żarówka i wentylator.
    Ponownie wymieniłem bezpiecznik bowiem ewidentnie padł.
    I tu zaczęła się "przygoda"; jak się człowiek śpieszy diabeł się cieszy lub płytka zwiera się z obudową...
    Na fotkach z nazwą "crash" jest zbliżenie wypalonej ścieżki na płytce zmostkowane cyną, podejrzewam upalone rezystorki w miejscach 3106 i 3105 brak przejścia a wydaje mi się, że powinny mieć taką samą rezystancję jak 3103.
    Pewnie i dioda przełączająca obok nich także do wymiany.
    ===========================
    Prośba o pomoc.
    Szukam potwierdzenia że prawidłowo krosowana jest ścieżka, wartości rezystorów 3105 i 3106, wartości dla diody przełączającej 6101 oraz wszelkie inne trafne podpowiedzi w tym temacie.

    p.s.
    Po wymianie bezpiecznika już na rurkowy 500mA 230V i skrosowaniu ścieżki zegar z pokrętłem aktywne; nie startuje wentylator, oświetlenie, generator mikrofal.

    dokumentacja fotograficzna:

    mikrofala whirlpool at326/wh = nie grzeje -częściowo sprawna- po krótkim spięciu mikrofala whirlpool at326/wh = nie grzeje -częściowo sprawna- po krótkim spięciu mikrofala whirlpool at326/wh = nie grzeje -częściowo sprawna- po krótkim spięciu mikrofala whirlpool at326/wh = nie grzeje -częściowo sprawna- po krótkim spięciu
  • TespolTespol
  • Level 11  
    Witam.

    Spokojnie odtworzyłem co mogłem intuicyjnie i logicznie.
    Ścieżki chyba mam już ok. /zawsze pozostaje doza niepewności/
    Elektronika na panelu zachowuje się poprawnie,
    oświetlenie wewnętrzne ok,
    wentylatory ok,
    talerz ok,
    licznik czasu i pokrętło także ok.

    A dalej trochę pozostaje do poprawy:
    przy zerowej mocy grzania lub na poziomie ok 50-100W pracuje w miarę stabilnie ale przy podniesieniu mocy do 500-max startuje na 2sec. i zatrzymuje pracę mikrofali = zatrzymuje licznik pracy. Ponowne naciśnięcie startu powoduje kolejne 2sec. aktywacji i stop.

    Pomiar oporu między generatorem mikrofali a obudową wykazuje pełną izolację opór max. Natomiast między zaciskami jego zasilania brak oporu = 0 dokładnie to na poziomie 0,2 ohm`ale to chyba jest u mnie stały błąd pomiaru
    Kondensator wygląda ok między zaciskami pełen opór i na obudowę także.
    Dioda już także wymontowana i sprawdzona jest ok.


    Proszę o podpowiedź co jeszcze mogę wykluczyć bowiem brak mi odwagi aby stwierdzić padnięty magnetron.

    Fotka z mierzonym magnetronem po lewej + kondensator z diodą WN w prawej górze = nie obracałem obrazu fotografii, normalnie rotacja w prawo o 90 stopni.

    mikrofala whirlpool at326/wh = nie grzeje -częściowo sprawna- po krótkim spięciu

    Cierpliwie czekam na wskazówki...
    Może ktoś zna numer katalogowy tego magnetronu, może coś bym zorganizował na podmianę.

    p.s.
    Jak powinien zachować się układ przy braku żarzenia?
  • Level 11  
    Trochę głupio samemu pisać, trochę jakby pamiętnik...
    Samoczynne zatrzymanie po 2 sec. pracy w trybie mikrofali.

    Nawet odpięcie trafo WN i magnetronu daje te same objawy !!!

    Więc chyba powracam do punktu wejścia w ten temat, czyli płytka drukowana i prądy ???

    Ktoś może świeżym umysłem i okiem to ogarnie i da światełko w tunelu...:idea:

    Z góry dzięki za poświęcony czas i wniesioną wiedzę.